Stress handler om at vi stiller for høye krav til oss selv. Tidsklemma er en reell utfordring for veldig mange. Hvem har tid for jobb når du har barn? Som mor må man ofte sjonglere mellom foreldresamtaler, tannleger, hjemmelekser, gjøre huset og jobben. Og da snakker jeg ikke engang om hobbyer, matlagingen og barn med diverse utfordringer. Det kan til tider være svært krevende, selv om det er to voksne i huset.

Bli forberedt på at det kan komme en tid at alt stopper opp og du realiserer at du ikke lenger vil ha det livet. Det er valgene du selv har tatt og ikke samfunnet! Du må ta ansvar for ditt eget liv. Tidsklemma er kanskje et problem som eksisterer i samfunnet, men det er ikke dermed sagt at det er et samfunnsproblem som skal løses av samfunnet.

For det du blir stresset av, er ikke stress som samfunnet pålegger deg. Er det som mor nødvendig med to intekter, seilbåt og hytte? Det er ikke samfunnet som krever at du skal bo i enda større eneboliger, feriere i Thailand to ganger i året, ha to (eller mer) biler, skifte ut et fungerende kjøkken, legge ut bilder på Instagram hvor du viser hvor flott du har det. Det er ikke Stortinget som sier at du skal ta en mastergrad mens du er på foreldrepermisjon. Samfunnet pålegger ikke at du skal være trener i håndballaget. Det er du selv som kommer med disse kravene!

Noen ganger må man prioritere seg selv. Og man kan, hvis man vil, prioritere tiden. Du kan jobbe deltid når du prioriterer. Hva med de som jobber fulltid, men bruker egenmelding når det blir for mye? Er man sliten, ringer man jobben og sier at man er syk. Jeg kaller det velferdsprofitørene som stjeler fra fellesskapet. Er det da ikke bedre å jobbe deltid for å slippe å skulke jobben på grunn av familieansvaret?

Tid og penger har desverre en negativ korrelasjon. Istedenfor tid vil folk ha alt. Ikke rart at man blir stresset.

I følge den kjente behovspyramiden av Maslow går det i livet om noen få kjernebehov: mat, vann, varme, sikkerhet og kjærlighet. Så spør deg selv: Er det nødvendig til å dra på foreldremøter når det kommer et referat? Noen gang er det bedre å være “gratispassasjer”. Kanskje fordi det er selvforsvar. For at du ikke skal møte veggen. Må du være instaperfekt? Trenger du å delta i et kappløp? Eller vil du heller være en tålmodige og tilstedeværende mor?

 

© Copyright psyke59gradernord.com