Oppdagelse ======= > Anerkjennelse ============ > Veiledning

En vanlig mening om høy intelligente barn er at de vil komme seg gjennom skolen uten noen problemer. Tross alt trenger de ikke å gjøre noen innsats, de vil få høye karakter uten mye arbeid og ha det gøy ved å lære og tilegne seg ny kunnskap.

Mange lærere har et bilde at det høy intelligente barn selv vil be om vanskeligere oppgaver og utfordrende materiale. Dette virker veldig sannsynlig, men i pedagogisk praksis er dette ganske sjeldent.

Høy intelligente elever uttrykker talentene sine ikke umiddelbart eller opplagt som ved en eksepsjonell ytelse som å lage et puslespill av 70 stykker eller at barnet uanstrengt oppnår et høyere nivå i et strategispill.

Påvirkningen av et stimulerende miljø er viktig.

 

Å oppdage høy intelligens

 

Et ofte stilte spørsmål under orienteringer og veiledninger er: hvordan oppdager du et høy intelligent barn så tidlig som mulig?

Først kreves det et åpent sinn både hos individuelle lærere, altså på arbeidsplassen, og så på høyere nivåene innen skolen. I tillegg til grundig kjennskap til høy intelligens og tilleggsproblemer er det nødvendig og bør man ha dokumenterte protokoller for pedagogisk omsorg, rådgivning og muligheter for høy intelligente barn i skolen. I tillegg bør det ikke være noen økonomiske hinder for å få kunne kjøpe nødvendige materialer. Dessverre mangler det fortsatt om generelt kunnskap som kreves for å skille høy intelligente elever og innsikt i hvordan man skal håndtere disse barna.

Hos høy intelligente barn finnes det ofte en kombinasjon av gunstige personlige egenskaper med egenskaper om å lære. Egenskaper om å lære realiserer et intelligent ytelsesnivå som passer en høy IQ på minst 130.

 

Personlige egenskaper av barn med høy intelligens:

Forskjellen mellom de to gruppene av intelligente barn og høy intelligente barn er nærvær av personlige egenskaper. Potensielt er disse individuelle egenskapene til stede hos alle barn med en intelligens på et intelligens nivå (IQ over 130).

Om et barn er i stand til å levere eksepsjonelle prestasjoner er særlig avhengig av en kombinasjon av personlige egenskaper med flere talent i ett eller flere intelligensområder. I tillegg spiller holdning, motivasjon og kreativ tenkning en stor rolle.

Også evnen til å reflektere og fortsette å bygge på tidligere erfaringer og kunnskapsressurser er typisk for høy intelligente elever.

 

Faktorer som er viktig til å reflektere høy intelligens

 

Hvis de ovennevnte faktorene er i harmoni med hverandre kan høy intelligens til personen/barnet reflekteres.

Diagnose

I de senere årene er det flere og flere barn som får diagnose ADHD. Noen sier det er en trend: før fikk de barn følsomme for fargestoffer, allergier, osv. nå er det ADHD.

Likevel er det mange barn som er merket med klistrelapp ADHD. Og det er ikke alltid berettiget.

Egenskapene forbundet med hyperaktivitet er: høy følsomhet, høyt energinivå, og de trenger mindre søvn. Men forskning viser at dette er også egenskaper som passer til høy intelligente barn.

En studie av barn i alderen mellom 2,5 og 12,5 år med høyest IQ, viser at foreldrene observerer følgende egenskaper i sine barn:

90% er “sensitive”

83% fokuserer på én aktivitet om gangen

79% har et høyt energinivå eller er meget aktiv

50 % trenger mindre søvn enn andre barn

44% er følsom for etiketter i klær og andre sensitive ting

Noen studier viser at høy intelligente barn har kort oppmerksomhet og blir lett lei. Andre studier viser at de er altfor entusiastisk og uvanlig intens, med store emosjonelle ytterpunkter, for eksempel medfølelse, tristhet og depresjon.

