Rar er det. Vi er alltid på utkikk etter en hensikt, for en grunn.

Du våkner opp, klar for en ny dag. Varmt vann på ryggen, tannbørsten i hendene. Lukten av kaffe, frokost.

Du er forundret over det vakre landskapet. Du får en varm følelse av fallende blader. Når du løper i skogen i den tynne høstluften, når du lukter råtnende løv.

Kanskje du må si farvel til en kjær, eller til og med utvikle en ny dyrebar vennskap.

Du oppnår suksess i ditt arbeid. Eller du mislykkes, og du føler deg helt slått ut.

Problemene du ikke har løst. Tingene du føler deg stolt over.

Smerten du føler når du ser på nyhetene og den kjærligheten du føler når du ser hvordan folk hjelper hverandre.

Rutinen. Sløvhet. Eller utfordringen og spenningen.

Tristhet, glede, det vakre og det stygge. Vind, regn, kulde og solen.

Mens vår hjerne er opptatt med fortiden og fremtiden, er det kunsten å leve nå.

Livet er ikke en serie av strakser; det er serie av nu-er.

 

Du vet at det sies at reisen og ikke målet er målet.

Enten du reiser rundt i verden eller ta vare på plantene. Hvis du kan gjøre det med full oppmerksomhet, så blir det et øyeblikk av betydning.

Det innebærer først og fremst at du mer bevisst (eller for å bruke et flott ord: mindful) går gjennom livet. At du opplever øyeblikk, ideer og følelser, og observerer dem.

For eksempel når du føler deg trist, så kan du bli trukket inn i dramaet. Du kan også ta et skritt tilbake og innse hvor spesielt det er at du kan oppleve sorg. Ingenting er galt med det. Det er en følelse som du bare kan føle.

Du kan være mer stille, og finne ut hvordan dine tanker kommer og går. De oppstår og oppløses. Forstå at livet ofte ikke er selvinnlysende. Fordi det er det ikke. Det er et under.

 

Noen ganger kan en føle seg fanget av livet. Selv når andre ser at det går bra, kan det være at du ikke føler deg så bra på grunn av stress eller ubehagelige hendelser.

 

1. Er du virkelig så uunnværlig som du tror du er?

Ofte tror vi at vi er uunnværlig, mens det motsatte er tilfelle. På den ene siden synes mange at det er fint å være "uunnværlig". Det gir en følelse av selvtillit; følelsen av å bli nødvendig. På den andre siden kan dette prinsippet også være en belastning på skuldrene.

Så, hvor uunnværlig er du virkelig i ditt arbeid, i familien, i din bedrift? Hva skjer hvis du plutselig ikke lenger er med? Sannsynligvis vil du komme til konklusjonen at det ikke ville være så veldig mye endring på lang sikt.

Du er ikke uunnværlig, så slipp dette ansvaret.

 

2. Hva er du egentlig takknemlig for?

Skriv ned ting som du er takknemlig for. Og ikke stopp etter fem poeng, men fortsett å skrive. Den positive følelsen som kommer opp når du føler deg takknemlig er gull verdt.

Når du føler deg takknemlig, vil du føle deg mye bedre på kort tid.

Vær fornøyd med det du har oppnådd så langt. Din nåværende datamaskin er egentlig helt fint. Du har gjort denne ettermiddagen et deilig måltid for deg selv, du bor faktisk ganske fint, du har fine mennesker rundt deg som elsker deg. Du kan ikke engang klage når du ser i speilet, fordi du ser bra ut. Føl deg takknemlig for alle de vakre tingene som livet har brakt. Ikke la dem passere men sett pris på dem.

 

3. Hva trenger du for å være lykkelig?

Hva trenger du minimal til å være i stand til å leve lykkelig? Hvilke minimumskrav vil du sette på livet? Vi tenker å bli lykkeligere ved å kjøpe produkter, ved å bestille ferier, fullføre oppgaver.

