I går opplevde du en ekkel krangel. Nå drikker du te og stirrer stille ut av vinduet. Ikke tenk, men være. Ikke bekymre deg, bare oppleve.

Det er ikke lett. Det er noe du kan lære. Det er en måte å leve livet uten problemer.

Problemene er i hodet ditt. Du kan tenke på dem og føle deg ukomfortabel, eller ikke tenke på dem, og føle deg fin. Det gjør lite for å endre situasjonen, men alt for hvordan du føler. Dine tanker tjener ingen hensikt. Med mindre det er målet ditt å få rynker.

  • Unn deg selv et kvarter midt på dagen til å tenke på problemer eller ubehagelige tanker. Hva er det verste som kan skje? Og hvis du har ubehagelige tanker underveis (utenom de femten minutter) da skriver du det på et ark med tanken at det skal "behandles" neste gang du har lov å tenke på problemer eller ubehagelige tanker.
  • Skriv dine tanker fra deg. Ved å skrive ting ned tømmer du tankene, og vil du ofte få mange konklusjoner som kan hjelpe deg.
  • Skriv ned hva du kan gjøre med dette problemet. Kan du gjøre noe? Så gjør det. Tenk mot et mål uten å tildele dem for mange følelser.
  • Kan du ikke gjøre noe? La det være. Skriv det ned og gjør ditt beste for å slippe det.
  • Ta deg selv når du er i en negativ tankespiral. Og ta deg til øyeblikket. Nå er det ikke noe problem, bare i tankene.

Å leve i øyeblikket, med et tomt hode, er deilig. Men for noen mennesker høres det ut for godt til å være sant. Det betyr ikke at det er umulig, det betyr at du har en stor utfordring foran deg.

 

Høy sensitive mennesker har en rekke positive karaktertrekk. De har en sterk følelse av ansvar, et helikopter syn, de jobber selvstendig og er behjelpelig. Ulempen er at de vil bli utnyttet lettere. I livet får de ikke med alle instruksjoner og de lærer gjennom å gjøre feil. Spesielt i arbeidsområder kan det bli hardt. Dette gjør at den høy sensitive person blir oversett eller at arbeid akkumulerer som kan forårsake utbrenthet.

I første omgang er det nyttig å gjenkjenne situasjoner hvor irriterende situasjoner kan dukke opp. Det kan være at du har kommet inn i en organisasjon der kolleger er ganske gretten. For en høy sensitiv person er det umulig å gå på jobb hver morgen med magekramper. Eller hva med en sjalu kollega? Er du på rett sted? Videre kan den behjelpelige høy sensitive personen stå alene hvis den hjelper feil fyr med sin tidsfrist...

Det høres ikke så rosenrød ut for den hardtarbeidende og lojale høy sensitive person. Men det kan være annerledes.

Organisasjonene og funksjoner hvor du ender opp med og hvor du har jobbet i flere år gjenspeiler din læringsvei som fagperson. I den ene organisasjon kan det være at du ikke får anerkjennelsen og takknemligheten for arbeidet som du burde få, men i en annen organisasjon kan det være at de skaper et sted for deg. Hardt arbeidende folk blir belønnet til slutt.

Høy sensitive personer er kreative og ressurssterke. I enkelte jobber settes det ikke pris på om du viser mer initiativ enn det som er etterspurt. Sørg for at du jobber i en organisasjon hvor du kan jobbe med dine profesjonelle og personlige styrker. Du kan også ha bruk for dine personlige styrker utenfor arbeidstiden i andre sysler. Men i det øyeblikket du deler din kreative selv med kollegaer, blir arbeidsatmosfæren bare bedre, forutsatt at det finnes rom, mulighet og oppmerksomhet i denne organisasjonen (Eventuell må du skape denne plassen selv!). Vurder å pynte stol og pult av en kollega som har bursdag eller organiser et middagsselskap hjemme hos deg.

Når høy sensitive personer har gått gjennom en del personlige daler og topper, vil de har vokst og blitt mye sterkere. Si i et jobbintervju hvordan du ville utføre funksjonen med hensyn til hva nå blir sett som normalt.

