Psykopati er en frakobling til virkeligheten. Psykopater føler ingen forbindelse med seg selv eller med andre mennesker. Dette resulterer i en manglende evne til å elske. Du kan se på psykopati som et hull i bevisstheten. Fravær av bevissthet betyr at det ikke finnes noen samvittighet. En psykopat er som en autist når det gjelder samvittighet. Dette kan uttrykkes på en rekke måter. Noen er åpenlyst sløv og brutal. Men det er mer vanlig at sykdommen blir reflektert på en indirekte måte. Psykopater bærer ofte en maske av godhet og omsorg, noen ganger er de veldig karismatisk. Bak den masken, derimot, skjuler en destruktiv personlighet med et ønske å såre og ødelegge andre mennesker. Psykopater lyver og jukser, og de er ikke pålitelig i sosial omgang. Psykopater manipulerer og undergraver selvtilliten av menneskene rundt seg. Psykopater er veldig selvopptatt. Men fordi de fremstår som sympatisk på utsiden, ser andre - inkludert byttet selv - det knapt eller ikke.

 

Mange mennesker har en psykopat i området uten at den blir identifisert som sådan. Psykopati er faktisk knapt erkjent, selv av psykologer og terapeuter. I hverdagen snakker vi om psykopater som seriemordere og som alvorlige kriminelle. Men det finnes andre, mer skjulte former for psykopati. Hvem som helst kan bli offer for den ødeleggende kraften av oppførselen til folk med disse psykiske lidelser. Ofte skjer dette uten at folk er klar over at de jobber med en psykopat.

 

Psykopati kan ha flere årsaker. Det kan være traumatiske opplevelser under graviditet, fødsel eller barndom. Noen ganger kan en psykopat være mishandlet eller misbrukt som barn. Imidlertid kan sykdommen også har en fysisk årsak, for eksempel infeksjon eller medisiner som har (hatt) en innvirkning på nervesystemet.

 

Den eneste måten å kartlegge denne sykdommen som er vanskelig å avsløre, er å identifisere tegn og symptomer en om gangen. Både blant folk flest og psykisk helsevesen er denne sykdom ikke godt kjent og anerkjent. Det er trist, fordi mennesker som er byttedyr av en psykopat ofte står i kulden på grunn av det. Sjelden blir det gjort en korrekt diagnose og noen ganger blir offeret selv ansett som problemet. Psykopaten er jo en slik fin og omgjengelig person... det er ingenting (på utsiden) galt med ham. Offeret har det derfor dobbelt så vanskelig: han/hun lider ikke bare som følge av psykopatens oppførsel, men også som følge av manglende forståelse av miljøet.

 

Hos psykopater finnes det et atferdsmønster med tre eller flere av følgende kjennetegn. Det er viktig å presisere at en diagnose selvfølgelig bare kan stilles av en psykolog eller psykiater.

 

  • Personen er ikke i stand til å tilpasse seg til sosiale normer om hva som er tillatt etter loven. Dette vises ved gjentatte handlinger som kommer til å være en grunn for arrest.
  • Upålitelighet er karakteristisk for vedkommende; dette vises ved at vedkommende lyver ofte, bruker aliaser, eller lettlurer andre for personlig fortjeneste eller glede.
  • Impulsivitet eller manglende planlegging.
  • Irritabilitet og aggressivitet, som angitt av gjentatte fysiske slåsskamper eller vold.
  • Uvøren likegyldighet for sikkerheten til seg selv eller andre.
  • Den enkelte viser kontinuerlig uansvarlig oppførsel. Dette viser en tilbakevendende manglende evne til å konsekvent oppfører seg på jobb eller økonomiske forpliktelser.
  • Omvendelse mangler i personen; denne tilsynelatende likegyldighet etter at han/hun har såret noen, mishandlet eller ranet, eller rasjonaliserer denne.

 

For det første er det viktig å erkjenne at psykopati er en sykdom. I tillegg må man være på vakt og stole på sin egen intuisjon. Har du inntrykk at du har med en psykopat å gjøre, ikke gå inn i kamp, men løp! Og hvis det ikke er mulig, husk i alle fall på at du aldri kan stole på en psykopat. Vær oppmerksom på at han vil undergrave din selvtillit. Ikke tro på det han sier, enten det er positivt eller negativt. Det positive kan være en måte for å vinne - kanskje igjen - din tillit, men det er bare en form for manipulasjon. Hvis du følger disse rådene, bygger du en slags immunitet for psykopati.

 

Psykopati er en dyp lidelse som rammer mange mennesker og vårt samfunn generelt, fordi psykopater er også godt representert i viktige posisjoner i samfunnet. Som følge av deres karismatiske utseende, okkuperer de ofte lederstillinger i næringslivet og fyller viktige funksjoner i politikk og vitenskap. På hver hundre personer du kjenner, finnes det minst én psykopat. Hvor mange mennesker kan da bli offer for en psykopat? Mennesker som legger ut på den åndelige vei, danner ofte et attraktivt bytte for psykopater. De er opptatt med hva psykopaten mangler: bevissthet.

 

Jeg håper at vi som samfunn gjenkjenner disse mennesker tidligere og utvikler en finjustert intuisjon i dette området, slik at sosiale skader kan begrenses.