Innhold

Antagelig lider, en av 20 mennesker – i mer eller mindre alvorlig måte – av psykopati. Diagnosen blir sjelden stilt, og når den blir stilt da er det vanligvis i forbindelse med alvorlige forbrytelser som har stor omtale i media. Flertallet av tilfellene av psykopati blir derimot ikke gjenkjent. Det er disse mennesker som har sykdommen som er årsak for at folk i familier, på jobb, i klubber, på skolen eller i nabolaget lider mye.

Det er av stor betydning at psykopati blir oppdaget. Hvis det ikke blir oppdaget er en effektiv tilnærming umulig. Men psykopati pålegger spesielle utfordringer til anerkjennelse. Diagnosen kan stilles svært vanskelig. Ett av problemene er at det har vist seg å være vanskelig å definere psykopati på en tydelig måte.

 

Målgrupper

Er du en advokat, jobber du i sosial- og helsesektoren, er du en personalkonsulent eller rekrutterer, lærer eller rådgiver? Du vil sikkert møte mennesker som lider av psykopati. Å oppdage kan være svært vanskelig. Å forholde seg til det er enda mer vanskelig. Å gjenkjenne psykopati og håndtere det er en viktig faglig ferdighet, nødvendig for dine kunder, ansatte, elever for å bistå med riktig råd og for å hjelpe at kollisjon med mennesker som er flinke til å manipulere og ødelegge unngås.

 

Mobbing på arbeidsplassen

Anna blir ofte kontaktet av folk. Folk som blir mobbet, og ikke bare litt. I mange tilfeller handler det om et forsøk på “psykologisk mord”.

 

Hvordan kan jeg, som leder stoppe mobbing på arbeidsplassen?

Hvordan kan jeg få innsikt og verktøy som vil muliggjøre at man eliminerer fenomenet mobbing på arbeidsplassen og kan forebygge mobbing?

Hvordan kan jeg takle en kultur av frykt? Og hvordan kan jeg finne endringer i meg selv? Hvordan kan vi inkludere folk isteden for å ekskludere folk?

Hva motiverer mobberne?

Hva er opphavet til det perverse fenomenet “skadefryd”?

Hvordan kan du best beskytte deg selv og hvordan kan motivet for mobbing bli eliminert?

Kort sagt: hvordan kan du utvikle en organisasjonskultur der psykologisk aggresjon ikke får en sjanse?

Det er mulig å vurdere psykopati på tre ulike lag: kjernefunksjoner (nivået av sjelen), personlighetstrekk og atferdsmessige egenskaper. Det virker som det er bare de kjernefunksjoner som gjelder for alle psykopater.Når vi ser på disse egenskaper, er det hovedsakelig en forskjell i intensitet, og denne forskjellen er i det vesentlige en forskjell i intensiteten av psykopati. Som for personlighetstrekk er det slik at egenskapene kan være til stede ikke bare i større eller mindre grad, men de kan også mangle. I tillegg er det mulig at egenskapene kan være til stede uten at det finnes psykopati. Egenskapene er verken nødvendig eller tilstrekkelig for psykopati. Dette gjelder enda mer for alle slags atferd observert hos psykopater, men også hos andre.

Den mest brukte sjekklisten for å avdekke psykopati er av Robert Hare, den Psychopathy Checklist-Revised (PCL-R), av den finnes også en ungdom og screening versjon (PCL: YV og PCL: SV).

PCL-R består av tjue poeng scoret på en tre punkts skala. En score over et visst antall punkter – ganske høy – gjør at det diagnostiseres psykopati.

PCL-R blander punkter som er knyttet til kjerneegenskaper, personlighetstrekk og atferd. Hvert punkt i PCL-R er vektet likt. Noen elementer i sjekklisten er sterkt knyttet til hverandre, for eksempel “promiskuøs seksuell adferd” og “mange korte reelle forpliktelser”. De fleste personlighetstrekk eller atferd i PCL-R er riktignok ofte til stede ved visse typer psykopater, men er ikke til stede ved alle psykopater, og personlighetstrekkene kan også være til stede uten eksistensen av psykopati. En diagnose av psykopati basert på en høy score på PCL-R vil vanligvis – men ikke alltid – være riktig. En lav score på PCL- R gir liten trygghet for at det ikke er snakk om psykopati. PCL-R er spesielt aktuelt for svært, maskuline, ofte kriminelle psykopater. De fleste som lider av psykopati – i seg selv en alvorlig psykisk lidelse – faller utenfor den kategorien av slike ekstreme tilfeller.

