Forskning innen arbeids- og organisasjonspsykologi viser at utforming av arbeidsplasser har store konsekvenser for utførelsen av oppgaveutøvere og derfor for organisasjonens funksjon.

Ta for eksempel kontorlandskapet. Jeg vet ikke hvem som kom med det ordet, fordi i motsetning til landskap ute finnes det vanligvis ikke mye "grønt" på disse steder. Kontorlandskapet er heller preget av lysstoffrør, summende dataskjermer og masse lyd. Det finnes ingen dører i et kontorlandskap. Faktisk jobber alle sammen på samme rom, bare adskilt ved hjelp av papirtynne vegger som man enkelt kan se over. Men, personen som har oppfunnet det, trenger sikkert ikke å jobbe der selv.

Det ser veldig koselig ut, så tett sammen. Som en skoleklasse med uavhengig arbeidende elever. Og hvis det ikke var frister som må etterleves og produkter som må leveres, kunne det være virkelig gøy.

Men selvfølgelig må det jobbes. Og jo mindre du vil være oppmerksom på lydene, jo sterkere de kommer inn. Du oppdager noe nytt fra dine kollegaer uoppfordret. En kollega som nyser flere ganger hver dag. Andre har hovedsakelig en høy stemme eller begynner bare å hviske, noe som gjør deg ekstra skarp. Og du får høre alle telefonsamtalene langt inn i rommet. Og så er det kollegaen med kaffeavhengighet. Som kommer innom hver time. Og ofte skal ha en prat etterpå.

Det er mye å se og høre i et slik kontorlandskap. Antallet stimuli er blitt tredoblet, og det er ikke uvanlig at folk må starte på nytt fordi de ikke kan konsentrere seg. Disse menneskene går hjem mye trettere enn vanlig. Kontorlandskap er en billig måte til å utnytte arealet. Men for enkelhets skyld glemmes det at produksjonen av ansatte er mindre.

Selvfølgelig er det mulig å gjennomføre avbøtende tiltak. Så finnes det for eksempel arbeidsgivere hvor det er mulig å jobbe hjemmefra hvis du har oppgaver som krever ekstra konsentrasjon. Andre legger til rette for støydempende hodetelefoner. Men er det så behagelig da å sitte hele døgn med hodetelefoner på?

På annen side, kontorlandskap kan også være morsomt! Noen arbeidsgivere sørger for sosiale soner med salongsofaer, rikelig med planter, seter og mange små dekorasjoner og to ganger i uken fersk frukt.

Og så er det fleks-plasser... Så lenge du overholder retningslinjene for rent skrivebord, kan du jobbe hvor som helst. Men da må du komme ekstra tidlig fordi de ellers er allerede tatt!

Har du et kontor for deg selv? Og hvordan liker du det?

 

© Copyright psyke59gradernord.com