Forrige uke viste jeg at det noen ganger er vanskelig å bo i ett hus med ungdom. Men også at det ikke alltid nødvendigvis handler om opprør. Ofte er det bare avmakt. I dag vil jeg vise deg noen alternativer som kan bidra til å gjøre puberteten litt smertefri.

* Gi din ungdom struktur og grenser. Vær standhaftig og vis kjærlighet i dette. Hvis du er for streng, vil de distansere seg. Hvis du ikke er iherdig, vil de løpe over deg. Vær tydelig. Ungdommer vil vite hvorfor det er visse grenser. Hvis de forstår dette, vil de bedre forholde seg til dem.

* Bruk positive ord. Ungdomshjernen er følsom for belønning. Oppmuntre dem i oppførselen deres.

* Gjør ungdommen din til en ekspert. Vær interessert. La dem forklare. Overvinn motstanden din og prøv å bli virkelig nysgjerrig. Sørg for at du er oppriktig interessert i ungdommen din. Forsøk å sitte på hans/hennes nivå og finne ut hva som holder ham/henne opptatt. På den måten vil de også be om din hjelp raskere hvis de sitter fast i en problemstilling.

* Vær enig om hva som er tillatt. Hvor mye skjermtid kan de få? Og mens de spiller, gi dem en kopp te innimellom. Prøv å målrette mediebruken: "Jeg skal spille spillet mitt i en time nå, eller sitte på Facebook i en halv time." Den innrammingen kan hjelpe deg med at de ikke stirre på skjermen i det uendelige. Si femten minutter på forhånd at de skal stoppe da kommer det ikke bratt på.

* Lag en liste med ti aktiviteter med ungdommen din som vil gjøre ham lykkelig. Be ham søke på Internett en times tid for å finne ut hva som skjer i ditt område. Blir enig å fullføre listen i løpet av de neste tre månedene. Ungdommen ditt kan bestemme hvor dere skal. (Det er smart å oppgi på forhånd hva budsjettet er.) Kom med noe sporty som ikke krever mye trening: for eksempel roing, løping eller gi ham et abonnement i treningsstudioet i gave. Ungdom er spenningssøkere. Skyting, klatring og carting, de elsker ofte det. Dra nytte av det!

* Er det mulig å eksperimentere? Hvis det er mulig, la ungdommen lære med alle data-enheter på, og følg med på karakterene hans. La ham lære uten enhetene og følg med på hva som skjer videre.

* Gi slipp. Dette gir ungdommen plass til å utvikle ansvarlig atferd.

 

Det du IKKE bør gjøre

* Ikke spør om kjærlighetslivet hans/hennes. Dette er veldig irriterende for din uavhengige tenåring.

* Ikke snakk om ting som ungdommen din har fortalt deg fortrolig. Tenk for eksempel på datterens første periode.

* Ikke legg pinlige kommentarer på Facebook. Selv ikke en gang når du er utrolig stolt av ham/henne. Det kan hende du tror det er normalt, men ungdommen din gjør det ikke.

* Ikke kommenter klær. Det er ikke sikkert at du har sikt over den nyeste mote mens de vil se kul ut.

 

Avslutningsvis...

De er alltid tilgjengelige døgn rundt. Så når de trenger deg må du sørge for at du er der for dem.

 

© Copyright psyke59gradernord.com