Vi har mer og mer å gjøre. Vår løsning er å leve raskt, for å jobbe hardere og gjøre alt mulig i mindre tid. Vi har det travelt. Men hvorfor? Hvorfor har vi det så travelt?

 

Å ha det travelt ser nesten ut til å være normen

Når ting skjer raskt, er det bra - og om det kan være raskere er bedre.

Vi har det travelt fordi vi har for lite tid. Vi har ikke nok tid til å få gjort det vi må (eller kanskje heller: vil) gjøre. Vi jager oss gjennom dagene, månedene og årene. Og vi får gjort mer på kortere tid.

Svært effektiv, men er det også hensiktsmessig?

 

Hva vil du oppnå?

Å ha det travelt er et resultat av mangel på prioriteringer. Hvis du ikke vet hva som er viktigst da blir automatisk alt like viktig. Og hvis du ønsker å oppnå alt med en gang, vil du aldri ha nok tid.

Noen mennesker har et godt liv, ta det rolig og oppnår gradvis sine mål. Andre folk lever fra kaos og føler at de ikke får grep om livet.

Bare når du vet hva du vil, kan du virkelig gjøre valg. Selvfølgelig ønsker du å være en god forelder, en god venn, super sunn, vellykket, populær, ha et koselig hjem, fullføre din utdanning, og i mellomtiden forbedre verden.

Men hva synes du er viktigst? Hvis du måtte velge (og du bør hvis du ikke ønsker å få en burn-out), hva vil du rette deg mot? Hvor vil du plassere vekt?

 

La hast bli unntaket på regelen

Mennesker er ikke laget for å jage kontinuerlig. Det er ikke sunt for kroppen og ikke nærende for tankene dine. Jo raskere du lever, jo raskere det ser ut til å fordrive tiden - det er en nedgående spiral. Du synes å ha mindre tid og at du må leve livet raskere.

Sta stille. Ta et dypt pust, slipp skuldrene og la meg fortelle dette: Du må ingenting. Å ha det travelt er ditt valg, og du kan fortsatt stoppe det i dag. Prøv noen av tipsene nedenfor og oppdag hvordan livet ditt kan bremse trinn for trinn:

  • Våg å gjøre ingenting. Bare sitt stille i noen minutter. Ingen TV, ingen iPad, ingen telefon eller magasin. Cold turkey. Avslapping. Hvordan føles det?
  • Hver gang du føler deg stresset, spør deg selv: "Hvorfor er jeg stresset?" Ofte kommer du til konklusjonen at det er en vane. Minn deg selv på til å ta et skritt tilbake.
  • Kjør jevnt på veien. Høy fart er farlig, miljøskadelig, dyrt og du vinner som regel bare noen få minutter. I stedet kan du lyte på god musikk og nyte reisen.
  • Ta deg tid til å tilberede mat. Legg stresset bak deg, og gi kjærlighet og oppmerksomhet til kosthold. Lag mat uten ferdige produkter. Det er sunnere og mer velsmakende, billigere, bedre for verden og bedre for ditt stressnivå.
  • Prøv heller å gjøre mindre enn mer. Gjør de tingene som virkelig betyr noe, og la resten utelatt. Vær kritisk til din ‘to do’ liste. Mange ting er fint å oppnå, men svært få ting er "livsforvandlende".
  • Forsink tiden bevisst. Ta en halvtime tid til å leke med datteren din, å lytte nøye til henne. Lek med hunden din, ta en spasertur, gjør noe med hendene (hagearbeid, maling, matlaging). Du vil merke at du blir roligere, og at du derfor synes å ha mer tid.
  • Forstå at det er nytteløst å rase gjennom livet. Det eneste du oppnår er at tiden flyr, og at livet ditt tar slutt raskere. Tid er for verdifull til å kaste bort. Bruk den, nyt hvert sekund, sett pris på livet mens du reiser gjennom. Hver sekund får du bare én gang. Det er én sjanse til å nyte det.
  • Si farvel til uret. Og mens du er i gang, deretter umiddelbart klokke fra stuen. Sett en timer på smarttelefonen når du har noe å gjøre på et bestemt tidspunkt.
  • Ta livet skritt for skritt. Når du arbeider på en oppgave, trenger du ikke å tenke på oppgaven du ønsker å utføre senere.
  • Planlegg dine dager mindre stramt. Det er effektivt å planlegge alt full. Men hvis målet ditt er å leve avslappet og lykkelig er det sannsynligvis ikke effektivt.
  • Innse at du aldri få gjort alt. Det vil alltid være uferdige oppgaver - og det er helt greit. Innse at å nyte de fine tingene i livet er viktigere enn en tom oppgaveliste.

Å ha det mindre travelt bidrar til å øke kvaliteten på livet ditt. Det gir ingen mening å løpe gjennom livet, så ikke bli stresset. Bare sakt ned, og fortsett å gjøre de tingene som er viktigst for deg.

På den måten vil du ikke bare føle deg mye bedre, du vil også lettere nå dine mål og leve dine drømmer enklere.