Ofte trenger høy sensitive personer en rekke signaler, spredd over kanskje flere år, for å gjøre endelig hva de egentlig ønsker å gjøre. Men det viktigste er å gi. "Å gi" kan du utvide til ulike nivåer. Først og fremst, gi første plassen til deg selv. Gi deg selv hva du trenger, til å blomstre. Bare da vil du nyte av livet dag inn og dag ut. Å gi til deg selv er ikke egoistisk. Ved å gi til deg selv, kan du gi mer til andre. Det er et samspill, et kjærlig energisk samspill.

Høy sensitive personer trives best i posisjoner hvor de kan uttrykke sine medfødte talenter. Det er aldri for sent til å gjøre et bytte; fra hodet til hjertet. Gjør det i ditt eget tempo. Du trenger ikke å si opp jobben din, men kanskje du kan jobbe mindre for å vie mer tid til dine virkelige interesser. Noen få heldige blant oss har råd til å tenke på hva de ønsker å gjøre, men tenker seg totalt fast. Slutt å sammenligne deg selv med andre. Hva gir glede og tilfredsstillelse er å være engasjert i aktiviteten. Å fokusere på et mulig mål (i tilfelle det er for høyt) er bare frustrerende.

Fra forsikringsekspert til massør, fra kommunikasjonsekspert til bryllupsplanlegger, fra advokat til ernæringsfysiolog, fra lærer i historie til håndverkslærer og fra kvalitetssjef til matkritiker. Det er mulig. Begynn til å tilfredsstille ditt arbeid gjennom å gi mer oppmerksomhet til dine medfødte talenter. Ditt høyt sensitivt selv vil være veldig fornøyd.

 

Vi har mer og mer å gjøre. Vår løsning er å leve raskt, for å jobbe hardere og gjøre alt mulig i mindre tid. Vi har det travelt. Men hvorfor? Hvorfor har vi det så travelt?

 

Å ha det travelt ser nesten ut til å være normen

Når ting skjer raskt, er det bra - og om det kan være raskere er bedre.

Vi har det travelt fordi vi har for lite tid. Vi har ikke nok tid til å få gjort det vi må (eller kanskje heller: vil) gjøre. Vi jager oss gjennom dagene, månedene og årene. Og vi får gjort mer på kortere tid.

Svært effektiv, men er det også hensiktsmessig?

 

Hva vil du oppnå?

Å ha det travelt er et resultat av mangel på prioriteringer. Hvis du ikke vet hva som er viktigst da blir automatisk alt like viktig. Og hvis du ønsker å oppnå alt med en gang, vil du aldri ha nok tid.

Noen mennesker har et godt liv, ta det rolig og oppnår gradvis sine mål. Andre folk lever fra kaos og føler at de ikke får grep om livet.

Bare når du vet hva du vil, kan du virkelig gjøre valg. Selvfølgelig ønsker du å være en god forelder, en god venn, super sunn, vellykket, populær, ha et koselig hjem, fullføre din utdanning, og i mellomtiden forbedre verden.

Men hva synes du er viktigst? Hvis du måtte velge (og du bør hvis du ikke ønsker å få en burn-out), hva vil du rette deg mot? Hvor vil du plassere vekt?

 

La hast bli unntaket på regelen

Mennesker er ikke laget for å jage kontinuerlig. Det er ikke sunt for kroppen og ikke nærende for tankene dine. Jo raskere du lever, jo raskere det ser ut til å fordrive tiden - det er en nedgående spiral. Du synes å ha mindre tid og at du må leve livet raskere.

Sta stille. Ta et dypt pust, slipp skuldrene og la meg fortelle dette: Du må ingenting. Å ha det travelt er ditt valg, og du kan fortsatt stoppe det i dag. Prøv noen av tipsene nedenfor og oppdag hvordan livet ditt kan bremse trinn for trinn:

