Angstlidelser er vanlig hos barn og ungdom. Studier har vist at et barn med angstlidelse har en til fire ganger mer sannsynlighet til å også lide av en angstlidelse i voksen alder (Beidel & Turner, 1997), men de har også en høyere risiko for depresjon. 

Hva er det?

En angstlidelse hos barn er annerledes sammenlignet med frykt hos barn som passer en bestemt utvikling. For eksempel kan separasjonsangst i en alder av ett til to år være ganske normal. Hvis barna har en trygg oppvekst og føler seg trygge i sitt hjemmemiljø, vil disse symptomene nesten spontant forsvinne.

Angstlidelse er den vanligste av psykiske lidelser hos barn. Særlig fordi tidlige angstsymptomer ofte eskalerer, er rask påvisning samt tilgjengelig og tilstrekkelig behandling svært viktig. Hvis ingenting gjøres, kan barn ikke bare utvikle mer alvorlige angstsymptomer, men også få flere angstlidelser sammen.

Behandling

Alt i alt er kognitiv terapi den mest passende behandling. Et seks år gammel barn er svært godt tjent med dette. I tillegg er atferdsterapi svært viktig. Det er viktig at foreldrene involveres i terapien. I noen tilfeller vil behandlingen skje hjemme. Dette gjelder spesielt for barn som er litt eldre (ti/tolv år).

Viktig: bruk av beroligende midler og sedativa hos barn frarådes. En enkelt anvendelse kan være nødvendig, men langtidsbruk fører til avhengighet, særlig hos små barn.



 

Er du en høy sensitiv person og er du usikker? Det kan noen ganger overraske deg på de sprøeste øyeblikkene. Usikkerheten kan noen mennesker holde tilbake fra et øyeblikk av glede.

Hvis du ser dypt i hjertet ditt, vil du bare ha det rolig, men hodet skriker alle slags "fornuftige" alternativer. Hodet vet alltid så godt hva som er "normalt" eller "hvordan det skal være" og hva ellers du trenger. Dessverre... det kan gjøre deg ganske usikker. Du blir stresset fordi du fullstendig ignorerer følelsene dine. Vær en superhelt og hør på dine følelser i stedet for å bare følge hodet ditt.

Noen ganger er det en jobb som gir deg mye stress fordi du kjeder deg. Faktisk har det vært din ønske på lengre tid å gjøre noe annet, noe kreativt. Og du vet ikke nøyaktig hvordan, du vil omskolere deg, starte en egen bedrift, og jobbe mindre. Men omverdenen kommenterer. Og dette er noe som en høy sensitiv person er følsom for.

Fordi du vil ha det annerledes, betyr ikke at det er galt. Noen ganger er det ditt valg der andre blir redd fordi de faktisk vil gjøre det som du, men ikke tør.

Det er ofte også din intelligens og din grundige informasjonsbehandling som gjør at du lager andre assosiasjoner enn andre. Du vil se det hele raskere og legger merke til andre ting. Mange mennesker kan være usikre på dine innspill. Fordi de ikke tenkte som du, eller ikke kan følge tankene dine fordi de fortsatt er i trinn 1 og du i trinn 3.

Alle er unike. Du også. Verden har ikke god av når alle er de samme menneskene.



 

Human Resources (HR) har et strategisk oppdrag med to krav som er viktige:

  • I første omgang gjelder dette behovet for en god balanse mellom på den ene side praksis for personellstyring, og på den annen side egenskapene til organisasjonen der denne praksisen utføres, og for (arbeids)miljøet i organisasjonen,
  • For det andre gjelder dette behovet for intern konsistens mellom de ulike operasjonelle aktivitetene i personellforvaltningen.

Jo høyere heterogenitet, jo mer mangfoldige de ulike oppgaver i HR-avdelingen må være.

Følgende to spørsmål spiller en viktig rolle i et HR-system:

  • Hvordan passer HR-systemet inn i sammenheng med hva selskapet ønsker å oppnå? Målene og visjonene til organisasjonen.
  • I hvilken grad er elementer i HR-systemet komplementære eller konsistente?

I praksis er det vanskelig for en organisasjon å møte begge forholdene. En av de mest kjente kildene for en feilaktig og uheldig implementering av HR-systemer, forekommer hos voksende organisasjoner. HR-politikken som først passet godt sammen med den gamle organisasjonen, blir ganske enkelt brukt på hele den nye organisasjonen. Dette skaper en feilstilling.

Gjennomsnitt?

Det er vanskelig for en organisasjon å ta utgangspunkt i resultatene til en gjennomsnittsansatt. Resultatene av en ansatt påvirkes av to krefter, nemlig først sikkerhet rundt omgivelsene (som vil faktisk randomisere resultatene) og variasjon av ferdigheter, evner og trivsel (og dermed kan ulike resultater forekomme). Dette skaper en "range" av mulige resultater. Disse kan for eksempel deles opp i:

Stjerne (Star): Når et dårlig resultat ikke er så dårlig, men en god ytelse er veldig bra for selskapet (kunnskapsøkning eller innovasjon). Man går på jakt etter den ene bestemte personen med et visst talent.

Vokter (Guardian): Når dårlig ytelse er en katastrofe, men en god prestasjon bare litt bedre for selskapet enn en gjennomsnittlig ytelse (gjensidig arbeidskraft). Man ser etter en bestemt faktor, noen som ikke gjør feil.

Fotsoldat (Foot-Soldier): En jobb der hele spekteret er konsentrert rundt gjennomsnittet.

