Barn med ADHD kan være:

  • Uoppmerksom, men ikke hyperaktiv eller impulsiv.
  • Hyperaktive og impulsive, men i stand til å ta hensyn.
  • Uoppmerksom, hyperaktive og impulsive (den vanligste formen for ADHD).

Barn som bare har uoppmerksomme symptomer ved ADHD er ofte oversett, siden de ikke er forstyrrende. Men symptomene på uoppmerksomhet har konsekvenser: problemer med foreldre og lærere fordi barn ikke følger med; underytelse på skolen; eller krangel med andre barn fordi spilleregler ikke følges.

Ved fire eller fem år, har de fleste barn lært å ta hensyn til andre, å sitte rolig når de bli bedt om det, og for ikke å si alt som kommer opp i hodet. Så da barn når skolealder, skiller de med ADHD seg ut i alle tre atferd: uoppmerksomhet, hyperaktivitet og impulsivitet.

Ikke alle barn med ADHD er hyperaktive. Noen barn med ADHD er hyperaktive, men mange andre med oppmerksomhetsproblemer er ikke det. Barn med ADHD er ofte i stand til å konsentrere seg på aktiviteter de liker. Men uansett hvor hardt de prøver, har de problemer med å holde fokus når oppgaven er kjedelig eller repeterende.

Barn med ADHD kan gjøre sitt beste for å være bra, men fortsatt ikke være i stand til å sitte stille, holde seg rolig, eller være oppmerksom. De kan vises ulydige, men det betyr ikke at de oppfører seg slikk med vilje.

ADHD ofte fortsetter inn i voksen alder, så ikke forvent at barnet vokser ut av problemet. Behandling kan hjelpe barnet å lære å håndtere og redusere symptomene. Medisinering er ofte foreskrevet for ADHD, men det er kanskje ikke det beste alternativet for barnet ditt. Effektiv behandling for ADHD inkluderer også utdanning, atferdsterapi, støtte hjemme og på skolen, mosjon og riktig ernæring.

 

Tips for foreldre som har barn med ADHD

Hvis barnet ditt er hyperaktive, uoppmerksom eller impulsive, kan det ta mye energi for å få ham eller henne til å lytte, gjøre en oppgave, eller sitte stille. Konstant overvåking kan være frustrerende og utmattende. Men du kan gjenvinne kontroll over situasjonen, samtidig hjelpe barnet ditt gjøre det meste ut av hans eller hennes evner. Det finnes effektive foreldrestrategier som kan gå en lang vei å korrigere problematferd. ADHD blir ikke forårsaket av dårlige foreldre!

Barn med ADHD trenger struktur, konsistens, klar kommunikasjon, og belønninger og konsekvenser for sin oppførsel. De trenger også masse kjærlighet, støtte og oppmuntring.

Det er mange ting foreldre kan gjøre for å redusere tegn og symptomer på ADHD uten å ofre den naturlige energien, lekenhet, og undring som er unike i hvert barn:

  • Hold deg selv positiv og sunn
  • Etabler struktur og hold deg til den
  • Sett klare forventninger og regler
  • Oppmuntrer til bevegelse og søvn
  • Hjelp barnet ditt å spise riktig
  • Lær barnet ditt hvordan å få venner

 

Skoletips for barn med ADHD

Tenk på hva skoleinnstillingen krever av barn som må gjøres: Sitt stille. Lytt stille. Følg med. Følg instruksjonene. Konsentrer deg. Dette er de tingene som er vanskelig for barn med ADHD; ikke fordi de ikke er villige, men fordi hjernen ikke vil la dem.

Men det betyr ikke at barn med ADHD ikke kan lykkes på skolen. Det er mange ting både foreldre og lærere kan gjøre for å hjelpe barn med ADHD å trives i klasserommet. Det starter med å vurdere hvert barns individuelle svakheter og styrker. Deretter, gjelder det å komme opp med kreative strategier for å hjelpe barnets fokus, holde seg på oppgaven, og lære til hans eller hennes fulle evne.