  • Våg å gjøre ingenting. Bare sitt stille i noen minutter. Ingen TV, ingen iPad, ingen telefon eller magasin. Cold turkey. Avslapping. Hvordan føles det?
  • Hver gang du føler deg stresset, spør deg selv: "Hvorfor er jeg stresset?" Ofte kommer du til konklusjonen at det er en vane. Minn deg selv på til å ta et skritt tilbake.
  • Kjør jevnt på veien. Høy fart er farlig, miljøskadelig, dyrt og du vinner som regel bare noen få minutter. I stedet kan du lyte på god musikk og nyte reisen.
  • Ta deg tid til å tilberede mat. Legg stresset bak deg, og gi kjærlighet og oppmerksomhet til kosthold. Lag mat uten ferdige produkter. Det er sunnere og mer velsmakende, billigere, bedre for verden og bedre for ditt stressnivå.
  • Prøv heller å gjøre mindre enn mer. Gjør de tingene som virkelig betyr noe, og la resten utelatt. Vær kritisk til din ‘to do’ liste. Mange ting er fint å oppnå, men svært få ting er "livsforvandlende".
  • Forsink tiden bevisst. Ta en halvtime tid til å leke med datteren din, å lytte nøye til henne. Lek med hunden din, ta en spasertur, gjør noe med hendene (hagearbeid, maling, matlaging). Du vil merke at du blir roligere, og at du derfor synes å ha mer tid.
  • Forstå at det er nytteløst å rase gjennom livet. Det eneste du oppnår er at tiden flyr, og at livet ditt tar slutt raskere. Tid er for verdifull til å kaste bort. Bruk den, nyt hvert sekund, sett pris på livet mens du reiser gjennom. Hver sekund får du bare én gang. Det er én sjanse til å nyte det.
  • Si farvel til uret. Og mens du er i gang, deretter umiddelbart klokke fra stuen. Sett en timer på smarttelefonen når du har noe å gjøre på et bestemt tidspunkt.
  • Ta livet skritt for skritt. Når du arbeider på en oppgave, trenger du ikke å tenke på oppgaven du ønsker å utføre senere.
  • Planlegg dine dager mindre stramt. Det er effektivt å planlegge alt full. Men hvis målet ditt er å leve avslappet og lykkelig er det sannsynligvis ikke effektivt.
  • Innse at du aldri få gjort alt. Det vil alltid være uferdige oppgaver - og det er helt greit. Innse at å nyte de fine tingene i livet er viktigere enn en tom oppgaveliste.

Å ha det mindre travelt bidrar til å øke kvaliteten på livet ditt. Det gir ingen mening å løpe gjennom livet, så ikke bli stresset. Bare sakt ned, og fortsett å gjøre de tingene som er viktigst for deg.

På den måten vil du ikke bare føle deg mye bedre, du vil også lettere nå dine mål og leve dine drømmer enklere.

Det er viktig at partnerne er på samme bølgelengde når det gjelder oppdragelse av sine høysensitive barn. Hvor behagelig og forfriskende er det når du og din partner kan handle fra samme bevissthetsnivå. Vær åpen for hverandres vekst, kunnskap og erfaring, slik at du kan tilby barna et trygt og vennlig sted der de kan blomstre.

 

Unngå tid- og angsttenking

Hvor mye tid en aktivitet tar er et ansvar for oppdragere. Så unngå kommunikasjon som viser at du er i hast, fordi dette vil medføre stress.

Tenk på eksemplet av en kopp, hvor oppdrageren flere ganger varsler for å være forsiktig eller setter koppen et annet sted. Dette kan feiltolkes av barnet. Her har angsttenking overhånd hos oppdrageren. Ingen barn, men fremfor alt et bevisst og sensitivt barn, ønsker å oppleve i ord og energi at han/hun ikke kan noe eller vil gjøre et feilgrep.

Hvordan håndtere dette? Si det en gang på en positiv måte: "Kan du sette koppen et sted, slik at du har plass til å leke"? Og hvis "ulykken" skjer likevel, ta barnet med i opprydningsprosessen. Angi på en rolig måte at dette kan skje. Det er raskt rent igjen.

 

Unngå sinte utbrudd

Hvis barnet ditt har gjort noe som du mener det ikke har lov til, kan det være at du ikke kan kontrollere sinne og dette sinnet rettes mot barnet. Dette er traumatisk for et barn. At det tegnes på toalettsetet med markører er noe du som forelder ikke ønsker skal skje, men det har allerede skjedd. Ta barnet til side og begynn å snakke om "tegninger på toalettsetet." Skjære i gardinene passer godt i denne serien av kunstneriske aktiviteter. Noen ganger vil du klare å le det bort med ideen om at du har en artist i huset, men denne gangen du prosjekterer dine sinte følelser på barnet ditt, er det best å rette opp i dette så snart som mulig ved å tilby en unnskyldning. Så gi deg selv et klapp på skylderen, du er bare et menneske som må håndtere noen følelsesmessige ting. Barnet ditt er ditt speil og hans oppførsel våkner følelser i deg.

