Det nye året står for tur og mange av oss har allerede laget en liste over mål. Men kanskje er det også godt å se tilbake på det siste året. Hva har du lært? Hva har du oppnådd? Hva gikk feil? Hva er du takknemlig for? Hva ville du heller se annerledes? Skriv det ned for deg selv og prøv å se på det objektivt. Hvilke løsninger finnes?

Lider du av stress? For eksempel fordi målene i det siste året ikke har blitt oppnådd? Ikke tar det med deg inn i det nye året, men fjern stresskildene i år før det nye året begynner og møt opp i det nye år med en ryddig følelse. Ikke bekymre deg om problemene. Forresten er du ikke den eneste som ikke klarte å fylle sine mål siste året. Gode intensjoner blir gjort mindre og mindre fordi de ofte nyter ikke. Når du fokuserer på kun et tema kan du kanskje bedre holde mål.

Kun et tema? Ja, et tema. For eksempel: du sier ikke: jeg ønsker å gå ned fem kilo, men: jeg vil være sunnere i år enn jeg har vært før. Da har du ikke ett mål, men forskjellige mål som du kan arbeide med hele året. Det handler ikke bare om å gå ned i vekt, men du kommer til å fordype deg i det, du kommer til å prøve nye ting, lese bøker. Hvis det temaet sitter i hodet ditt hele året kan du endre deg selv og blir målet enklere å holde.

Noen mennesker synes januar er en tom, stille måned. Prøv å nyte denne måned etter alt kjas og mas i høytiden. Gjør huset trinnvis, rydd opp. Sorter ting steg for steg, og gjør unna det som ikke passer den personen du ønsker å være.

For å holde deg til en ny vane i livet ditt, eller å danne om en dårlig vane til en god vane kan du gjøre følgende:

  • Velg fortrinnsvis én viktig vane du ønsker å endre, da er sjansene for at du vil lykkes større.
  • Sørg for at du praktiserer din nye vane hver dag i en måned og kryss dem av på en kalender. Hvis du hopper over en dag, må du starte på nytt med å telle.
  • Støtte av andre kan være viktig å holde ut i vanskelige tider. Folk rundt deg er en form for sosial kontroll. Og venner og familie kan oppfordre deg til å holde deg til det valget du ønsker å oppnå. Så sørg for at andre er klar over din vane du ønsker å endre.
  • Det er viktig å belønne deg selv for hvert lite skritt. Gjør det morsomt for deg selv.