Når vi snakker om HSP tenkes det ofte på sensitive mennesker. Mest oppmerksomhet går til den stimulus-unngående siden av høy følsomhet. Men det er også HSP som leter etter stimuli. Disse kalles også for «sensation seekers» eller «sensasjonssøkere».

Hva er en sensasjonssøker?

Sensasjonssøking er noe som forekommer mindre ved HSP enn ved "normale" mennesker:

  1. leting etter utfordring og eventyr
  2. ønske å få nye opplevelser
  3. hemningsløshet
  4. kjeder seg raskt 

Men går det sammen med HSP?

  1. Det virker veldig motstridende. De fleste aktiviteter forbundet med leting etter utfordring og eventyr er i gjennomsnitt risikabelt. Men det handler ikke så mye om risikoen som det handler om «adrenalinkick», tiltrekningen av den fysiske utfordringen. Fordi de personer som vi diskuterer her samtidig er høysensitive, vil de sikkert på grunn av deres dyptgående informasjonsforsyning tenke nøye gjennom risikoen og vurdere hva som er mulig. For eksempel vil de heller velge boksing enn bungee jumping. Og når det er valgt, da er det skummelt i begynnelsen, men adrenalinrushet er høyere enn for en som ikke er høysensitiv. Denne aktiviteten kan deretter gjentas til den ikke lenger gir et rush.
  2. En svært følsom sensasjonssøker følger impulsene fra sin nysgjerrighet raskere. Personen går ut for å realisere ting, og holder et åpent syn for muligheter. Men dette er noen ganger ikke mulig som ansatt i en jobb. Ofte er funksjoner sterkt definert og blir funksjonene raskt begrensende for personer som hele tiden tenker utenfor boksen. Hvis de må fordype seg i detaljer eller repeterende handlinger, mister de ofte interessen som kan forårsake stress. Kontinuerlig entusiasme og nysgjerrighet krever en årvåkenhet til å ta gass tilbake i tide og jobbe med stimuleringen som har oppstått.
  3. Hemningsløshet ved en svært sensitiv sensasjonssøker er viljen til å gå utover sosialt aksepterte normer og verdier. Målet er å øke energien for å redusere kjedsomheten. Høysensitive er veldig gode til å estimere risiko, og samtidig overvåke konsekvensene for seg selv og miljøet. Høysensitive personer er følsom for mange stoffer fordi nervesystemet reagerer sterkere på dem. Det er grunnen til at mange svært følsomme sensasjonssøkere er (rus)avhengig. Men de fleste følsomme sensasjonssøkere koser seg bare med et øyeblikk av hemningsløshet og planlegger godt, vurderer risikoen riktig, og deretter roer de seg ned igjen.
  4. Kjedsomhet er den verste fienden til en sensasjonssøker. De føler seg ikke stimulert, de utfordres ikke nok, de opplever for lite spenning. De søker tilfeldige stimuli for å oppleve en tilstand som tilfredsstiller dem. Kilden til kjedsomhet ligger vanligvis i strukturelle forhold som arbeid, forhold eller fritidsaktiviteter. Det er ofte en negativ sinnstilstand. På annen side, kortsiktig kjedsomhet kan også ha en positiv innvirkning. Det kan gi et kreativt løft eller flyt, realisere en forsinkelse slik at flere detaljer skiller seg ut. 

Årsaker

Vi kan identifisere flere årsaker. Av disse vil jeg nevne fire viktige faktorer:

  1. Inngående informasjonsbehandling: Svært sensitive mennesker opplever situasjoner intenst gjennom den dyptgående informasjonsbehandlingen. Hvis denne kvaliteten ikke brukes, kan en svært følsom sensasjonssøker lett bli lei.
  2. Innhold: Et annet aspekt ved kjedsomhet er innholdet i de aktivitetene som den svært følsomme sensasjonssøkeren gjør. Dette må samsvare med hans egen nysgjerrighet og interesser. Man ser ofte at svært følsomme sensasjonssøkere liker variasjonen i å tenke og handle. Hvis du må tenke mye på jobben, da er det fint å gjøre mer med hendene på fritiden.
  3. Lær, opplev og utvikle: Høysensitive sensasjonssøkere viser ofte en bred interesse og en stadig utvikling av interesser. Å utvide, utdype og bytte er det en høysensitiv sensasjonssøker føler seg komfortabel med.
  4. Mangfold hos mennesker: En av de viktigste egenskapene av svært følsomme mennesker er at de er fokusert på det sosiale miljøet. De samme ansiktene og samtalene kan bli kjedelige for en svært sensitiv sensasjonssøker. Å skape en mangfoldig omgangskrets gir variasjon. Å møte nye mennesker gir nye samtaler, nye innsikter og nye opplevelser. Og det er akkurat det som svært sensitive sensasjonssøkere liker. 

Livet ut?

Følsomhet for kjedsomhet forblir hele livet. Du ser at de andre tre egenskapene avtar med alderen. Sensasjonsøkende atferd er mest tydelig hos unge voksne. Men fra middelalderen leter de høysensitive sensasjonssøkere stadig mer etter fred og ro.

 

© Copyright psyke59gradernord.com