 

Om urettferdighet og å stå opp for barnet ditt

Hvis du som oppdrager er vitne om at noe har skjedd som du i henhold til dine verdier ikke kan godta, er det viktig å gjøre noe med det så snart som mulig. Ta det klart opp for barnet ditt foran alle som har å gjøre med situasjonen. Ta, når det trengs, tid til å reflektere over situasjonen med involverte for å diskutere og forklare hva som skjedde. I eksemplet der et barn kuttet opp gardinene, ta det opp for barnet ditt som mor, og la partneren din be om unnskyldning for hans raseri.

 

Indiker at du som oppdrager trenger tid til å slappe av

Vær klar mot deg selv og barnet. Angi: "Jeg vil ha fred, og jeg er i ... minutter tilgjengelig igjen". Er dine barn ikke enda i en alder at de kan gjøre noe selvstendig, er det selvfølgelig opp til deg å finne en aktivitet for dem som de kan kose seg med en stund.

Siden du har barn, har du knapt tid, jeg vet, men noen ganger kan allerede et kvarter eller en halv time hjelpe deg til å lade opp deg selv. Barn har ingen nytte av deg hvis du er trøtt. De trenger en oppdrager som kan være der for dem. Jeg tror vi er enige om det at akkurat når vi er slitne, gjør vi handlinger som er pedagogiske mindre riktig.

Så hvis du oppdager at du nylig har blitt veldig sliten, er det nyttig å finne en løsning; gjenoppdage din energi, slik at du kan være moro og en lærerikt og korrekt oppdrager.

Medfølelse er sett på som en følsomhet for lidelsene til deg selv og andre med en dyp forpliktelse til å lindre og forebygge lidelse.

Vi er bygget for å hindre smerte mens våre liv er utsatt for sykdommer og skader vi må leve med. Men vi er også sosiale vesener og i stand til intensiv pleie og medfølelse. Vi har kjærlighet for våre barn og kjære. Noen jobber frivillig eller gir til veldedighet. Eller hva med medisiner og hjelpearbeidere, lover og moral. Forskning har vist at mennesker fungerer best når de elsker andre og viser omsorg for andre, men vi må også bli elsket og verdisatt.

Medfølelse er heller en motivasjon enn en følelse. Å ha medfølelse bidrar til å forbedre immunforsvaret, det skaper positive emosjoner og følelser, det skaper reduksjon av sykdomssymptomer og redusert stress.

Men hvordan gjør vi noe sånt?

* Lag for eksempel daglig en liste over ting du er takknemlig for. Se rundt deg, og innse at du bør være ganske fornøyd med livet ditt som det er nå.

Ved å være roligere, mer takknemlig og mer tilfreds reduserer du angst. Du utvikler mer tillit til deg selv og livet. Og tillit er en grobunn for kjærlighet. Og når du er kjærlig, oppstår medfølelse nesten automatisk.

* Du kan ikke forandre mennesker. Men du kan inspirere dem. Og inspirasjon bare lykkes når du selv er et levende eksempel. Folk er hva de er, la folk være som de er. Og - aller viktigst - å nyte dem. Hvis du vil at folk skal være mer som deg - vær den beste versjonen av deg selv.

* Vær kjær for deg selv. Din indre verden avgjør hvordan du reflekterer over andre. Folk har en tendens til å (for)dømme egenskap i andre som de hater i seg selv. Spesielt hvis de jobber for å endre disse egenskapene.

Hvis du klarer å være snillere mot deg selv (selvmedfølelse), lykkes du bedre å ha medfølelse for verden rundt deg.

* Føl medfølelse - ikke sinne. To ting: folk som sårer andre er ofte skadet selv. Og: du kjenner aldri hele historien. Disse to sannheter kan bidra til å se mildere på folk du normalt ville bli sint på.

Du kan aldri dømme noen, fordi du aldri vet nøyaktig hva som er hele historien. Folk ikke gjør feil ting. Folk prøver å gjøre det beste, gitt deres syn på verden. Og intet verdensbilde er riktig. Så du kan aldri fullt ut forstå den andre.

 

Livet med mer medfølelse er virkelig verdt. Det gjør livet ditt bedre, rikere og mer kjærlig. Og du har en positiv innvirkning på miljøet. Du gjør verden bokstavelig talt et stykke kjærligere.