Vi lever i en fartsfylt verden der raske avgjørelser og handlingsorientert atferd blir hyllet. Vi synes mennesker som trenger mer tid på å ta beslutninger er trege. Men hva om du er litt tregere? Hva om du lurer på om nye ting: Er det noe for meg? Kan jeg? Skal vi gjøre dette? Har du tatt hensyn til det? Må du endre eller er du bare annerledes?

Folk reagerer forskjellig på nye situasjoner

Vi vet alle at i tillegg til store likheter mellom mennesker, er det også store forskjeller mellom dem. Dette gjelder absolutt også hvordan vi reagerer på nye situasjoner. For eksempel, der en person umiddelbart svarer på et spørsmål, trenger den andre fortsatt tid til å tenke.

Behov for gjennomtenkende mennesker

Selv om vi vet at det er forskjeller mellom mennesker i hvordan de reagerer på nye situasjoner, ser vi ut til å foretrekke den raske måten å svare på. Vi tenker at det ville være bedre. Men hvis alle skynder seg til noe nytt på en handlingsorientert måte, uten å tenke for mye, kan det skape problemer.

At du foretrekker å se på hvordan andre gjør det først, være roligere, noen ganger være tregere, det er ikke noe galt i det. Du trenger ikke å bli annerledes eller forandre deg.

Arbeidsglede?

En stor del av HSP er veldig opptatt på jobb med alt, men hovedsakelig med ting som ikke er tilfredsstillende. Oppgaver som ikke gir en utfordring, der du ikke lenger kan bruke kreativiteten din. Aktiviteter der hjertet ditt faktisk ikke ligger i det hele tatt. Eller det er oppgaver som har blitt rutine. Kanskje fordi du er veldig god på noe og det ubevisst har blitt en del av jobbansvaret ditt, eller fordi du raskt føler deg ansvarlig for den kollektive interessen eller fordi du opplever en (kanskje feilplassert) lojalitet til arbeidsgiveren din.

Uansett årsak, hvis du går rundt slik, blir du understimulert og arbeidet ditt gir deg ingen energi. Mange HSP opplever stress som de merker som overstimulering. Faktisk kan du oppleve mye stress, fordi du er opptatt, men ikke med nærende energigivende aktiviteter. Under- og overstimulering forårsaker stress. Symptomene er derfor de samme: tretthet, bekymring, ikke ville gjøre noe, ikke vite hva du trenger og raskere emosjonell reaksjoner.

Strategi

Den mest aktive strategien er å tenke på hvordan du kan endre situasjonen. Dette resulterer ofte i mange planer og ideer, men mange HSP fortsetter ikke med implementeringen. Fordi en høysensitiv hjerne er veldig god til å komme opp med risiko, innvendinger og muligheter. I tillegg tar hjernen også andres perspektiv, og det er alltid en grunn på vegne av den andre, hvorfor det nå ikke er riktig tidspunkt å gripe inn. Den virkelige grunnen er ofte frykt. Frykt for ikke å gjøre det rette. Mens den største løsningen på understimulering er: ta valg og GJØR. Først da kan du oppleve det som gir deg energi.

 

© Copyright psyke59gradernord.com