Hos personer med ADHD fungerer visse områder av hjernen mindre effektive. Nevrotransmittere, som dopamin og noradrenalin, er mindre aktive. Ved å ta Ritalin går blodgjennomstrømningen i hjernen raskere. Dermed gir det mer dopamin og undertrykkes hyperaktivitet. Forskrivning av medisinen er ikke uendelig. Behandlingen avsluttes vanligvis i løpet av eller etter puberteten.

Ifølge forskning har Ritalin, medisinen som gis til personer med ADHD, andre effekter hos barn enn hos voksne. Det virker som Ritalin endrer permanent funksjon av hjernen hos barn, selv om de har stoppet medisinering.

I flere studier ble hjernen hos barn og voksne undersøkt i en MRI-undersøkelse. Disse skanner ble først gjort ved bruk av Ritalin, og deretter etter at de sluttet å ta medisinen. Hos voksne er effekten av medisinen da forsvunnet. Men hos barn, fant forskerne fortsatt en økt tilstedeværelse av dopamin, stoffet som slippes ut i hjernen ved bruk av Ritalin.

Disse effektene er svært betenkelig. Og det er også uklart hva konsekvensene er på lang sikt. Det betyr derfor at man må være nøye med å gi diagnose ADHD og at man må være enda mer forsiktig med utskriving av Ritalin til barn inntil mer er klart om konsekvensene.

 

I begynnelsen av året skled jeg på isen. Jeg måtte holde meg rolig og kunne ikke gå.

 

"Hvorfor skjer dette meg?"

"Hvorfor skjer det i det hele tatt?"

"Å, ja. Som om jeg ikke har nok å gjøre"

"FOR EN ELENDIGHET!!"

 

Jeg var full av frustrasjon. Jeg følte meg som et offer for situasjonen. Virkelig god følte det ikke. Jeg merket at jeg skyvet mitt ansvar fra meg. Det er adferd som jeg ikke ønsker. Så jeg senket skuldrene mine, tok noen dype åndedrag og sa til meg selv: "Hvis jeg ligger her likevel, kan jeg like godt nyte det".

Jeg bestemte meg for å nyte det. Med en bok og hekling. Jeg var helt rolig. Det var ganske hyggelig. Etter tre uker visste det seg at jeg hadde en revet ankelligament og fikk jeg oppdrag av fysioterapeuten å starte på ergometersykkelen og jeg følte nesten synd.

 

Min tid i ro var både hyggelig og ubehagelig. Og jeg kunne velge. Først valgte jeg (av gammel vane) for å være irritert. Deretter valgte jeg bevisst å nyte det. Situasjonen er den samme - følelsen er helt annerledes. Elendigheter er relativ. Du skaper din egen elendighet. Du gjør det uten la merke til det.

 

Du har begrenset kontroll over verden utenfor, men du har potensielt full kontroll over din indre verden. All elendigheten kommer av hvordan du føler om en situasjon. Og med det, er din elendighet ditt egen ansvar. Å ta ansvar betyr å ta livet som det kommer. Og du innser at din lykke til syvende sist ligger i dine hender. Du er ikke offeret.

 

Tanker bestemmer dine følelser. Du tenker på noe trist, og du føler deg trist. Du tenker på noe morsomt, og du føler deg glad. Vanligvis står hjernen din på autopilot. Tanker som kommer, gir deg en følelse. Du skjønner ikke engang hva som skjer. Prøv i en slik situasjon å innføre en ny tanke.

 

Ved å reagere bevisst tar du tilbake ditt ansvar. Og dermed tar du grep om situasjonen. Det er alltid noe du kan gjøre for å bedre situasjonen. Se etter et lite skritt som du kan sette direkte. Som å ‘google’ en løsning, ringe en venn, lage en liste, etc. Hvis du ikke kan endre situasjonen, kan du alltid endre noe med deg selv. Du kan for eksempel være aktiv med idrett. I det minste kan du slutte å mase om situasjonen. Og simpelthen observere situasjonen.

