I dag må vi være fleksible, vi må utvikle oss karrieremessig, økonomisk, i hode og kropp. Men på veien til denne utviklingen ender vi opp i å være usikre, deprimert og syke av stress.

Stress!

Dine tanker er fokusert, pusten er rask, hjertet suser, musklene strammes og perler av svette vises på pannen. Din kropp er elektrifisert, og du skulle egentlig være i stand til å takle en sabeltanntiger hvis den hadde gått rundt. I stedet står der din sjef i dårlig humør, et sutrende barn, en hysterisk nabo eller et tilsynelatende uløselig problem som aktiverer dine stressmekanismer.

Tidligere hadde folk allerede stress, men forskjellen med i dag er at de da ble raskt roet etter en farlig situasjon. Disse dager blir folk hengende fast i stress. Og dette stresset gir ikke bare fysisk, men også psykisk sykdom. Hjerte- og karsykdommer, diabetes, hodepine, eller depresjon kan bli resultatet. Verdens helseorganisasjon har erklært stress som en av de største truslene i det 21. århundre.

Hvordan dannes stress?

Stress er faktisk et biologisk program. Det blir aktivert når man er i en situasjon der vellykket mestring for noen personlig er viktig, men usikker. Både vilkår må være til stede. Personlig viktig betyr viktig fordi min behov, motivasjon eller formål er truet. Og usikker betyr at jeg ikke vet om jeg klarer å avverge denne trusselen.

Stress er ingenting annet enn en mangel på kontroll. Det har ofte å gjøre med for liten selvbestemmelse og at man føler seg prisgitt andre.

Det avgjørende poenget her er ikke å ta på seg rollen som offer. Se på deg selv og still spørsmålet: er jeg på nåde av verden, eller skaper jeg min egen verden? Ofte har vi faktisk flere muligheter til å lage verden rundt oss som vi ønsker at den skal være. Og på den måten kan vi redusere stress med et par triks. Dette kalles også stresskompetanse.

Stresskompetanse 

Stresskompetanse kan deles inn i instrumental stresskompetanse, regenerativ stresskompetanse og mental stresskompetanse.

I instrumental stresskompetanse handler det å oppfylle de daglige krav for derved å frembringe minst mulig stress. For eksempel ved å arbeide med oppgavelister, ikke blir distrahert av e-post, ved å delegere.

I regenerativ stresskompetanse handler det å slappe av. For eksempel ved å trene, lese en bok, jobbe i hagen eller shopping. Gjør noe som gjør deg glad og som er annerledes enn hva du gjør dagligdags. Jobber du i løpet av dagen på datamaskinen? Ikke gjør dette i fritiden.

I mental stresskompetanse handler det om din egen innstilling. Lag en liste på den ene siden det du må, på den annen side det du ønsker.

Ta stress på alvor og sørg for at du kan snakke med noen om det. Noen ganger blir det lettere å snakke om det uten at det blir gitt en løsning.