Du er opptatt, dagene flyr forbi, og før du vet ordet av det, har du allerede kommet en uke videre

Jeg håper at du ikke glemmer å nyte!

Livet ditt er for kort til ikke å nyte det. Trivsel er en nøkkel til lykke. Nyter du livet ditt? Eller er du opptatt av å overleve, og tar du faktisk for mange ting for gitt? De som aktivt nyter livet er lykkeligere.

Ikke gjør det vanskelig for deg selv!

Hva er din tid verdt for deg? Vi nyter alle på vår egen måte vår egen livsstil. Ikke blir hengende ved ting som ikke passer deg, men se etter ting du liker. Finn en fin jobb, finn inspirerende venner og finn et balansert forhold. Ikke gjør det for vanskelig for deg selv.

Fra barndommen av lærer vi å leve det meste i fremtiden. Vi tenker ikke bare "når vi er vokst opp", men tenker også på ting som vil skje med oss i løpet av de kommende ukene. Vi ser frem til ferie om et par måneder, vi frykter eksamen som kommer om et par uker, og vi er glade for at det endelig nesten er helg.

Vi glemmer ofte nåtiden. Og det er spesielt, fordi akkurat nå er det tid til å være lykkelig. Du kan nyte hvert sekund i livet ditt én gang, så hvorfor ville du bruke denne sekund til å vente på noe bedre?

Det er viktig å innse at du kan bruke tiden bare én gang. Så du kan like godt nyte det. Du nyter livet når du er på en eller annen måte bevisst om skjønnhetens øyeblikk. Hvis du ikke går gjennom skogen som en blindemann, men noen ganger stopper for å beundre planter og blomster. Nyter livet er også å snakke med kjære familiemedlemmer med full oppmerksomhet, uten at du tenker på "senere".

Du nyter livet hvis du er klar over alle de gode tingene du opplever akkurat nå. Hvis du regelmessig lurer på om du nyter det, kan du tvinge deg selv til å nyte mer. Det er ofte bare at du glemmer å nyte. Hvis du jevnlig nyter alt du gjør og opplever blir livet faktisk en hel masse mer moro, ifølge vitenskapelige studier (*).

Du trenger å minne deg selv om det

Trivsel er ikke alltid lett. Det betyr ofte at du tar noen dype åndedrag, flytter fokus fra det tilsynelatende viktige til det som virkelig teller. Nyt en solnedgang. Ikke ta den for gitt, du vil bare oppleve et begrenset antall. Nyt naturen, de menneskene du liker, vakker musikk, kunst, og så videre. Minn deg selv flere ganger om dagen at du ikke bør glemme å nyte. Før du vet ordet av det ligger du i sengen igjen. Har du likt denne dagen?

Gjør ditt beste for å være til stede

Du nyter mer når du er til stede. Når du har en oppmerksom livsstil, og ikke lett lar deg påvirke av alle de mindre hyggelige ting. Hvis du er oppmerksom, kan du gi slipp av fortiden og fremtiden, og du kan nyte her og nå.

Gjør ditt beste for å gå oppmerksom gjennom livet.

Nyt så mye du kan, slik at du kan se tilbake på et vakkert liv.

 

(*) The How of Happiness av Sonja Lyubomirsky

 

Det nye året står for tur og mange av oss har allerede laget en liste over mål. Men kanskje er det også godt å se tilbake på det siste året. Hva har du lært? Hva har du oppnådd? Hva gikk feil? Hva er du takknemlig for? Hva ville du heller se annerledes? Skriv det ned for deg selv og prøv å se på det objektivt. Hvilke løsninger finnes?

Lider du av stress? For eksempel fordi målene i det siste året ikke har blitt oppnådd? Ikke tar det med deg inn i det nye året, men fjern stresskildene i år før det nye året begynner og møt opp i det nye år med en ryddig følelse. Ikke bekymre deg om problemene. Forresten er du ikke den eneste som ikke klarte å fylle sine mål siste året. Gode intensjoner blir gjort mindre og mindre fordi de ofte nyter ikke. Når du fokuserer på kun et tema kan du kanskje bedre holde mål.

Kun et tema? Ja, et tema. For eksempel: du sier ikke: jeg ønsker å gå ned fem kilo, men: jeg vil være sunnere i år enn jeg har vært før. Da har du ikke ett mål, men forskjellige mål som du kan arbeide med hele året. Det handler ikke bare om å gå ned i vekt, men du kommer til å fordype deg i det, du kommer til å prøve nye ting, lese bøker. Hvis det temaet sitter i hodet ditt hele året kan du endre deg selv og blir målet enklere å holde.