 

Ting skjer. Og du bestemmer hvordan du ser på det. Det er ofte vanskelig. Men hvis du ønsker å føle deg friere og lykkeligere har du ikke andre valg. Å velte seg i selvmedlidenhet er deilig. Men det repareres ikke dekk med.

Ikke hold komplimenter til deg selv, og ikke gi dem bare indirekte. Gi folk komplimenter når de fortjener dem.

 

Sett tydelig dine grenser. Det kan virke vanskelig, men det gjør verden mye klarere for deg selv og menneskene rundt deg. Det gjør også livet mye mer moro.

 

Våg å spørre. Du trenger andre til å fylle noen behov, men folk er ikke klarsynt. De fleste mennesker liker å hjelpe, men du må spørre.

 

Ditt liv er ditt ansvar. Noen ganger gjør andre mennesker ting vanskelig for deg. Men når du opplever det som et problem, er det ditt problem, og det er alltid ting du kan gjøre for å løse dette problemet, i hvert fall for deg selv.

 

Hold orden på alle de tingene du ønsker og skal gjøre i livet ditt. På den måten opprettholder du en følelse av kontroll, og du opplever mer fred. I tillegg kan du på denne måten håndtere oppgavene i livet ditt effektivt.

 

Fyll ditt sinn med positive og inspirerende informasjon. Se mindre på nyheter, heng mindre med grinende folk, ikke vær opptatt med alle de tingene som er galt. Fokuser på alle de tingene som går bra, og sørg for at det er flere som kommer.

 

Vær kritisk om hvordan du bruker tiden din. Let etter måter å kombinere avslapping med noe nyttig. Som for eksempel lese en informativ bok, sport, å gå ut eller sunn matlaging med en venn.

 

Sørg for å få nok søvn.

 

Beveg deg hver dag.

 

Ikke bekymre deg. Kast dine problemer ut av hodet ved å sette dem på papir. Deretter kan du se objektivt på hva alternativene er. Kan du endre noe? Eller må du akseptere det?

 

Lær å nyte de små ting. Livet er fullt av ting å være takknemlig for. Du må bare lære deg å se dem.

 

 

“Be pleasant until ten o’clock in the morning and the rest of the day will take care of itself.”

Elbert Hubbard

 

Du ønsker å sove, og så lenge som mulig. 

Du ønsker å komme i gang på det stedet der du er forventet. Eller å starte i tide, slik at du kan utføre dine planer for dagen.

Hvis du velger å sove lenge så bør du skynde deg. Hvis du velger å sove kort vil du føle deg sliten.

 

Hvilke ting gjør du om morgenen? Og hvilke av disse er virkelig nødvendig for å starte dagen rolig og fornøyd? Å spare tid begynner ikke ved å gjøre ting raskere - det begynner ved å "slette" ting. Ved å ikke gjøre ting kan du spare tid om morgenen. Det høres ut ganske logisk, ikke sant? Derfor: hvilke unødvendige ting kan du slette?

 

Hvilke aktiviteter vil gjøre din morgen magisk? Når du har skaffet deg mer plass i morgenrutinen, kan du legge til bedre aktiviteter. Kanskje du vil bruke tid på sosiale medier om morgenen, eller du velger å lese noen aviser. Eller gi mer oppmerksomhet til dine barn. Men ikke bli altfor opptatt - ikke prøv å stappe alt i morgenen.

 

Forbered deg på morgenen. Sett frokosten klar. Legg klærne klar. Pakk sekken. Så du kan gå med en gang. Gjør ferdig lunsjen hvis nødvendig. Forbered morgenen av dine barn. Frokost, lunsjbokser, pakking av sekker, klær, osv. Lad dine gadgets. Så du kan dra om morgenen med en full smartfon. Med dette sparer du også tid.