En annen sjekkliste er av psykologen Isabelle Nazare – Aga. Den inkluderer tretti typer av atferd hvor folk kan bestemme hvorvidt de jobber sammen med en pervers narsissist. Nazare – Aga bruker ikke begrepet psykopat fordi dette ordet brukes i Frankrike eksklusivt for kriminelle. En pervers narsissist er i følge Nazare – Aga skrupuløs. I hennes sjekkliste nevnes det ikke atferd som er knyttet til fysisk vold. Atferdene på sjekklisten viser et akkurat bilde av ‘hverdags’-psykopater som er flinke til å manipulere. Hvert punkt vektes likt og svares ut med “sant” eller “ikke sant” og blir scoret avhengig om atferden er vanlig eller ikke vanlig. Bemerkelsesverdig, ifølge Nazare – Aga, er at det mannlige/kvinnelige forhold er omtrent lik blant de perverse narsissister. Mange psykopater oppfyller kriteriene for pervers narsissisme av Nazare – Agas sjekkliste, men det er like mange som ikke gjør det. De sistnevnte viser andre atferd, mens de er like skruppelløse. Et kriterium som “prêcher le faux pour savoir le vrai” (som betyr “proklamere usannhet for å avdekke sannheten”), for eksempel, er spesielt aktuelt for en pervers manipulator, men mange psykopater er rett og slett ikke smart nok for dette trikset.

Psyke 59 Grader Nord kan hjelpe deg med mange ulike utfordringer. Vi har blant annet god kompetanse innenfor områdene nevnt under.

Høy intelligens

Dersom du vil vite mer om høy intelligens, kan du finne mer informasjon på følgende sider:

Signaler av høy intelligens,

Høy intelligens hos Barn og tenåringer, og

Høy Intelligens i kombinasjon med:

Psykopati

Dersom du vil vite mer om psykopati, kan du finne mer informasjon på følgende sider:

Psykopatiens Bakgrunn,

Psykopatiens Kjennetegn, og

Foredrag om psykopati.

Relasjonsrådgivning 

Vi tilbyr også relasjonsrådgivning og veiledning for problemer som kan oppstå i et partnerforhold. Noen eksempler på dette er konstante argumenter, utroskap, sjalusi, vanskelig kommunikasjon, seksuelle problemer, å vokse fra hverandre, misnøye med gledeløshet og sløvhet, og forholdsproblemer som et resultat av livshendelser.

Disse problemene forårsaker ofte mye nød for partnerne og deres miljø. De kan føre til stressklager, følelser av angst, stoffbruk og vanskeligere fungering på jobben.

Mer informasjon? Ta gjerne kontakt med oss.

Coaching og psykologisk assistanse

I tillegg til forholds- og systemterapi, tilbyr vi også coaching og kortvarig psykologisk hjelp.

Du kan følge med følgende klager:

  • klager på grunn av overbelastning, for eksempel på grunn av uformell omsorg, travel jobb og/eller familie
  • stressklager som følelse av maset, søvnløshet, glemsomhet og bekymring
  • bli sittende fast i studier eller arbeid
  • tilpasningsproblemer, dvs. psykologiske problemer med å tilpasse seg store livshendelser, for eksempel en alvorlig eller kronisk sykdom, tap av jobb, skilsmisse
  • problemer med å takle sorg
  • problemer knyttet til meningsskaping

Det grunnleggende prinsippet for assistansen er at klager er en kombinasjon av biologiske, psykologiske og sosiale faktorer. Eksempler inkluderer arv, ernæring, personlighetstrekk, familie, venner og arbeid. Disse faktorene avgjør hvor sårbar eller hvor motstandsdyktig noen er.

Klager er ikke isolerte. De har å gjøre med endringer i det sosiale miljøet og måten noen takler disse endringene på. En klage er som et svar på endringer som noen er mindre i stand til å takle.

 

© Copyright psyke59gradernord.com



 

Hvis du vil lese mer

En meget interessant bok om psykopati med skarpe observasjoner og meget god innsikt, og eksempler på svært alvorlige tilfeller av psykopati er “The Mask of Sanity” av Hervey Cleckley. Psykopatikonstruktet av Cleckley danner grunnlaget for det i dag mest brukte psykopatikonstrukt av professor Hare. I “Politisk Ponerology”, gir Andrzej M. Lobaczewski et perspektiv på psykopati i samfunnet, og viser hvordan psykopater griper makten. “The Handbook of Psychopathy” er en samling av essays av forskere som gir en god inntrykk om tenkningen om psykopati og forskning av psykopati.

Hervey Cleckley, M. D., The Mask of Sanity, Fifth Edition, Augusta, GE, V.S.A.: Emily S. Cleckley 1988

Andrzej M. Lobaczewski, Political Ponerology – A Science on the Nature of Evil Adjusted for Political Purposes, Red Pill Press; 2nd edition (April 4, 2007)

Christopher J. Patrick, PhD (Editor), Handbook of Psychopathy, The Guilford Press; 1 edition (October 18, 2005)