Noen mennesker synes januar er en tom, stille måned. Prøv å nyte denne måned etter alt kjas og mas i høytiden. Gjør huset trinnvis, rydd opp. Sorter ting steg for steg, og gjør unna det som ikke passer den personen du ønsker å være.

For å holde deg til en ny vane i livet ditt, eller å danne om en dårlig vane til en god vane kan du gjøre følgende:

  • Velg fortrinnsvis én viktig vane du ønsker å endre, da er sjansene for at du vil lykkes større.
  • Sørg for at du praktiserer din nye vane hver dag i en måned og kryss dem av på en kalender. Hvis du hopper over en dag, må du starte på nytt med å telle.
  • Støtte av andre kan være viktig å holde ut i vanskelige tider. Folk rundt deg er en form for sosial kontroll. Og venner og familie kan oppfordre deg til å holde deg til det valget du ønsker å oppnå. Så sørg for at andre er klar over din vane du ønsker å endre.
  • Det er viktig å belønne deg selv for hvert lite skritt. Gjør det morsomt for deg selv.

Det blir aldri perfekt. Ja, livet kan alltid bli bedre. Men det er viktig å innse at du nå også kan ha det ganske bra. Med litt mer tilfredshet blir alt så mye mer morsomt og enklere.

 

1. Bli fornøyd og ikke vent

Hvis du bare venter til livet tar en magisk tur til å gjøre deg lykkelig, så kan du vente lenge. Ikke vent til livet endrer seg, endre ditt syn på livet. Du kan være fornøyd når du vil. Det er et valg du kan gjøre.

 

2. Bli mindre utsatt for misnøye

Hver dag prøver tusenvis av mennesker og bedrifter å gjøre deg ulykkelig. De vil ha deg til å tro at du ikke har nok, ikke gjør nok, og er ikke nok. De vil ha deg til å tro at du trenger deres produkter og tjenester for å føle deg bedre. For å høre til noe, for å være endelig fornøyd. For å føle deg endelig godt om deg selv.

Tenk også på ditt sosiale mediekonsum. Folk legger i hovedsak de gode tingene i livet på Facebook eller Instagram. Det er ingenting galt med det, men det skaper et forvrengt bilde. Hvis du ikke føler deg bra i kroppen din, er denne strømmen av fantastiske ting en ekstra grunn til å være misfornøyd og sjalu. Ikke la deg lure. Reduser antall misnøyde øyeblikk i livet ditt og se hvordan du bedre kan nyte det du har og hvem du er.

 

“Our own relentless search for novelty and social
 status locks us into an iron cage of consumerism.”


Tim Jackson

 

3. Materialisme er ikke veien til lykke

Du trenger et minimum for å være lykkelig. Men så snart du har nådd ditt minimum kommer det et T-kryss i veien. Den ene veien er i retning av mer og mer ting. Den andre veien går mot lykke. Veien mot mer og mer ting er endeløs og frustrerende. Veien til lykke er kort og tilfredsstillende.

 

4. Vær fornøyd med mindre

Leng etter de tingene du allerede har. Ikke etter de tingene du ikke har. Håndter det du har, med kjærlighet og respekt, og oppriktig nyt det.

Mer er mindre, og mindre er mer. Ved å ha mindre og ønsker mindre gjør du livet ditt roligere og er det lettere å føle deg tilfreds. Tenk hva som ville være flott om du omgir deg med noen favorittprodukter. Elementer som har en historie, ting som gjør deg gang på gang lykkelig. Du kjøper mindre - men du kjøper de få tingene som virkelig gjør deg lykkelig. Som gjør livet virkelig hyggelig, vakrere eller bedre.

 

“To be content with little is hard; 
to be content with much, impossible.”


Marie von Ebner-Eschenbach

  

5. Nyt gjenbruk

Gjenvinning er bedre enn å kjøpe. Eller det syns jeg. Det gir en god følelse, det er kreativt, det gjør folk forvirret og det sparer penger, energi og avfall.

 

6. Lev langsomt, med mer oppmerksomhet

Hvis du løper og flyr, har du knapt plass til å oppleve livet. Når du tar det rolig ser du plutselig hvor mye du har. Ved å gå mer oppmerksom gjennom dagen, oppdager du hvor spesiell de "normale" ting er.

