Høy sensitive mennesker har en rekke positive karaktertrekk. De har en sterk følelse av ansvar, et helikopter syn, de jobber selvstendig og er behjelpelig. Ulempen er at de vil bli utnyttet lettere. I livet får de ikke med alle instruksjoner og de lærer gjennom å gjøre feil. Spesielt i arbeidsområder kan det bli hardt. Dette gjør at den høy sensitive person blir oversett eller at arbeid akkumulerer som kan forårsake utbrenthet.

I første omgang er det nyttig å gjenkjenne situasjoner hvor irriterende situasjoner kan dukke opp. Det kan være at du har kommet inn i en organisasjon der kolleger er ganske gretten. For en høy sensitiv person er det umulig å gå på jobb hver morgen med magekramper. Eller hva med en sjalu kollega? Er du på rett sted? Videre kan den behjelpelige høy sensitive personen stå alene hvis den hjelper feil fyr med sin tidsfrist...

Det høres ikke så rosenrød ut for den hardtarbeidende og lojale høy sensitive person. Men det kan være annerledes.

Organisasjonene og funksjoner hvor du ender opp med og hvor du har jobbet i flere år gjenspeiler din læringsvei som fagperson. I den ene organisasjon kan det være at du ikke får anerkjennelsen og takknemligheten for arbeidet som du burde få, men i en annen organisasjon kan det være at de skaper et sted for deg. Hardt arbeidende folk blir belønnet til slutt.

Høy sensitive personer er kreative og ressurssterke. I enkelte jobber settes det ikke pris på om du viser mer initiativ enn det som er etterspurt. Sørg for at du jobber i en organisasjon hvor du kan jobbe med dine profesjonelle og personlige styrker. Du kan også ha bruk for dine personlige styrker utenfor arbeidstiden i andre sysler. Men i det øyeblikket du deler din kreative selv med kollegaer, blir arbeidsatmosfæren bare bedre, forutsatt at det finnes rom, mulighet og oppmerksomhet i denne organisasjonen (Eventuell må du skape denne plassen selv!). Vurder å pynte stol og pult av en kollega som har bursdag eller organiser et middagsselskap hjemme hos deg.

Når høy sensitive personer har gått gjennom en del personlige daler og topper, vil de har vokst og blitt mye sterkere. Si i et jobbintervju hvordan du ville utføre funksjonen med hensyn til hva nå blir sett som normalt.

Ofte trenger høy sensitive personer en rekke signaler, spredd over kanskje flere år, for å gjøre endelig hva de egentlig ønsker å gjøre. Men det viktigste er å gi. "Å gi" kan du utvide til ulike nivåer. Først og fremst, gi første plassen til deg selv. Gi deg selv hva du trenger, til å blomstre. Bare da vil du nyte av livet dag inn og dag ut. Å gi til deg selv er ikke egoistisk. Ved å gi til deg selv, kan du gi mer til andre. Det er et samspill, et kjærlig energisk samspill.

Høy sensitive personer trives best i posisjoner hvor de kan uttrykke sine medfødte talenter. Det er aldri for sent til å gjøre et bytte; fra hodet til hjertet. Gjør det i ditt eget tempo. Du trenger ikke å si opp jobben din, men kanskje du kan jobbe mindre for å vie mer tid til dine virkelige interesser. Noen få heldige blant oss har råd til å tenke på hva de ønsker å gjøre, men tenker seg totalt fast. Slutt å sammenligne deg selv med andre. Hva gir glede og tilfredsstillelse er å være engasjert i aktiviteten. Å fokusere på et mulig mål (i tilfelle det er for høyt) er bare frustrerende.

Fra forsikringsekspert til massør, fra kommunikasjonsekspert til bryllupsplanlegger, fra advokat til ernæringsfysiolog, fra lærer i historie til håndverkslærer og fra kvalitetssjef til matkritiker. Det er mulig. Begynn til å tilfredsstille ditt arbeid gjennom å gi mer oppmerksomhet til dine medfødte talenter. Ditt høyt sensitivt selv vil være veldig fornøyd.