Sosiale medier benytter seg av vår tid. Hva kan du gjøre for å forhindre at tiden din sklir bort gjennom sosiale medier? Sosiale medier handler mye om å sammenligne seg selv med andre: hvor mange liker får jeg på bildet mitt? Og venninnen min, hvor mange liker får hun? Og så viser det seg at du sammenligner deg med andre mennesker. Hvor godt noen andre er på sosiale medier og hvor deprimert det gjør deg fordi du ikke er så vakker/flott. I tillegg til å forårsake depresjon, kan dette også føre til spenning mellom mennesker. Vil du det?

Ifølge psykolog Michael Pietrus (fra University of Chicago) har vi begynt å oppføre oss som mennesker med oppmerksomhets og hyperaktivitetsforstyrrelse. Forskning viser at (mye) bruk av smarttelefoner har så enorm innflytelse på hjernen din at du kan utvikle de samme symptomene som man finner ved ADHD. Dette inkluderer blant annet å prestere under ditt nivå, å ha et fullt hode, irritabilitet, mye tvil, og problemer med å slappe av.

Hvordan kan du lære deg hvordan du kan glede deg over de små tingene? At du kan tenke og fokusere igjen? For å oppnå dette trenger du ikke å forby skjermene.

  1. Vær oppmerksom på smarttelefonbruken din. Du kan installere en app som holder rede på hvor mye tid du bruker på smarttelefonen per dag, og i hvilke apper.

  2. Eliminer elendighet. Slutt å følge folk som ikke gjør deg lykkelig. Mennesker som er negative, som deler ting som gjør deg rastløs, sint eller stresset. Mennesker som er "så perfekte" at de kommer på nervene. Kontoer som får deg til å føle at du ikke er god nok.

  3. Begrens bruken din ved å slå av varsler, fjerne apper, sette telefonen utenfor synet eller slå den av.

  4. Bryt med en avhengighet på sosiale medier. Gjør det klart for deg selv hver gang du tar telefonen. Da unngår du at du fortsetter å scrolle ut av kjedsomhet eller automatisme. Sosiale medienettverk er designet for å være vanedannende. Algoritmene er nøye trent og slipt for å fange oppmerksomheten din og beholde den så lenge som mulig. Og det blir de bedre på.
    Nucleus accumbens, belønningssenteret i hjernen vår, produserer hovedsakelig dopamin når vi forventer at noe hyggelig skal komme. Sosiale medier prøver derfor å presentere deg med nok interessante meldinger til å holde forventningene dine høye. Det er vanedannende. Og dette er bare toppen av isfjellet - apputviklere reagerer enormt på måten hjernen din fungerer på.

Og så? Så leser du bøker. Lager du ting. Lager du musikk i stedet for bare å høre på den. Snakker du med venner. Ser du omkring deg. Lærer du nye ting. Kort sagt: lever du ikke lenger bare online, men også i den virkelige verden.

 

© Copyright psyke59gradernord.com