 

Planlegg dagen din. Skriv ned de 1 til 3 viktigste ting du ønsker å oppnå i morgen. Dette vil gi dagen din struktur. Og det gir deg en følelse av ro og kontroll. Flytt ting rett og slett ut av morgenrutinen til kveldsrutinen. Så du kan spare mye tid om morgenen, og du kan starte dagen i fred.

En strukturert kveldsrutine kan i tillegg bidra til å avslutte dagen rolig.

 

Lyst til å gjøre meningsfulle aktiviteter? Still vekkerklokken litt før. Og ikke bare det - sett vekkerklokken på den andre siden av rommet. Da må du komme ut av sengen for å slå den av. Har du barn? Å våkne tidligere kan gi mer ro, fordi du kan stelle deg i fred og etter det gi full oppmerksomhet til dem.

 

Gjør det et poeng ikke å skynde deg. Ikke stress om morgenen. Bare ro. Marker det når du føler at det nesten bobler, hvis du ønsker å bevege deg raskere. Pust dypt inn og ut. Og kom tilbake til ro. Snart vil du legge merke til hvor fint og verdifullt det er å starte morgenen i fred. At ro siver gjennom hele (arbeids)dagen.

 

Sjekklister og systemer er din beste venn. De hjelper deg med å spare mye tid om morgenen. For eksempel: Du ønsker en enkel sjekkliste over alle de tingene du i kveld må gjøre for å være så rolig som mulig om morgenen. Heng denne sjekklisten på et synlig sted. Du avgrenser listen basert på dine erfaringer. På denne måten kan du fredelig fungere gjennom listen uten at du glemmer noe. Dette gir trygghet og det gjør morgenen mer effektiv og gir høyere kvalitet. Etter en stund gjør du trinnene automatisk, og trenger du ikke engang sjekke sjekklisten.

 

Så mye å gjøre, så mye å prøve. Føler du noen ganger at det er umulig å få mest mulig ut av livet? Vær modig til å gå glipp av ting.

Det spiller ingen rolle hva som skjer i livet ditt, det er bare lik et sandkorn på en stor sandstrand. Mulighetene er uendelige, det er så mange fantastiske ting du ønsker å gjøre og oppleve at du lever for kort. Det er rett og slett for mye å gjøre.

Få ut alt?

Spørsmålet er, er det virkelig nødvendig å gjøre alle disse tingene? Ja, du vil få alt ut av livet hva som er inni. 

Men hva er det akkurat, "å få alt ut av livet"? Betyr det at du bør gjøre alt som ser flott ut? At du ikke kan la ligge sjansene? Flere valgmuligheter fører ofte til stress. Fordi, hva skal du velge hvis valgene ser ut som ubegrenset - og din tid, energi, oppmerksomhet og penger er begrenset?

Å være

Likevel er det ofte de øyeblikkene du lever fullt ut når du føler deg helt fornøyd. Ikke når du gjør alt, men når du rett og slett ER.

Livet er å være. Og det betyr at "få alt ut av livet ditt hva den inneholder" ingenting har å gjøre med alt som kommer på din vei.

Ikke...

Hva betyr dette? Veldig enkelt: du trenger ikke å bekymre deg for alt mulig. Du trenger ikke å bli stresset av samfunnet. Du kan la gå muligheter, du behøver ikke gå til forestillinger, ikke forberede oppskrifter.

Og du bør heller ikke føle deg skyldig på grunn av det.

Alle disse aktivitetene er nemlig ikke kjernen i livet ditt. Du kan la verden og livet passere hvis du vil føle deg bedre på det.

Less is more?

Noen ganger trenger du å hvile, trenger du enkelheten. Fred får du ikke ved å putte mer i livet ditt, eller ved å gjøre alle slags "morsomme" ting som en kylling uten hode.

Når du innser at livet handler om å være, ikke om å gjøre, da kan du nyte hver dag på en annen måte.

Så ikke bekymre deg for hva du må gjøre ifølge deg selv eller ifølge samfunnet. Våg å gå glipp av ting og bare være.