Det er en ekkel tanke som slår meg når jeg koselig legger meg til sengs med min mann. Når jeg kjenner hvor godt det føles, og hvor gal jeg er etter ham, innser jeg at alt er midlertidig. Og at jeg ikke lenger vil være i stand til å oppleve denne slags hyggelige øyeblikk med ham en gang i tiden.

Eller når en venninne forteller at hennes far døde, plutselig. Og jeg skjønner at hver dag, hvert øyeblikk, og hvert møte kan være det siste. Det høres trist ut, men merkelig nok, hjelper det meg å nyte øyeblikket intenst. Faktisk viser det en veldig god teknikk for å øke intensitet med at man nyter levetiden.

I vår kultur har vi en tendens til å ignorere forgjengelighet. Fordi vi er redde, fordi vi ikke har kontroll over det, og fordi alle andre gjør det samme. Ved å gjøre forgjengelighet del av livet ditt på en smart måte:

  • får du følelsen av at du virkelig er i live
  • nyter du til fulle alle de fine tingene i livet
  • tar du noe eller noen aldri mer for gitt
  • utvikler du mer emosjonell elastisitet

Negativ visualisering trenger ikke å gjøre deg trist. Du bør heller ikke bli hengende fast i det. De er korte øyeblikk av erkjennelse der du innser at de gode ting er ikke selvfølgelig. Det kan gjøre deg takknemlig. Det kan gi deg muligheten til å gripe den dagen som aldri før. Å nyte intenst de fineste aspekter av livet ditt, men også at du kan raskt gi slipp på de dårlige øyeblikkene. Du setter mer pris på de små tingene og innser at livet er ikke en selvfølge. Forgjengelighet er et faktum - vi kan ikke gjøre noe med det. Du kan nekte det, men du kan også leve hånd i hånd med virkeligheten. Og bare bruke forgjengelighet til å nyte hvert øyeblikk intenst.

Livet er så mye rikere og mer intens hvis du ikke tar det for gitt. Ved å nyte intens kan du gripe dagen som aldri før.

 

“We should love all of our dear ones… but always with the thought that we have no promise that we may keep them forever – nay, no promise even that we may keep them for long.”   Seneca

 

Jeg er heldig at jeg ikke opererer på sosiale nettverk. Og jeg har prøvd. Jeg trodde jeg skulle være mer på Twitter, dele mer på Facebook, endelig forstå Instagram eller for å se nyttighet av Pinterest. Men jeg kunne ikke. Og jeg er fornøyd med det.

Sosiale medier og apps gjør meg urolig. Og jeg skjønte ikke hvorfor mens alle andre syntes det var så stor. Men nå begynner jeg å forstå bedre. Folk rundt meg er ikke så glad i sosiale medier og apps - de er avhengige.

Nyheten er over. Smarttelefonen begynner å ta sin faste plass i vår kultur. Og denne innovasjon har radikalt endret vår interaksjon med hverandre.

Du merker det på toget. Folk setter seg ned og tar umiddelbart smartfonen fra lomma, og sveiper gjennom de siste oppdateringene på Facebook.

Dette gjelder selv for min mann. Når han setter seg ned, finner han frem sin mobiltelefon og blar gjennom listen over endeløse hyggeligheter. Mens min datter i hennes rom gjør det samme på sin PC. Avhengige av oppdateringene. Få et glimt inn i folks liv. Hyggelige nyheter, morsomme videoer og iøynefallende infografikk. Den merkelige følelse av tilhørighet. Føler du deg noen ganger ensom - selv om du er koblet til dusinvis av mennesker?

Vanskelig

Men å stoppe er vanskeligere enn det ser ut. Ikke fordi den enheten selv er så vanedannende, men fordi den gir tilgang til en verden av muligheter. En verden der vi ikke ønsker å gå glipp av noe. Kan jeg forvente av mine venner og familie på denne tiden at de oppdaterer alle på Facebook, og deretter fortsatt ringer meg opp? Vi vil vite alt, og samtidig sitte zen i garden.

Vi ønsker å oppleve kvalitetstid med våre venner, men vi snakker med dem først og fremst gjennom app. Jeg ønsker å leve uten frykt for at jeg går glipp av noe og heller liker å la ting slippe. Jeg ønsker at teknologien forbedrer kvaliteten på livet mitt, ikke reduserer. Glør smarttelefonen i lommen? Få ham ut av lomma og sett den i et annet rom. Slå den på lydløs med skjermen vendt ned. Ja, det kommer meldinger. Behandle dem som flere e-poster og svare på dem så snart du har tid for det. Dette er vanskelig i begynnelsen, men dine venner blir snart vant til det.

