For noen uker siden var vi på et loppemarked og så jeg inni en bok om brodering. En eldre dame spurte meg om jeg var kreativt. Hun fortalte meg at hun hadde vært på leir i Oslo (som unge) og at hun sto nederst på listen og at læreren snakket veldig høyt til henne så alle kunne høre henne: «Du er vel ikke dum?!» Denne dame hadde skammet seg og aldri tørt å røre noen håndverk etter det. Da hun var gift tenkte hun å kunne sy en kjole men da den var ferdig sa mannen til henne: «Kanskje bør du neste gang heller kjøpe deg en kjole».

Jeg følte synd på henne og tenkte på meg selv at jeg er ingen kunstner. På skole likte jeg ikke håndverk. Og rundt omkring hører jeg kvinner si: «Kreativt, jeg? Nei da, jeg har to tommeltotter.» Jo jeg har lært meg å strikke, hekle og brodere. Og jeg har lært meg å like det.

Folk ofte ser ned på kreative utskeielser. Lenge leve kognisjon og fakta. Eller sann ser det ut som. Men de som gir mer plass til kreativitet vil også komme mer i balanse. Noen mennesker som får problemer kan bli hjulpet med kreativ terapi.

Vi har to hjernesider. Venstre siden er den logiske hjernen som tenker klart og lineært. Det er en overlevelses hjerne. Alt som er ukjent er ansett som feil og potensielt farlig. Egentlig er denne halvparten den delen av hjernen den vi lytter mest til å gjøre fornuftige ting. Høyre siden er den kunstneriske hjernen, vår oppfinner, barn, gale professoren. Den kunstneriske hjernen assosierer ting med hverandre, den er kreativ, etablerer nye relasjoner, knytter bilder, hjelper oss til å leke og ha det gøy.

Det finnes fire typer kreativitet:

* Kognitiv kreativitet: disse menneskene elsker å organisere og å lage planer for å komme fram til konkrete løsninger. De tar gjerne imot utfordringer og forbereder seg grundig.

* Emosjonell kreativitet: her spiller følelser en viktig rolle. Disse menneskene har mye selvinnsikt og vet godt hva de vil og hvordan de skal oppnå det. Hvis noe ikke føles riktig, vil de ikke sette i gang snart.

* Sosial kreativitet: disse menneskene liker å være rundt andre mennesker. Familie og venner er viktig og oppmuntrende i deres kreativitet.

* Teknisk kreativitet: dette er praktisk kreativitet, å gjøre ting, å være fysisk opptatt.

Og så sa jeg til denne damen at kreativitet er i alt (og hun kunne bekrefte det). Alt du kan se, høre eller oppleve kan tjene for inspirasjon. Vi er álle kreativ. Men ikke alle er vi kreativt på samme måte. Noen er kreative med hender, andre med ord. Kanskje du liker å synge, å bake, å skrive dikt eller en bok, eller å holde foredrag. Noen ganger må du kanskje ta det ut av det skjulte. 

Skjønnheten ligger nettopp i det ufullkomne. Eller som Einstein sa: «Kreativitet er intelligens som har det gøy».