Mange foreldre opplever vanskeligheter når det gjelder bruk av barnets skjermtid. Et av de største problemene er å håndtere motstand og klage når et barn må slutte. Det skaper diskusjoner, sliter og skaper ofte en lite innbydende atmosfære i huset. Et annet problem er at foreldre ikke riktig kan stimulere barnet til å gjøre noe annet. Det som også skjer, er at foreldre synes det er vanskelig å få oppmerksomhet fra barnet når de sitter bak en skjerm.

Ofte indikerer foreldre at de tror det er en avhengighet. Denne vanedannende effekten er grunnen til at barn ikke vil stoppe når tiden er ute. Det er også grunnen til at de viser motstand og er vanskelige å motivere til å gjøre noe annet. At det kommer ingen reaksjon når du spør barnet ditt, kan også forklares med dette.

Ettersom tiden barna tilbringer foran en skjerm vil fortsette å øke foreløpig, er det viktig at foreldre blir dyktige til å forebygge og løse skjermproblemer. Men dagens foreldre har ikke lært av foreldrene sine, og kan ikke falle tilbake på det de gjorde. Ikke desto mindre er det veldig viktig at foreldre oppdra sine barn skjerm-smart, fordi det ikke bare gjør hjemmet koseligere, men det også gir barna et grunnlag som de kan falle tilbake på senere når de oppdrar sine egne barn.

Hvordan kan du gjøre dette som foreldre?

Lag en liste over ting barnet må gjøre på en dag. En liste over ting som er viktig for deg som forelder. Dette kan for eksempel være at barnet ditt pusser tennene før det forlater huset, spiser ferdig, at han har kledd på seg, ryddet opp i rommet/lekene, leke uke med venner og sannsynligvis har gjort ferdig leksene.

Lag deretter en liste sammen med barnet ditt. For små barn kan du gjøre det med tegninger. Når barnet ditt er ferdig med oppgavene, som husarbeidene, har det tjent skjermtid. Når barnet ditt ikke har fullført husarbeidene eller gjort det bra nok, fortjenes ikke skjermtid. Og hvis det fremdeles finnes en rekke gjøremål, kan du diskutere: kortere skjermtid eller fullføre gjøremålene først. Du kan vise dette på listen ved å tegne et kryss med en grønn blyant på tingene som er ferdige og et rødt kryss på de tingene som ikke er ferdig eller ikke gikk bra. 

Skjermtiden starter på en halv time som kan bli mer når de blir eldre. Sett deretter en alarm og la barnet få vite 10 minutter i forveien at det har 10 minutter igjen.

Lykke til!

 

© Copyright psyke59gradernord.com