 

1. Hvem gjør deg lykkelig?

Tenk på det. Av alle de menneskene i livet ditt - online og offline - hvem gir deg mest lykke? Hvem er viktigst for deg? Hva ville skje hvis du tilbringer mer tid med disse menneskene? Og jeg mener ikke gjennom app eller sosiale nettverk. Men ansikt-til-ansikt kontakt. Reelle samtaler. Gjøre ting sammen, oppleve ting, spise, klemme, gråte, le, og hjelpe hverandre. Jeg kan fortelle deg hva som ville skje: du vil føle deg mindre ensom.

 

2. Bruk mindre tid alene

Tiden du tilbringer med smarttelefonen er tid alene. Selv når du sitter på sofaen med din bestevenn. Det høres kanskje overdrevet ut, men ikke undervurder kraften av oppmerksomhet. Noen ganger ser jeg familier sitte sammen mens de er alle begravet i sine smarttelefoner. På klaffene med andre "venner" (som tilsynelatende er mer interessant), å legge ut bilder av hvor "fint" de har det sammen. Du kan føle deg ensom midt i tusenvis av mennesker. Og det er akkurat det som skjer med mange mennesker. Det du trenger er ikke flere mennesker rundt deg. Det du trenger er oppmerksomhet. Se opp fra skjermen. Du er i en verden full av fantastiske mennesker. Folk som elsker å ha mer kontakt, folk som får mer oppmerksomhet. Hvis du er sammen med mennesker, vær sammen med disse menneskene. Ikke bare fysisk, men også mentalt.

La det lyse i lommen, med mindre det beriker din interaksjon (sammen se på fotografier). Å ikke bruke smarttelefonen i selskapet er en enkel vane. En vane som blir stadig mer sjeldent. Gi deg selv den fred, og gi det eksempel til dine venner. Når de skjønner at du gir dem din fulle oppmerksomhet, får de selv mindre trengsel for å bruke sine smarttelefoner.

 

3. Vær tidvis alene

Hvor smarttelefonen gir deg en falsk følelse av menneskelig kontakt, gir fravær av din smarttelefon deg en falsk følelse av ensomhet. Med smarttelefonen i hånden, har mange mennesker egentlig aldri kontakt og samtidig er de egentlig aldri alene. Det er viktig at du føler deg virkelig koblet til. Og det er viktig at du av og til er virkelig alene. Du vet, som på 80-tallet da du gikk ut døren. En enkel tur til en kafé, kjøpesenter, skogen, Rimi eller biblioteket mente komplett utilgjengelig. En unnvikende utilgjengelighet som gir mulighet for refleksjon, kreativitet, konsentrasjon og mental ro. Glem telefonen oftere. Vær litt opprørsk - la telefonen hjemme. Eller vær litt mindre opprørsk, og deaktivere mobilt internett for dagen. Ikke bare kan du være så bedre alene - du kan også gi mer oppmerksomhet til de menneskene du møter i løpet av din utilgjengelige dag.

 

4. Utvikle dine sosiale ferdigheter

Mange usikre mennesker ser smarttelefonen som en unnskyldning. Du kan være sosial uten å gjøre det komplisert. Menneskelig kontakt uten smuss. Lett. Og også ønskelig - fordi, takket være denne avstanden kan du være bedre enn du er. Mer sosial, omgjengelig og spontan. Det eneste problemet er at virkeligheten innhenter deg før eller senere. Din usikkerhet går ikke bort. Den blir større. Og dine sosiale ferdigheter blir svakere. I mellomtiden vokser følelse av tomhet og ensomhet i ditt hjerte. Jo bedre dine sosiale ferdigheter, jo større evne til å fylle det tomrommet og løse ensomhet. Se opp og gå inn i verden.

 

Og syng med:

https://www.youtube.com/watch?v=xtvPlFty1rE

 

Høsten er uten tvil den vakreste årstiden. Og det er definitivt min favorittårstid. De oransje fargete trær, himmelen som er rosa og den deilige lukten. Likevel er det en stor ulempe knyttet til høsten: høstdepresjonen!

Forberedelse

Det merkelige er at vi ikke er veldig vant til å forberede oss til vinteren. Sommeren planlegger vi: når vi skal ha fri, og når vi jobber, hvilke aktiviteter vi har tenkt å gjøre, hva som må gjøres i hagen, om vi skal dra på ferie og hvor. Noen mennesker forbereder sommerferie allerede i januar. I høst går vi litt for etterskudd.