Intelligentere småbarn er mer frustrert enn andre små barn. Deres sinn kan gjøre mer komplekse utfordringer, men blir blokkert av sine fysiske evner og sin ennå ikke så godt utviklet motorikk. Eller de har kompleksere ideer som de ønsker å uttrykke, enn at de faktisk kan uttrykke verbalt.

Hvis du finner det vanskelig å oppdra et barn, kan det være at han er for smart for sine venner. 20 til 25 prosent av høy intelligente barn har sosiale og emosjonelle problemer – dobbelt så mye som andre barn.

Merk: Selvfølgelig finnes det mange situasjoner hvor det er korrekt diagnostisert ADHD. Men dersom det finnes tvil og eller kombinasjon av ADHD og høy intelligens anbefales det at dette diagnostiseres av en psykolog spesialist som spesialiserer seg på både høy intelligens og ADHD.

Sosial og emosjonell utvikling

En av de faktorene som kan påvirke ytelsen til det øhy intelligente barn negativ er den sosio-emosjonelle utviklingen. Sosial utvikling er måten et barn lærer å forholde seg til andre, og måten disse andre nærme seg barnet. Spørsmål som “Hva kan jeg forvente av andre?” Og “Hvem er jeg i forhold til klassekameratene mine?” spiller en viktig rolle. Den emosjonelle utviklingen av barnet er basert på spørsmål som “Hvem er jeg?” Og “Hvor skal jeg?” Svarene på disse spørsmålene kan bli funnet ved å se seg selv i forhold til miljøet. Emosjonell utvikling betyr at barnet er psykisk i stand til å utvikle følelser som er passende etter omstendighetene og hans alder. Generelt kan det sies at den sosiale og emosjonelle utviklingen er optimalt hvis barnet er i et miljø med jevnaldrende på samme utviklingsnivå.

Mange høy intelligente barn har en normal sosiale og emosjonell utvikling . Når det vises hensyn til deres evner og når opplæring er blitt tilpasset trenger de ikke å oppleve flere sosiale og emosjonelle problemer enn normalt intelligente barn.

Ekstremt intelligente barn har en økt risiko for å utvikle sosiale og emosjonelle problemer. De har få muligheter for refleksjon på jevnaldrende på samme utviklingsnivå og kan derfor utvikle en følelse av at de er annerledes. Dette gjør det vanskelig å utvikle et realistisk og positivt selvbilde. Fordi disse barn på grunn av sin høye intelligens ofte snakker om andre tema enn sine klassekamerater, risikerer de å bli ekskludert og mobbet. På grunn av deres (ofte) perfeksjonistiske holdning har de ved det minste en følelse av å mislykkes. Disse barna kan også ha en sterk rettferdighetssans, og være følsom for andres lidelser og kommentarer fra klassekamerater. I atferden kan sosiale-emosjonelle problemer manifestere seg i at det intelligente barn søker kontakt med eldre barn eller i at barnet unngår kontakt med andre barn. I tillegg kan barnet enten være opprørsk eller oppføre seg tilbaketrukket.

Det er mange høy intelligente barn hvor sosiale og emosjonelle utvikling ikke er i tråd med den kognitive utviklingen. Ofte blir disse barna da sett som de har en sosial-emosjonell retardasjon. En mer positiv tilnærming hvor det er bestemt at barnet har en kognitiv fordel og ellers funksjonerer som er normal for hans alder er en bedre tilnærming.

Hvordan kan en lærer håndtere den sosiale og følelsesmessige utviklingen av høy intellegente barn?

Høy intelligente barn med kognitiv fordel trenger ekstra oppmerksomhet. Oppmerksomhet bør vises til miljøet i klasserommet og holdninger til det intelligente barn. For å forebygge mobbing og isolasjon, er det viktig at det vises oppmerksomhet til disse problemer og til følelsene til elevene, for eksempel gjennom en klassediskusjon. Måten klassekamerater møter intelligente barnet vil påvirkes positivt ved å lære barna verdier som toleranse og respekt for andre. Læreren spiller en viktig rolle. Eksemplarisk oppførsel der likhet for alle barn vektlegges, kan bidra til å redusere mobbing og til at det intelligente barn blir akseptert i klasserommet. Noen ganger kan det være lurt at læreren har en individuell samtale med det intelligente barn der følelser, forventninger og frustrasjoner blir diskutert.