 

4. Hva kan du gjøre i dag for andre?

Den beste måten å oppleve kjærlighet er å dele kjærlighet med andre. Hva kan du gjøre i dag for andre? Hvordan kan du uttrykke din kjærlighet? Husk at du ikke trenger å begrense deg til folk du kjenner.

Å elske går utover å gi din partner en klem. Kjærlighet kan også uttrykkes i å dele ting, gi noen et oppriktig kompliment, smil til en fremmed, uttrykk din takknemlighet til noen eller gi hjelp til noen som trenger det.

 

5. Hvor er din nødutgang?

Vær kreativ og se om du finner en nødutgang. Som ansatt kan du gå av.

Du kan alltid prøve å finne en ny jobb, eller om nødvendig ta en jobb under ditt nivå. Hvilke vei ut har du? Hvilke alternativer har du når det blir uutholdelig?

Formålet med denne ideen er ikke å kaste bort alt man har så raskt som mulig. Målet er å gi deg en følelse av frihet. Hvis du vet at du alltid har muligheter til å gjøre ting annerledes, vil du føle deg mindre fanget i situasjonen. Det vil være ditt eget valg, og valget er frihet.

 

Energi nok som forelder

Å oppdra høy sensitive barn krever kjærlig oppmerksomhet og en viss grad av følsomhet for hva barnet ditt går igjennom. Høy sensitive barn absorberer mye informasjon på en gang. De er empatisk, intelligent, kreativ, nøyaktig, pliktoppfyllende og intuitivt.

  • Et høy sensitivt barn er bevisst og klok. La ham være klok og stille spørsmål. Svar på det på en alvorlig måte.
  • Mange HSP-barn kan spille veldig godt alene. Oppmuntre til sosiale kontakter bare hvis barnet ønsker det selv.
  • Endringer er en del av livet. Som forelder kan du enkelt gå over små endringer som "i dag skal vi gå til lekeplassen etter at vi har vært på butikken", men et HSP-barn ønsker å vite dette på forhånd, slik at han kan forberede seg på det. Dette har et forhold til prosessering av en rekke impulser på en gang. Slike aktiviteter er et håndtak for dem for å se frem til. Kommer det endringer i planen, fortell disse umiddelbart og fortell hvorfor det har endret seg. En tydelig kommunikasjon på forhånd er enda viktigere for store forandringer i livet slik som flytting, en baby på vei, eller når noen dør.
  • Ta det høy sensitive barnet med ut i naturen. Da lærer det å kjenne naturen og blir ladet opp. Etter å ha gått ut i naturen er de roligere og dette fremmer god søvn.
  • Fordøm ikke et drømmende barn til et langsomt barn. Han er som han er, godta det helt.
  • Som forelder har du tid og aktiviteten i hånden. Ta god tid til å pakke nødvendige ting sammen og la barnet selv knytte skoene hans. Ved å ta ansvar for hvordan aktiviteter går, trenger du aldri å irritere deg over barnet ditt.
  • Aksepter barnet ditt som det er. Et HSP-barn er faktisk klar over urettferdighet, konflikt og lidelse og føler de relaterte følelser. Barnet er sensitivt. Det er viktig å understreke, stress, sorg og sinne gjennom tårer for å uttrykke seg. Og til slutt: Ikke prøv å endre HSP-barn, men forandre miljøet slik at barnet kan oppleve fred igjen.
  • Respekter oppholds- og sovemønstre hos HSP-barn. Fordi de prosesserer så mange impulser trenger de mye mer å hvile. Ikke sammenlign de med andre barn og lytt til tretthetsignaler fra ditt eget barn. Ved å respektere deres oppholds- og sovemønstre påvirker det sikkert det sosiale livet av foreldrene. Vær kreativ. Prøv å skape en måte å kombinere begge deler: et sosialt liv og rytme som ditt HSP-barn trenger.
  • La dem være nysgjerrig i stedet for å injisere dem med frykt. Gi dem friheten de trenger. Når de faller er det fint - du kan alltid vaske dem.
  • Respekter deres plass i kontakt med andre. De venter før de følger kommandoen om å gi et kyss på kinnet eller en hånd.
  • Gi sunne matvarer. La ditt høy sensitive barn oppfinne hva han liker å spise. Noen barn går av seg selv for grønne grønnsaker og andre for kjøtt. Ikke tving barnet å spise motvillig.
  • Vær på vakt for allergiske reaksjoner på enkelte matvarer. Symptomer som utslett, kløe, smerter i munnen, tretthet og hyperaktivitet kan indikere allergiske reaksjoner.
  • Hvis barnet sier at han ikke liker visse klær gjennom materialet, etikettene eller tykkelsen på klærne - lytt deretter. Tror på barnet ditt.
  • Hvis barnet etter en ettermiddag lur begynner å gråte, ikke begrens ham ved å si at det er ingenting å bekymre seg for. Gråting er en form for utslipp, avslapping og for HSP-barn som våkner opp bare en av måtene å våkne opp på.
  • Det er viktig å stå opp for ditt HSP-barn når det trengs. Tenker du at barnet ditt skal kunne noe og samtidig se at barnet ditt ikke kan takle det, det er ikke i samsvar med hverandre. Følg barnet ditt til å stå opp for seg selv, den beste måten er at en forelder viser hvordan du gjør det selv. Et godt eksempel oppstår automatisk.
  • Barn trenger oppmerksomhet. Dette betyr at du skal ta vare på deg selv for å ha energi til å leke med barnet ditt. Ved å bruke disse tipsene vil du få mer energi. Det er ikke nødvendig å gjøre kampen om du kan løse det på en annen måte.

