Bli rask produktiv med single-tasking

Er du en super effektiv superhelt som multitasker? Da er du utdatert. Tid for en oppdatering: single-tasking øker produktiviteten og livskvaliteten din mens multitasking gjør deg opptatt og uproduktiv.

Ja, vi ønsker alle å være et mirakel som multitasker. En som holder alle ballene i luften og kan gjøre flere ting samtidig. Men vi lykkes ikke. Aldri, eller bare for en kort stund. Og i mellomtiden føler vi oss overveldet og kommer neppe videre. Multitasking er ikke effektiv. Det tømmer batteriet, du gjør jobben din ikke like bra, og det gir stress og angst. 

Multitasking er faktisk mindre effektiv fordi det alltid tar tid, energi og oppmerksomhet når du skifter jobb. Denne ‘overhead’ er konstant tapt. Når du gjør mange ting samtidig gjør du ting komplisert, da kan du raskere gjøre feil. Mens du trenger ro, skaper multitasking et miljø av kaos. Vår bevisste sinn kan gjøre bare én ting om gangen. Når du prøver å bruke det annerledes så vil dette ta uforholdsmessig mye energi.

Bra! Det skal vi slutte med. Vi skal single-taske i fremtid og får mer ro, mer produktivitet og bedre arbeid.

Magien av single-tasking

Single-tasking er magisk. Hvorfor? Fordi det er enkelt å gjøre, og det gir deg en rekke fordeler.

Når du starter med single-tasking vil du merke at du kan konsentrere deg bedre. Og denne økte konsentrasjonen gjør at du kan gjøre jobben med komplekse problemer raskere. Du har igjen fokuset du hadde før. I tillegg kommer du når du jobber med en oppgave, raskere i flyten. Du glemmer tiden og blir ett med din oppgave. Og det er bra, siden flyten hjelper deg å være lykkelig. Det senker stressnivået og øker tilfredsheten du får fra arbeidet. I tillegg skal du se at du får gjort mer. Oppgave etter oppgave. Du oppnår et produktivitetsnivå som du ikke kan nå med multitasking. Du er ikke lenger omgitt av dusinvis av uferdige oppgaver. Og den følelsen av ferdigstillelse gir deg en god boost.

  • Ditt arbeid vil få mer fokus, slik at kvaliteten er bedre.
  • Du vil være mye mer effektivt i utførelsen av dine oppgaver.
  • Du vil snart bli bedre på det du gjør fordi du gjør det med full oppmerksomhet.
  • Du vil nyte arbeidet du gjør mer og du opplever mindre stress.
  • Du vil nyte fritiden mer, fordi du også her nyter én ting om gangen.
  • Du vil lære å lese eller studere uten distraksjoner.
  • Du mister deg selv i de oppgavene du finner verdt å utføre.

Og det gjør single-tasking så veldig verdt det.

Og slik gjør du det

Alt fint. Og hvordan gjør du det? Hvordan får du deg til å gjøre bare én ting om gangen - selv om du føler at du bør gjøre fem ting samtidig?

Rydd opp i arbeidsmiljøet. Søppel distraherer.

Ta deg selv for å virkelig gjøre én ting om gangen.

Prøv å gjøre mindre for en dag. Planlegg dagen din ikke full, men planlegg 1-3 viktige oppgaver og gjør de én om gangen.

Gi hjernen din en pause mellom oppgavene. Hvis du har jobbet med full konsentrasjon, er det godt å slappe av ved å gjøre noe lett.

Ha det gøy på jobb. Ikke bekymre deg om resultatene. Prøv å nyte ytelsen til selve arbeidet.

Finn ut hva som er viktigst. Ta den oppgaven som bør ha høyest prioritet og jobb med den.

Hvis du jobber på en datamaskin, ta app’en som du jobber med så mye som mulig på full skjerm. Slik blir du mindre distrahert.

Slå av varslinger. Sett telefonen i flymodus om nødvendig mens du arbeider med denne oppgaven. Sørg for et minimum av distraksjon.

Lær å sette grenser når folk ønsker å forstyrre deg i løpet av en oppgave. La deg ikke plukke ut av din konsentrasjon. En enkel "Jeg kommer snart til deg, jeg skal først gjøre denne oppgaven" gjør underverker.

De som arbeider med øreklokker på hodet er mindre utsatt for forstyrrelser. Musikk kan hjelpe deg å komme raskere i flyten.

Tør å overgi deg til oppgaven på dette tidspunktet. Det spiller ingen rolle hva du skal gjøre videre. Nå er det denne oppgaven som teller.

Innse at du trenger øvelse. Du vil sakte bli bedre, men tror ikke du kan det med én gang. Tidvis vil du bli fanget av distraksjoner.

Start dagen med din viktigste oppgave. På den måten føler du deg effektiv og du kommer direkte i en produktiv flyt.

Hvis du føler at du ønsker å sjekke e-post eller ønsker å velge en annen oppgave, stopp deg selv. Før oppmerksomheten din rolig tilbake til oppgaven.

Bland utfordrende, store oppgaver med enkle små oppgaver. Sørg for at du kan stryke noe fra lista fordi det er bra for motivasjonen.

Sjekk din holdning. Pust gjennom magen, skuldrene senket, ryggen rett.

Sett en karaffel med vann på pulten din, slik at du drikker nok vann. Hvis du bare har en liten mengde væskemangel tar konsentrasjonen av raskt. Dessuten trenger du mindre å gå, og du kan opprettholde konsentrasjonen din enklere.

Hvis det er andre problemer som trenger din oppmerksomhet, skriv dem ned og kom tilbake på den når du er ferdig med denne oppgaven.

Prioriter å fullføre pågående oppgaver og bli ikke fristet til å starte noe nytt. Å starte noe er ofte fristende, men du vil etterhvert være mer fornøyd hvis du fullfører den aktuelle oppgaven.

Ta en oppgave for deg og jobb bevisst uten distraksjoner. Og la single-tasking gjøre livet ditt mer vakkert, oppgave etter oppgave.

 

Flere tips for å være super produktiv

Ved single-tasking øker du produktiviteten og livskvaliteten din. Du får mer gjort, gjør en bedre jobb og opplever også mye mindre stress. Det er et godt resultat for en så enkel vane.