Vinteren tar alltid lengre tid enn sommeren. Det er flere måneder med r inni enn uten r. Åtte med og fire uten. Men vinteren føles også lengre fordi mer av dine ressurser blir etterspurt. Ikke bare fysisk, men også mentalt. Mer av din styrke, din energi, din tålmodighet og elastisitet.

Når klokken er satt tilbake begynner konturene av monotone, kalde og gråe dager å ta form. Det føles som et høyt fjell som du må gå over for å kunne tenke tilbake til lyset og våren.

Refleksjon og nytelse

Det er derfor viktig å ta seg tid på slutten av sommeren for å se hva som ligger bak deg: hva gikk bra og hva gjorde deg lykkelig. Ta deg tid til å samle mot og for å forberede den lange reisen over fjellene, for å ha et lager for vinteren.

Nyt skjønnheten av høsten. Høsten er kanskje den beste tiden av året. Ja, det regner og temperaturen går ned. Men naturen gjennomgår også en vakker transformasjon. En transformasjon du kan nyte til fulle.

Fortvil ikke, men gjør ditt beste for å nyte høsten. Gylden himmel, røde trær, duft av løv og vakre sopp. Høsten er en allsidig, myk og fantastisk sesong. Ikke la det gå forbi deg, men nyt det!

Dagene er kortere, dyr forbereder seg for å gå i dvalemodus, trær er i ro og været er turbulent. Høsten er en fin tid for refleksjon og en tid til å bremse ned. Lag en plan med fjelltopper og hytter. Lag en rute i kalenderen din. Hva må du gjøre? Hva er dine fjelltopper? Hvilke fjelltopper kjenner du og hvilke vet du er forrædersk? Hvor er de farlige deler? Trenger du hjelp? Og hvor er rasteplasser, hyttene?

Hvor sommeren gir deg plass til å gå ut, gir høsten deg tid til å se innover. En god tid til å bake en deilig eplekake!

Kom deg ut!

Selv om været er mindre er det viktig at du kommer deg ut jevnlig. Hver person har et klart behov for dagslys (vitamin D) for å holde seg frisk og glad. Når vi er uten så vil vår hud lage vitamin D. Denne vitamin støtter en rekke prosesser i kroppen vår, og er også en viktig faktor for å kontrollere temperamentet ditt. Med andre ord, når du lager for liten vitamin D føler du deg motløs. Når du ikke får nok dagslys føler du deg trist, og kommer du virkelig i en høstdepresjon.

Så, blir ikke inne. Dagene blir kortere, grip sjansen til å få dagslys så snart som mulig. Ta en spasertur gjennom skogen eller en park, gå rundt kvartalet etter lunsj eller drikk en kopp te ute.

Bevegelsen holder deg glad. Og selv om høstværet ikke stimulerer deg å ta affære, er det egentlig bedre å komme i bevegelse. Du trenger ikke å tilbringe timer å trene for å holde deg frisk og glad. Av og til en kort, intens trening er nok til å holde deg slank, sunn og i godt humør! Du kan selvsagt fortsette å nyte fotturer, løping og sykling.

Se frem

Hvis du står foran fjellet ser du fremdeles bare fjelltoppene. Derfor er det viktig å ikke la deg skremme av disse toppene, men vet også hvor du kan få igjen pusten. Steder av fred, oversikt og enkelhet.

Om vinteren jobber vi, planlegger, lager lister og får nye inntrykk. Ikke gå i dvalemodus og vent til det går over. På denne måte tar det for lang tid, og du holder ikke ut. Ta deg tid til å høste, for å samle mot.

Ta deg god tid og gå på vei fra lys til lys med mot og et glad hjerte.

 

En knute i magen, dårlig søvn, høyt blodtrykk og en sløv følelse. Kronisk stress suger livskraften ut av kroppen din. Årsaken til stress er ikke alltid klart. Og symptomene er ikke alltid lett å overvinne. Heldigvis er det mange ting du kan gjøre umiddelbart for å bli kvitt kronisk stress.

 

1. Sorg for at du får en følelse av kontroll

Hvis du føler at du har liten kontroll over livet ditt, vil du føle deg raskt engstelig. Og stress er bare et annet ord for frykt. En sterk følelse av kontroll gir mer grep, mer ro og reduserer kronisk stress.

Jeg selv er for eksempel bare litt kreativ. En fin, men også utfordrende egenskap. Jeg kan gjøre meg gal med alle typer ideer og prosjekter som jeg ønsker å prøve eller gjøre. På denne måten føler jeg meg overveldet. En slik overveldet følelse forårsaker mye stress.