Hos høysensitive barn, er det spesielt viktig å akseptere dem som de er. Med dette som utgangspunkt er det morsomt og hyggelig å være sammen med barna dine.

 

Et meningsfylt liv - hvordan gjør du det?

Akkurat i det øyeblikket når alt ser ut til å gå bra begynner det å gnage. Følelsen av er dette alt som finnes? Livet ditt er fint, alt går greit, men et eller annet sted føler du deg litt tom.

Dagene kommer og går, men du får lite tilfredshet fordi du sitter fast i dine daglige mønstre, fordi du synes at det er vanskelig å bryte ut av denne situasjonen. Hvordan kan du oppleve mer tilfredshet? Ved å fokusere på de områdene av livet nedenfor, kan du jobbe for å oppnå et meningsfullt liv.

 

1. Bygg verdifulle relasjoner

Gode relasjoner støtter et meningsfylt liv. Noen ganger er det nye mennesker du trenger, noen ganger er det mer kvalitet i ditt nåværende forhold. Hvordan kan du utdype relasjoner?

  • Aksepter dine venner og familie som de er. Ikke prøv å endre dem, men prøv å sette pris på dem for hvem de er.
  • Bruk mer tid på dine relasjoner. Jo mer du snakker og opplever sammen, desto dypere blir forholdet.
  • Våg selv å være sårbar. Hvis du åpner deg, vil andre også være åpen. Og denne sårbarheten bringer dere tettere sammen. Ha det gøy sammen. Jo mer moro du har med menneskene i livet ditt, jo lykkeligere er begge med vennskapet.
  • Beskytt dine grenser. Bruker dine familiemedlemmer deg på en måte du ikke liker? Si det på en vennlig, rolig, men tydelig måte. Klare grenser gjør forholdet bedre, selv om det av og til kan være vanskelig.
  • Vær hensynsfull og empatisk. Husk viktige hendelser i livet til dine relasjoner. Spør om det, send en melding eller kort. Sett deg selv i den andre personen, og spør deg selv hvordan du ønsker å bli behandlet i samme situasjon. Dypere relasjoner gjør livet ditt meningsfullt. Du opplever mer glede, mer kjærlighet og mer tilfredshet.

 

2. Å lære, å vokse og utvikle seg selv

Hvordan gjør du det? Ved å utfordre deg selv. Ved å gjøre ting som du ikke kan eller tør. Ved å lære ny kunnskap, lære nye ferdigheter, forbedre dine egne rekorder. Dette kan gjøres på mange områder. Velg noe som gjør deg glad, og sett et mål som er litt utfordrende.