Noen arbeidstakere tilbringer hele sitt arbeidsliv innen én organisasjon, og organisasjonen støtter dette bevisst. Dette kalles også internt arbeidsmarked (= Internal Labor Market = ILM)

Funksjoner:

  • kontrakt
  • langsiktig binding
  • forfremmelse fra innsiden
  • trening på jobb som en forfremmelsesstige
  • formelle regler for arbeidsgiver- og ansattes forhold
  • vekt på ansiennitet
  • tilstedeværelse av klageprosedyrer.

Intern Marked

En ILM kan betraktes som et internt konsistent HR-system, fordi arbeid er en fast produksjonsfaktor. Det er en viss forutsigbarhet fordi du kan dele arbeidsstyrken i aldersgrupper og trene og lære opp yngre ansatte til en neste posisjon på stigen.

I en organisasjon med sterk ILM-filosofi ligger vekten på interne overføringer av de beste medarbeiderne til høyere arbeidsnivåer. Ansatte på lavere arbeidsnivåer blir jevnlig valgt på grunn av sine prestasjoner, og de mest lovende blir forfremmet til høyere, bedre betalte stillinger. Dersom en ansatt ønsker å forlate en organisasjon med et høyt utviklet ILM kan det være et tegn på at han eller hun har nådd et «tak» og ingen ytterligere vekst kan realiseres. At sin arbeidsgiver har gjort det klart at de ikke kan bevege seg opp til høyere stillinger i organisasjon og så implisitt indikerte at det ville være bedre å lete etter jobb andre steder.

Nivåer

Innenfor ILM-organisasjoner er det billigere å la ansatte jobbe fra ett nivå til høyere nivåer enn å ansette utenforstående på høyere nivåer. Alle beveger seg opp og en ny medarbeider er akseptert på bunnen av stigen. Nettverk og kunnskap som en viktig fordel i forhold til nykommere.

En arbeidsgiver må være forsiktig med rekruttering av en kandidatansatt som tidligere har jobbet i en organisasjon med sterk ILM, fordi det kan være at denne kandidat utfører sin jobb mindre optimalt og ikke har mulighet til å vokse.



 

Hva skal du gjøre hvis alt ser ut til å virke imot igjen?

 

1) Godta situasjonen som den er nå.

Det er kanskje ikke morsomt, men det er nødvendig til å komme videre. Så kan du føle deg kjipt i tillegg. Gråt når det trengs. La det ut. Skriv det ned, luft ditt hjerte. Du behøver ikke å holde deg «stor».

2) Hold deg rolig og prøv å føle deg takknemlig.

Hvile gjør deg kraftig og ut ifra den kan du se på situasjonen fra en avstand. Innse at enhver utfordring, enhver hindring, hvert tilbakeslag har gjort deg til den som du er nå. Du kan velge å bli nedslått og deprimert. Du kan også velge å lære av situasjonen. Husker du hvilke små og store ting du kan være takknemlig for?

3) Tegn en linje.

Velg å stoppe elendigheten. Våg å se fremover. Det er alltid noe du kan gjøre. Spør deg selv: "Hva er et lite skritt jeg kan gjøre nå for å forbedre situasjonen?" Og ta det skrittet. Lag et nytt kapittel i livet ditt. Bruk situasjonen som utgangspunkt for det nye kapitlet. Fortsett med å ta små skritt for å holde deg rolig. Så gjør du situasjonen bedre og morsommere.

4) Finn hjelp.

Det finnes alltid folk som vil hjelpe deg. Problemet er at ingen vet at du trenger hjelp hvis du ikke lar dem få vite det.

Lykke til!



 

At fettfisk og fiskeolje er gode for helse er kjent. Norske og nordiske helsemyndigheter anbefaler minst 1-2 gram omega-3 hver dag. Fordi det hjelper deg å bevare et frisk hjerte og et sunt kretsløp. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler 1-2 porsjoner fisk per uke (70 til 280 gram per uke). Mange voksne og de fleste barn følger ikke disse anbefalinger.

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke sier at omega-3-fettsyrer reduserer dødeligheten blant hjertepasienter, gir opphav til forbindelser som motvirker betennelser i kroppen, gir redusert hvilepuls samt lavere risiko for hjertearytmier og blodpropp (som minsker risikoen for hjerneslag). Ved siden av disse positive effekter, er fisk også en god kilde til protein, vitaminer og mineraler.

Men fisk er også viktig for en god funksjon av hjernen. Forskning viser at de nevnte stoffene også er viktige for utviklingen av det sentralnervesystemet hos det ufødte barnet. Dette er noe som bidrar til å redusere risikoen for ADHD, dysleksi (*) og autisme. For eksempel har barn på 8 år dessen mor har spist mye fettfisk under svangerskapet forholdsvis et bedre syn og viser mindre ofte problematferd (**).

Når et barn med ADHD tar tran eller spiser fettfisk, blir sykdomsårsaken ikke fjernet, men det gir sjansen til å unngå eksisterende problemer ved raskere informasjonsbehandling og forbedret konsentrasjon.

Noen idéer at barn skal spise mer fisk:

  • Istedenfor kjøttdeig kan du bruke laks i tacoen
  • Barn liker pasta. Hva med pastalaks?
  • Fiskeburger
  • Fish & chips

 

* Bryan J et al. Nutrients for cognitive development in school-aged children. Nutrition Rev 62.8 (2004):295-306.

** https://www.nationalezorggids.nl/kraamzorg/nieuws/32155-vis-eten-goed-voor-hersenontwikkelingvan-baby-in-de-buik.html