For ikke lenge siden hadde jeg et intervju og da vi var ferdig kunne jeg bare tenke en ting: "Ut, ut, ut, lukk døra og løp!"

Jeg vil ikke si mer om det, bare at jeg er psykolog og derfor er kjent med og gi råd om mobbing på jobb.

Flere har problemer etter en forandring i organisasjoner. Denne forandring er sikker til å mislykkes hvis den ikke blir utført sammen med de ansatte. Mange organisasjoner går fra den ene til den andre organisasjonsendring. Ansatte føler seg ofte usikre og forstår ikke alltid hvorfor. Forskere er skeptiske og hever jevnlig at de fleste organisasjonsendringer ikke oppfyller forventningene.

Det finnes et forhold mellom oppfatninger av mange ledere om organisering og hvordan de ledere løser organisatoriske endringer.

Tilbake til mine erfaringer ved intervjuet… Da jeg stod ute igjen måtte jeg tenke på historie om frosken: Hvis du putter en frosk direkte i varmt vann, vil den hoppe ut. Men hvis du setter den i kaldt vann som sakte begynner å koke ville den gjerne sitte der til den er kokt. Det er en gammel analogi med jobb: Vi ofte fortsetter i en jobb selv om kulturen på jobben gjør oss ulykkelige. Det som startet som en god jobb og et positivt arbeidsmiljø kan endre seg over tid. Kanskje det kommer en ny leder eller miljøet endres, og før vi vet ordet av det, koker vannet, og begynner vi å bli kokt i en giftig lapskaus.

Hvis du føler deg stresset eller ulykkelig, kan det være godt å ta en sjekk og se etter tegn på en giftig kultur på jobben.

Se etter:

  1. Umoralske eller ulovlige aktiviteter. Dette er et stort rødt flagg. Hvis selskapet eller en enkeltperson gjør noe galt, trenger du ikke å være en del av det. Kom deg ut så fort som mulig. Personen som ser en forbrytelse kan være like skyldig som den som begår den.
  2. Fysisk stor fare. Hvis du eller andre blir satt i fare på grunn av usikre arbeidsforhold, bør du gå så fort som mulig. Ingen jobb er verdt livet ditt.
  3. Åpenbar urettferdighet. Du har sannsynligvis hørt: "Ingen har sagt livet er rettferdig". Dette er sant, men du bør forvente en viss mengde av rettferdighet på arbeidsplassen. Hvis kollegaer stjeler dine ideer eller arbeid og tar æren for det, eller gjør feil og skylder på andre, kan dette være et tegn på et meget giftig arbeidsmiljø.
  4. Fornærmende sjefer eller kolleger. Seksuell trakassering, rasisme, eller en annen form for diskriminering skal ikke bli tolerert. Dette kan også omfatte høy aggresjon eller mobbing, trusler, urimelige forventninger, eller åpenbar mangel på empati.
  5. Dysfunksjonelle relasjoner. Noen ganger er det kombinasjonen av personligheter i et selskap som kan resultere i et giftig miljø, skape sladder, baksnakking, favorisering, nag, og uberettiget kritikk.
  6. Gripende dårlig kommunikasjon. Hvis du får lite eller ingen tilbakemelding, bare negative tilbakemeldinger, hvis du ikke får viktig informasjon, eller sjefer og kollegaer er svært kaldt og fjernt, kan det også bidra til en giftig arbeidsplass.
  7. Kronisk høy stress. Noen jobber er mer stressende enn andre, men hvis du blir rutinemessig utsatt for høye stress situasjoner med ingen mulighet for å slappe av eller når du blir mobbet fordi du trenger å gjenopprette deg fra stressende situasjoner, da kan det også være giftig. Hvis det forventes hele tiden at du jobber mer enn 40 timer per uke uten ekstra kompensasjon og du ikke har mulighet å ha balanse mellom arbeid og fritid, skulle du kanskje vurdere å finne en annen jobb.