I dag jobbes det mer i team i stedet for i hierarkiske strukturer. Ingenting er fast og den fleksible økonomien sikrer en kontinuerlig flyt av ansatte. Dette betyr at ansatte kan utvikle seg mer og mer. Men denne utviklingen har konsekvenser, positive og negative, fordi: oftere lider mennesker av utbrenthet. Og det er flere som sliter. Jeg ser det stadig oftere i praksisen min.

Siden vi begynte å jobbe mer og mer og til forskjellige tider, har vi mistet den sosiale rytmen. Å jobbe når det passer deg er det ideelle, men stresset som følger at man kan jobbe hver time ignoreres for enkelhets skyld. Vi lever i en såkalt gig-economy, en økonomi der ansatte ikke har fast ansettelse, men jobber i form av betalte prosjekter eller kortvarige ansettelser. Men det slående er at personer med fast kontrakt opplever mindre stress og derfor også risikerer mindre fare for utbrenthet.

Den fleksible økonomien som tilbyr frihet og muligheter ser også ut til å forårsake usikkerhet. Hvis du vet at et team kan falle fra hverandre i morgen på grunn av et prosjekt som kommer til en slutt, en omorganisering, eller hvis du selv får tilbud om en ny jobb, da vil du ikke lenger være intenst engasjert. Den fleksible økonomien påvirker faktisk folks tillit.

Arbeid er blitt en form for religion. For si for deg selv: du får bare et lån med fast ansettelse. Under et julebord spør de ikke hvem vi er, men hva vi gjør. En jobb gir mening og retning til livene våre. Hvordan kan du da finne oppfyllelse i arbeidet ditt, hvis du hopper fra prosjekt til prosjekt, stillingene er hule, ansvaret er vagt og strukturer er fraværende?

Kjennetegn på mennesker som blir utbrent er engasjement, kamplyst, lojalitet og lidenskap. Og det flotte er at folk ikke kan og ikke vil se på arbeidet sitt og kollegene med mistillit eller likegyldighet. Selv om det resulterer i sykdom.

 

© Copyright psyke59gradernord.com