Medfølelse er sett på som en følsomhet for lidelsene til deg selv og andre med en dyp forpliktelse til å lindre og forebygge lidelse.

Vi er bygget for å hindre smerte mens våre liv er utsatt for sykdommer og skader vi må leve med. Men vi er også sosiale vesener og i stand til intensiv pleie og medfølelse. Vi har kjærlighet for våre barn og kjære. Noen jobber frivillig eller gir til veldedighet. Eller hva med medisiner og hjelpearbeidere, lover og moral. Forskning har vist at mennesker fungerer best når de elsker andre og viser omsorg for andre, men vi må også bli elsket og verdisatt.

Medfølelse er heller en motivasjon enn en følelse. Å ha medfølelse bidrar til å forbedre immunforsvaret, det skaper positive emosjoner og følelser, det skaper reduksjon av sykdomssymptomer og redusert stress.

Men hvordan gjør vi noe sånt?

* Lag for eksempel daglig en liste over ting du er takknemlig for. Se rundt deg, og innse at du bør være ganske fornøyd med livet ditt som det er nå.

Ved å være roligere, mer takknemlig og mer tilfreds reduserer du angst. Du utvikler mer tillit til deg selv og livet. Og tillit er en grobunn for kjærlighet. Og når du er kjærlig, oppstår medfølelse nesten automatisk.

* Du kan ikke forandre mennesker. Men du kan inspirere dem. Og inspirasjon bare lykkes når du selv er et levende eksempel. Folk er hva de er, la folk være som de er. Og - aller viktigst - å nyte dem. Hvis du vil at folk skal være mer som deg - vær den beste versjonen av deg selv.

* Vær kjær for deg selv. Din indre verden avgjør hvordan du reflekterer over andre. Folk har en tendens til å (for)dømme egenskap i andre som de hater i seg selv. Spesielt hvis de jobber for å endre disse egenskapene.

Hvis du klarer å være snillere mot deg selv (selvmedfølelse), lykkes du bedre å ha medfølelse for verden rundt deg.

* Føl medfølelse - ikke sinne. To ting: folk som sårer andre er ofte skadet selv. Og: du kjenner aldri hele historien. Disse to sannheter kan bidra til å se mildere på folk du normalt ville bli sint på.

Du kan aldri dømme noen, fordi du aldri vet nøyaktig hva som er hele historien. Folk ikke gjør feil ting. Folk prøver å gjøre det beste, gitt deres syn på verden. Og intet verdensbilde er riktig. Så du kan aldri fullt ut forstå den andre.

 

Livet med mer medfølelse er virkelig verdt. Det gjør livet ditt bedre, rikere og mer kjærlig. Og du har en positiv innvirkning på miljøet. Du gjør verden bokstavelig talt et stykke kjærligere.