Det gjør jeg! Jeg har alltid ønsket å være produktiv. Og det gav meg bare veldig mye stress. Gjenkjennelig?

Det gir faktisk mye mening å ønske være produktiv. Livet er kort, og jo mer tid du bruker produktivt, jo mer oppnår du. Du er produktiv for å gjøre livet ditt bedre. Og snart merker du at innsatsen din har effekt. Så jo mer innsats jo mer effekt: Bra jobb! Fint hus! Alt på skinner!

... og så sitter du plutselig hos legen eller psykologen med panikkanfall og utbrenthet. Hvordan er det mulig? Du gjorde vel alt riktig? Hva gjør du galt? 

Jeg ville si at det er påvirkning av et kalvinistisk verdensbilde. Latskap er synd, og arbeid er en dyd. Hardt arbeid er enda bedre. Og hvis du kan gjøre det enda raskere, er det flott. Du må alltid gjøre noe, ellers vil du ikke være til nytte. Hvis folk ikke jobber hardt, ser du ned på dem. Hvis folk er late, er de ubrukelige.

Men når du ankommer reisemålet ditt, slår du av bilen. Når den neglen er i veggen, fjerner du hammeren. Hardt arbeid er bare et verktøy for å oppnå et mål. Og når målet er nådd kan du legge verktøyet bort. Verktøyet er ikke målet!

Livet fortsetter, selv om du ikke er produktiv i en stund. Noen ganger er det ganske bra å ikke gjøre noe. Det er ikke alltid like ille å slappe av, og leke. Men det kan gjøre deg til en mer balansert, lykkeligere og roligere person.

Tiden er mer verdifull enn penger og suksess.

Pass på at du ikke havner i en ond sirkel: at du oppnår dine mål, men har en følelse av misnøye fordi du tror at det ikke er nok, og trenger å gjøre mer, da blir det stress!

Jobbe hardt eller gjøre ingenting på en dag. Begge er like gode og like dårlige. Noen ganger er hardt arbeid nødvendig fordi du vil oppnå visse resultater. Men du bør ikke glemme å ta deg tid og rom til å glede deg over det du har oppnådd. Du trenger ikke alltid være produktiv. Men du må være produktiv når situasjonen krever det.

Folkemengder, stress, hele rotterasen, er ikke naturlig. Det tømmer deg, og det er ikke nødvendig for noe, eller noen. Utbrenthet er ikke det du leter etter. Og med litt avslapning i ni og ne, kan du unngå det besøket til legen.

Slapp helt av. Gjør noe ubrukelig i dag uten å føle skyld. Det vil være bra for deg.

 

© Copyright psyke59gradernord.com