 

3. Bidra og hjelp andre

Ja, det er hyggelig å bli hjulpet. Men det er den som hjelper som opplever ekte tilfredshet. Å bidra med noe meningsfullt gir mye tilfredshet. Hjelp venner om de trenger hjelp. Vent ikke bare til de ber om hjelp, sett deg inn i den andre, og spør deg selv om du ville sette pris på hjelp i en slik situasjon.

Gjør noe meningsfylt for deg. Å hjelpe og gi er mer moro enn det høres ut. Akkurat som å gi en personlig gave er ofte mer moro enn å motta en gave. Ved å bidra til noe meningsfylt, vet du at du bruker livet ditt til å sette noe vakkert i bevegelse. Og det gir deg mye tilfredshet.

 

Mange sci-fi filmer har følgende innhold: Verden slik vi kjenner går i stykker, har allerede gått i stykker eller vil gå i stykker hvis ikke hovedpersonen griper inn. Det er de apokalyptiske filmene jeg snakker om. Atmosfæren er illevarslende. Alt dette viser at fremtiden er mindre moro enn nå. Eller at fremtiden blir raskt mindre moro.

 

Hva putter du i hodet ditt?

Du blir hva du putter i hodet ditt. Ideer som du tar inn over deg vil hjelpe bestemme ditt verdensbilde. Alt det du tror farger hvordan du opplever verden rundt deg. Hvis du mener at verden blir bedre og mer kjærlig, vil du også finne utallige bevis for det.

Det virkelige livet er sjelden en god historie. Det er en serie av hendelser. Noen ganger vil du like det, noen ganger liker du det mindre. Men det bygger ikke opp til et klimaks. Historien slutter ikke, det fortsetter å utvikle seg.

Så det er sprøtt å sammenligne filmer med det virkelige liv. Og i forlengelsen av det, er det sprøtt å mate hjernen din med ting som ikke fungerer så godt. Og likevel gjør vi det hele tiden.

 

Mat hjernen din med ting som fungerer for deg

Vær klar over virkningen av ideene som du putter i hodet ditt. Og putt så mange ideer i hodet ditt som la deg bevege fremover, og unngå ting som hindrer deg.

Hvis målet ditt er å være lykkelig, kjærlig og avslappet samtidig som du bidrar til noe meningsfullt for andres liv - da fungerer det for eksempel ofte ikke godt til å bli informert i detalj hva IS gjør.

Du kan ikke endre elendigheten. Du kan gjøre noe for å gjøre verden rundt deg til å være et mer kjærlig sted. For dette trenger du ikke vite hvor mange mennesker det har blitt halshugget i går. Du trenger bare å vite hva du kan gjøre for den neste levende skapning som krysser din vei.

Et smil, en hjelpende hånd ved å krysse veien (spesielt frosker, noen ganger for gamle mennesker), en ettermiddag husarbeid hos en venn, en klem til rett tid. Lytte til folk som lever livet annerledes enn deg uten å dømme dem. Vise takknemlighet, fokusere på de tingene som går bra og styrke dem.

Jo mer du beviser for deg selv at verden er et fint sted, desto bedre vil verden være for deg. Og sannsynligvis også for menneskene rundt deg.

 

Men er det ikke naivt?

Ikke prøv å kjempe mot problemet, men kjemp for løsningen. Det er en verden av forskjell. Fordi det bringer ditt liv og livene til de rundt deg i en oppadgående spiral.

Moralen er enkel. Vær oppmerksom på hvordan din verden - og ditt liv - blir dannet av media og ideer som du tar inn over deg. Hvis du kontinuerlig ser dokumentarer om flyulykker, da vil du tro at fly er svært usikre og farlig.

For et mer behagelig liv må du stoppe med å putte trusler i hjernen din. Og fokuser mer på hva du kan gjøre nå for å gjøre verden vakrere.