Du virkelig nyter et velsmakende eple og merker at du er mett etterpå. Du vil oppleve følelsen av varmt vann på ryggen, og legge merke til hvordan det gjør deg rolig. Du føler deg takknemlig for en hyggelig samtale med en nabo, og merker hvor mye varme en enkel interaksjon kan gi. Hvis du lever med mer ro og oppmerksomhet blir livet ditt mer intense.

Ikke i den forstand at du går gjennom mye, men erfaringene er dypere og mer tilfredsstillende. Det er de opplevelsene du husker. Ditt liv er mer moro når du opplever mer hyggelige ting. Ikke hvis du har flere ting.

 

Du får mer tid og energi til å virkelig oppleve livet. Men du må gjøre det selv.

 

Er du noen ganger lei av din egen kropp? Ser du alltid med et kritisk øye på kroppen din? Kanskje det er på tide å vise mere takknemlighet til kroppen din. Den fortjener det, fordi du er mye penere enn du tror!

Mediene er flink til å holde et speil foran oss som viser de tynneste modeller. Du trenger ikke å ha en perfekt kropp til å være lykkelig. Du trenger ikke å ha en perfekt kropp til å bli elsket, du kan være som du er. Ingen har en perfekt kropp. Sett pris på kroppen din og snakk positivt om det. Du trenger ikke å be om unnskyldning for dine fett-ruller eller 5 kilo for mye. Du betyr noe. Du er ikke her i denne verden for ingenting. Du er spesiell. Du er viktig for denne verden.

Ta på deg noe fint. Hvis du tror at du ser bra ut vil du være mer trygg og andre ser deg som en trygg person med mye selvtillit. Gå rett i ryggen, hodet opp og få øyekontakt. Ha en vennlig, åpen holdning da gjør du et positivt inntrykk. Med en raskere tred stråler du ut energi og effektivitet.

Tenk om morgenen hva du er takknemlig for. Alle de tidligere suksesser, dine positive egenskaper og dine vennskaper. Det sikrer at du får en følelse av tilfredshet og positiv energi og du utvikler mer selvtillit.

Suksess er å oppnå de målene du har satt for deg selv. Så når du har nådd et mål, da er du vellykket, du kan mer enn du tror. Og er du redd for å gjøre feil? Det er ingenting galt med å gjøre feil, det er den raskeste veien til personlig vekst. De feilene du har gjort, har formet deg til den personen du er i dag. Du trenger ikke å endre deg selv, du er perfekt som du er.

Hva skjer hvis du våkner på morgenen? Går det alltid med motstand? Og når du er på vei til jobb, sover hjernen din fremdeles?

Hvorfor ikke våkne med din favorittmusikk? Ikke akkurat knallhard slik at partneren din sitter oppreist i sengen, men god musikk som gjør det hyggelig å våkne med. La musikken bare gå og vær i ro og blir liggende i sengen en stund. Pass på at du setter vekkerklokken litt tidligere ellers kommer du for sent på jobb! Gi partneren din en klem og si noe hyggelig. Og mens du forblir fortsatt i senga, husker hva dagen vil bringe. Hvis det er nødvendig lag en liste over ting du vil ha gjort i dag. Det føles fint når du finner ut at du har kontroll over dagen din.

Du kan også stille alarmen enda tidligere og trene, sykle eller jogge. Du vil finne ut at du har et helt annet syn på dagen. Prøv å se positivt på denne dagen. Og sørg for at du kan se fram til noe. Har du en kjedelig jobb der ikke noe spennende skjer? Gled deg da på en middag med venner en kveld eller en morsom film som du er i ferd med å se. Og har du ingen partner, så si noe hyggelig til noen på jobben.

Kanskje har du noen gang lagt merke til at det gir en positiv effekt på menneskene rundt deg, når du smiler? Hvis du svarer på telefonen med et smil gjør det at personen i den andre enden av linjen umiddelbart responderer annerledes. Hvis du ler, vil du finne at alt er mye lykkeligere og enklere.

Og hvis du legger deg for å sove om natten, ta en titt tilbake på dagen og prøv å oppnevne minst to punkter som du kan være takknemlig for. Sørg for at du har papir til stede og skriv ned hva du har vært i gjennom i dag. Hva var spesielt? Hvilke hendelser var fint? Kanskje du kan i mellomtiden høre på favorittmusikken din og slappe av og stresse ned.

Synes du at det er hyggelig å somle litt i sengen på morgenen? Så sørg for at din veske for den neste dagen er fullpakket, at klærne dine ligger ferdig og at du har laget lunsj som ligger i kjøleskapet. Dette forhindrer at du står opp med stress neste morgen.