Mange høy intelligente sliter allerede fra tidlig alder med følelsen av å være annerledes. De foretrekker å være "normalt". Poenget er at for dem er høy intelligens normalt.

Men folk har ofte fordommer om høy intelligens. "De har vel også ofte Asperger?" er et ofte stilt spørsmål. Det finnes ingen tall, men likevel må vi være kritisk fordi det er for mange feildiagnoser. Hvis det er et høy intelligent individ i kombinasjon med symptomer som tyder på autisme spektrum forstyrrelse (ASD) er det fornuftig å gjøre først noe med å håndtere høy intelligensen med sine potensielle fallgruver. Ofte forsvinner da ASD symptomene.

På grunn av deres kraftige persepsjon, tenkning og analytisk evne og deres rikt varierte følelse kan et høy intelligent individ raskt overse en situasjon og de forskjellige sider av den. Sammen med en positiv holdning, kan de raskt behandle tilbakeslag ved for eksempel å omdefinere situasjonen. Også, har de ofte evnen til å finne raske løsninger på problemer. På den andre siden kan høy intelligente individer også somle i sinne på en situasjon. Deres analyse av hva som gikk galt og hvordan den kan forebygges går på bekostning av sin elastisitet.

Begavede individer er ofte svært sensitive. Spesielt auditive stimuli gir belastning (travle gater, høy musikk osv.).

Og hvis vi ser på Rubens arbeidskraft: En dansk student som besøkte ham, skrev at han så Rubens mens han malte, noen leste til ham fra Tacitus mens Rubens dikterte et brev. Er det en karakteristikk av høy intelligens? Andre, inkludert mange høy intelligente, klarer ikke slik.

Jeg har en idé om at mange tror at du i Norge ikke ‘har lov’ å snakke om høy intelligens på grunn av landets kultur. Høy intelligens betyr ikke alltid at man har studert ved universitet eller skal studere der. Høy intelligente er ikke alle strålende, og alle er absolutt ikke gale. Men høy intelligente er kjent som "annerledes". Fordi de rask og assosiativ tenker, blir de sett av de ikke-høy intelligente som "gal" eller blir sett som at de virker rart.

Spørsmålet er om alle høy intelligente ville ha en universitetsutdanning. For vi trenger også høy intelligente kunstnere, lærere, bakere og så videre. I hvert yrke er det bruk for intelligens. Da snakker vi om talenter. Dessverre er det for mange høy intelligente mennesker som gjemmer sine talenter. Legger vi grunnen for det mulig for raskt på landets kultur (ekstern attribusjon)*? Tenk det bibelske uttrykket: "Sett ikke ditt lys under en skjeppe." Kanskje det hjelper til å se positivt på dine egne talenter/høy intelligens. Og for å holde med Bibelen, her vil du også finne lignelsen om talentene (Matteus 25,14-30). Talenter var mynter som en arbeidsgiver gav til sine tjenere da han forlot dem. En av slavene begravde hans talent fordi han var redd for å miste det. Det gav ingenting og så ble også talentet tatt fra ham etter retur fra arbeidsgiveren. Så begrav ikke ditt talent, men gjør bruk av det. Deretter vil det stadig blomstre.

 

*Attribusjonsteori er en grunnleggende teori fra sosialpsykologi. Den østerrikske amerikanske Fritz Heider var en viktig grunnlegger av det. (The Psychology of Interpersonal Relations, 1958)