Det er viktig at de høy intelligente lærlinger kommer i kontakt med jevnaldrende på samme utviklingsnivå og at de får muligheten å gjøre aktiviteter sammen (for eksempel, filosofiske samtaler, spill, prosjekter). Dette bidrar til sosial og emosjonell utvikling av lærlinger. Denne kontakten med andre høy intelligente lærlinger kan gi større motivasjon for dem til å utføre oppgaver bedre og kan bidra til en positiv utvikling av deres selvbilde. Det er viktig å bringe disse lærlinger i kontakt med hverandre utenfor skoletiden. Hvordan barnet bruker fritiden sin (for eksempel bibliotekbesøk, være medlem av kultur- eller musikkskole) kan bidra til dette.

Det er viktig at en lærer erkjenner høy intelligens hos lærlingene og støtter dem og oppmuntrer dem til å gjøre det bedre. Alt for ofte blir motivasjon og entusiasme for barnet nedtrykt. Dette kan føre til demotivasjon, underytelse og kjedsomhet. Det bør tilbys et rikt læringsmiljø: utfordrende materialer, riktig veiledning og oppmuntring. Blir det gitt ingen eller for lite oppmerksomhet er det stor sannsynlighet at barnet utvikler prestasjonsangst, negative selvfølelser og senere fullstendig aversjon mot skole.

Alle disse tiltakene krever et tett samarbeid mellom lærere og foreldrene. Hjemmesituasjonen kan også tilby stor innflytelse på den sosiale og følelsesmessige utviklingen av elever. Det er viktig at læreren (eller spesial pedagog) og foreldrene diskuterer tilnærmingen og holder hverandre informert om eventuelle problemer/suksesser.

Det er viktig at lærerne/spesial pedagogene og foreldrene tar hverandre på alvor og forblir åpne samtalepartner. Hvis foreldre eller skolen er bare overbevist om sin egen riktighet er det sannsynlig at kommunikasjonen kommer til å ende opp i en strid isteden for å oppnå det samme. En kamp som ikke kommer lærlingen til gode, og i de fleste tilfeller vil ende i at forelder og barn er tvunget til å se etter en annen skole.

Skolene må fortsette å ta foreldrene og deres følelser om barnet deres på alvor og dermed gjøre et betydelig bidrag til å holde felles kommunikasjon til fordel for en riktig veiledning og realisering av et trygt og pedagogisk sted for elever. 

Foreldrene fra sin side må forstå at lærere og skoler må samsvare med en utdannelse formet og kontrollert av politikk. De siste årene har blitt etablert ulike “sikkerhetsnett” som spesialundervisning og spesial pedagogisk rådgivning for barn som faller ut på den nederste siden. Bistand og økonomisk støtte for barn som dropper ut eller truer med å falle ut av “toppen” er fortsatt ikke tilgjengelig.

Timebestilling

For øyeblikket er det ingen venteliste, og terapien kan startes umiddelbart.

Din registrering vil bli behandlet og besvart innen 24 timer (på hverdager). Ungdommer fra 12 år kan registrere seg selv eller bli registrert av foreldrene. Hvis du vil ha mer informasjon først, kan du sende meg en e-post. Du vil få svar innen 48 timer (på hverdager).

E-post: anna (a) psyke59gradernord.com

Etter registrering foretar vi en avtale for et første inntakssamtale. Hele inntaket dekker en til tre samtaler eller økter. Inntaket avsluttes med en behandlingsplan som er utarbeidet i samråd med deg. Fremdriften av dette vil bli evaluert regelmessig.

En psykologisk konsultasjon varer 45 minutter.