Og du kan unngå det ved å:

  • Se på alle prosjekter, oppgaver og plikter som du har liggende på tallerkenen din. Når du ser hvor mye du gjør, er du mindre tilbøyelig til å ta på deg mer arbeid. Lag en liste over ting du kanskje ønsker å gjøre og fortsatt vil gjøre etter ditt nåværende prosjekt er ferdig.
  • Ha mot til å ta vanskelige valg. Noen ganger må du droppe prosjekter og engasjementer. Det er noen ganger vanskelig eller smertefull, men nødvendig for ikke å overbelaste deg selv.

 

2. Ta mer tid til å gjenopprette

Når du jobber, bygger stress opp i kroppen din. Hvis du ikke gir deg selv muligheten til å rette på dette, vil kronisk stress fortsette å vokse.

Etter en intensiv dag bør du være i stand til å slappe av. Mange gjør den feilen å planlegge sine liv helt full med morsomme aktiviteter. Men hvis du ikke får nok tid til å slappe av blir morsomme aktiviteter selv kilder til stress.

Gjenopprette fra stress tar tid. Ta deg tid. Tillat deg selv tid til å slappe av uten skyld, ta deg tid til å gjøre hva du vil.

 

3. Ha realistiske forventninger av deg selv

Perfeksjonisme er en motorvei til kronisk stress. Hvis du alltid føler at du skal gjøre ting perfekt vil du stadig skuffe deg selv. Perfeksjonisme er ofte ledsaget av angst.

 

4. Våg å være deg selv

Hvis du føler du kan ikke være deg selv opplever du kronisk stress. Du spiller en annen og det tar mye energi, fordi dette er en stressende aktivitet.

Hvis du mener at du ikke er verdig til å bli elsket da tør du ikke å vise deg selv. Då tør du ikke å være sårbar, og du vil finne det vanskelig å gjøre reell kontakt med folk. Denne antakelsen går ofte hånd i hånd med perfeksjonisme.

 

5. Reduser usikkerhet

Hvis du er generelt veldig usikker, vil livet ditt uansett bli svært stressende. Ved å arbeide direkte med selvtilliten din vil du redusere kronisk stress. Dette gir deg en større følelse av kontroll og du blir mindre avhengig av godkjenning av andre.

 

6. Føl deg håpefull om fremtiden

Du kan påvirke fremtiden, men ikke alt er i din makt. Du kan bekymre deg hver dag om de tingene du leser i avisen, men du kan ofte gjøre lite på egen hånd for å endre disse tingene. Det du kan gjøre er å holde fokus på de tingene du kan gjøre for å skape en bedre fremtid. For eksempel kan du se mindre på nyheter og istedenfor spre kjærlighet blant folk rundt deg.

 

7. Lev i kroppen, mindre i hodet

Kontinuerlig tenkning er ikke sunt. Og stadig stimulering av hjernen med informasjon gjør deg rastløs og ulykkelig. Ta mer tid til å bare være. Å flytte oppmerksomheten til øyeblikket.

 

8. Tren regelmessig

Hvis du trener ganske intensivt regelmessig i minst en halv time vil du redusere kronisk stress. Løping, sykling, rask gange eller svømming. Gjør det minst 2-3 ganger i uken og se hvordan stressnivået blir mye bedre i balanse.

 

Hva jeg skriver er min egen refleksjon om hva jeg har opplevd med autisme. Hver autistisk person er annerledes - akkurat som hver person er annerledes. Det betyr ikke at utsagnene jeg gjør her gjelder for hver autist.

Min erfaring med mennesker med autisme er

  • at de ikke dømmer andre mennesker ved sitt utseende, hvordan de tenker og handler. Du kan alltid være deg selv i nærheten av autister
  • at de har en vakker sikt på verden. De oppdager de små detaljene, en fugl som fløyter, et mykt stoff, ett farget blomst. De er meget observant
  • at de har en fantastisk visuell styrke. De er gode på ting som å huske ruter, fullføre puslespill eller bygningskonstruksjoner. De har en utmerket hukommelse
  • at de ikke bruker tid på hva andre synes om dem. Hvis det er noe de liker gjør de det. De følger sine egne instinkter
  • at de ikke bærer nag eller baksnakker. Hvis du gjør noe galt vil de ikke fordømme deg. De aksepterer dine feil og går videre
  • at de kan vite mye om et bestemt emne. Med det favorittemnet, kan de være travelt opptatt og analysere det i lang tid
  • at de, fordi de ikke har et filter for sosial ønskelighet, er ærlige (som noen ganger kan være vanskelig for den andre personen)
  • at de er gode i soloverk (bedre enn i å jobbe sammen)

 Som du ser er det ikke bare negative sider forbundet med autisme men også mange positive!