Høsten er uten tvil den vakreste årstiden. Og det er definitivt min favorittårstid. De oransje fargete trær, himmelen som er rosa og den deilige lukten. Likevel er det en stor ulempe knyttet til høsten: høstdepresjonen!

Forberedelse

Det merkelige er at vi ikke er veldig vant til å forberede oss til vinteren. Sommeren planlegger vi: når vi skal ha fri, og når vi jobber, hvilke aktiviteter vi har tenkt å gjøre, hva som må gjøres i hagen, om vi skal dra på ferie og hvor. Noen mennesker forbereder sommerferie allerede i januar. I høst går vi litt for etterskudd.

Vinteren tar alltid lengre tid enn sommeren. Det er flere måneder med r inni enn uten r. Åtte med og fire uten. Men vinteren føles også lengre fordi mer av dine ressurser blir etterspurt. Ikke bare fysisk, men også mentalt. Mer av din styrke, din energi, din tålmodighet og elastisitet.

Når klokken er satt tilbake begynner konturene av monotone, kalde og gråe dager å ta form. Det føles som et høyt fjell som du må gå over for å kunne tenke tilbake til lyset og våren.

Refleksjon og nytelse

Det er derfor viktig å ta seg tid på slutten av sommeren for å se hva som ligger bak deg: hva gikk bra og hva gjorde deg lykkelig. Ta deg tid til å samle mot og for å forberede den lange reisen over fjellene, for å ha et lager for vinteren.

Nyt skjønnheten av høsten. Høsten er kanskje den beste tiden av året. Ja, det regner og temperaturen går ned. Men naturen gjennomgår også en vakker transformasjon. En transformasjon du kan nyte til fulle.

Fortvil ikke, men gjør ditt beste for å nyte høsten. Gylden himmel, røde trær, duft av løv og vakre sopp. Høsten er en allsidig, myk og fantastisk sesong. Ikke la det gå forbi deg, men nyt det!

Dagene er kortere, dyr forbereder seg for å gå i dvalemodus, trær er i ro og været er turbulent. Høsten er en fin tid for refleksjon og en tid til å bremse ned. Lag en plan med fjelltopper og hytter. Lag en rute i kalenderen din. Hva må du gjøre? Hva er dine fjelltopper? Hvilke fjelltopper kjenner du og hvilke vet du er forrædersk? Hvor er de farlige deler? Trenger du hjelp? Og hvor er rasteplasser, hyttene?

Hvor sommeren gir deg plass til å gå ut, gir høsten deg tid til å se innover. En god tid til å bake en deilig eplekake!

Kom deg ut!

Selv om været er mindre er det viktig at du kommer deg ut jevnlig. Hver person har et klart behov for dagslys (vitamin D) for å holde seg frisk og glad. Når vi er uten så vil vår hud lage vitamin D. Denne vitamin støtter en rekke prosesser i kroppen vår, og er også en viktig faktor for å kontrollere temperamentet ditt. Med andre ord, når du lager for liten vitamin D føler du deg motløs. Når du ikke får nok dagslys føler du deg trist, og kommer du virkelig i en høstdepresjon.

Så, blir ikke inne. Dagene blir kortere, grip sjansen til å få dagslys så snart som mulig. Ta en spasertur gjennom skogen eller en park, gå rundt kvartalet etter lunsj eller drikk en kopp te ute.

Bevegelsen holder deg glad. Og selv om høstværet ikke stimulerer deg å ta affære, er det egentlig bedre å komme i bevegelse. Du trenger ikke å tilbringe timer å trene for å holde deg frisk og glad. Av og til en kort, intens trening er nok til å holde deg slank, sunn og i godt humør! Du kan selvsagt fortsette å nyte fotturer, løping og sykling.

Se frem

Hvis du står foran fjellet ser du fremdeles bare fjelltoppene. Derfor er det viktig å ikke la deg skremme av disse toppene, men vet også hvor du kan få igjen pusten. Steder av fred, oversikt og enkelhet.

Om vinteren jobber vi, planlegger, lager lister og får nye inntrykk. Ikke gå i dvalemodus og vent til det går over. På denne måte tar det for lang tid, og du holder ikke ut. Ta deg tid til å høste, for å samle mot.

Ta deg god tid og gå på vei fra lys til lys med mot og et glad hjerte.