Når du går gjennom en vanskelig periode er det vanskelig å holde seg positiv. Jeg har 6 trøstende tanker som kan hjelpe deg gjennom denne vanskelige perioden.

 

1. Innse at du ikke ér følelsene dine

Du og dine følelser er ikke en og det samme. Du opplever dine følelser. Du kan observere dem, du kan styrke og svekke dem. Du kan tillate eller blokkere følelser, du kan også endre dine følelser.

Innse at du nå opplever ubehagelige følelser, men disse følelsene er ikke en del av hvem du er. Så tør å føle følelsene, la dem komme og gå. Observer hva du føler, og spør deg selv hva disse følelsene betyr for deg.

 

2. Husk at du vokser gjennom motgang

Harde tider er ikke alle verdens undergang. Det er nettopp de vanskelige perioder i livet som former deg som person. Tilbakeslag gjør deg sterkere, mer spenstig og klokere.

Det betyr ikke at tøffe tider er forferdelig å gå gjennom. Likevel kan denne erkjennelsen hjelpe å ta et skritt bakover, og se på hvilke gode utviklinger kan komme ut av denne perioden. For hvor dumt det noen ganger høres ut: hver ulempe har sin fordel.

 

3. Vet at alt til slutt kommer til å bli bra

Hvor mørkt livet ditt ser ut på dette tidspunktet, du kan være trygg på at alt til slutt vil være bra.

Uansett hva som skjer i livet ditt, vil solen komme opp igjen i morgen. Årstidene kommer og går, havet vil flom og flo. Natten vil komme og gå, blomster vil vokse og visne.

Og selv om jorden ikke ville eksistere lenger, vil stjerner fremdeles stråle, nye verdener dukker opp og gamle verdener forsvinne. Universet går på, med eller uten ditt problem, med eller uten din frykt og bekymringer.

Ta ett skritt tilbake og ta perspektiv. Til slutt skal dine problemer forsvinne, og så vil alt bli bra.

 

4. Finn ut at du ikke trenger å være redd

Når du vet at alt til slutt vil bli bra trenger du ikke lenger å være redd. Frykt er en følelse som lammer deg, som strider mot alt som føles bra.

Ha mot til å gi slipp på frykten. Lev, selv i disse vanskelige tider, så mye som mulig ut av kjærlighet. Du vil merke at verden er mye lysere når du tør å slippe frykten.

Du trenger ikke å være redd. Livet er en spesiell opplevelse. Og uansett hva som skjer, har du alltid deg selv.

 

5. Se at det er noe å le av

Livet er ikke bare alvorlig. Dine problemer er ikke bare alvor. Selv når hele verden rundt deg ser ut til å gå i oppløsning, er det fortsatt grunn til å smile. Le av dine feil, til den latterlige situasjonen du er i.

Le av deg selv, hvordan du reagerer. Det spiller ingen rolle hvor stor dine problemer er. Prøv å ta avstand og prøve å le av det.

 

6. Godta at du føler deg ulykkelig

Noen ganger er livet vakkert, noen ganger er livet forferdelig. Slutt å slåss mot dine følelser, aksepter at du føler deg ulykkelig. Det er ingenting galt med det. Det er en del av flom og flo av livet.

Nå har du det ikke bra, om en liten stund vil du føle deg mye bedre. Så ikke bekymre deg. Du kan være ulykkelig.

 

Hvis man er høy sensitiv da er man på den ene siden mottakelig for sjelens forvandtskap, fantastiske synkrone og kjærlige forhold der man har nok av en titt eller et ord. På den andre siden kan man blir viklet inn i relasjoner som suger energi. Vennskap der du plutselig innser at du aldri får noe av. Du var og forblir giver til du er helt tomt. Hvis du har nådd et slikt punkt, er det tid for en følelsesmessig opprydding. Jo mer vi erkjenner og aksepterer oss selv for den vi er, jo mer vi får til endringer i relasjonene vi har. Visse typer mennesker passer deg ikke lenger. Andre mye passer bedre for kontakten er uanstrengt og ønsket om å se hverandre, og initiativ for at dette skal til er like stor.

Livet lærer oss å velge på nytt igjen og igjen. Å velge hva som passer din nåværende personlighet. Din "jeg" endrer med alt du plukker opp i livet. De valgene du gjør, gjenoppretter din energi. Velg det som gir deg energi. Hvis du, som en høy sensitiv person understreker de mange kvaliteter en høy sensitiv person har, lykkes du.

Kvaliteter av en høy sensitiv person:

  • intuitiv
  • empatisk
  • kreativ
  • gjør hva du vil gjøre; klær og mat må føle bra
  • rask tenker
  • flittig
  • sjelens forvandtskap
  • giver
  • føler det som er nødvendig
  • harde arbeidere
  • gir tilfredshet

Folk forandrer seg av kjærlig oppmerksomhet. Tenk på det og se det som et utgangspunkt for en positiv personlig utvikling.

Autisme er ikke en barndomsdiagnose; det er en levetidsdiagnose. Og det er ikke en diagnose som påvirker én person. Det påvirker hele familien og utover.

 

Visste du at World Autism Awareness and Acceptance Day er den 2. april hvert år og at april er (Inter)National Autism Awareness Month? Men for de som har barn med autisme er hver dag autismebevissthet dag. De må alltid jobbe for å gjøre andre oppmerksom på og hjelpe dem til å forstå sykdommen.

 

Hvert barn vil være begrenset i noen kapasiteter; men do-trening, å spise selv, å kle på seg selv, osv. er eksempler på selvforsynende mål. Og foreldrene håper at de kan hjelpe barn i å finne jobb og leve relativt selvstendig.

 

Inkonsekvens er det eneste som er konsekvent. Uansett hvor mye du planlegger og planlegger dine dager, uker og måneder, autisme fungerer ikke på en tidsplan (eller noen tidsplan, for den saks skyld). Det betyr at du må lære å tillate en viss fleksibilitet. Når barn sier og gjør de samme tingene om og om igjen er det muligheter for dem til å øve på.

 

Angst er ikke alltid en dårlig ting. Faktisk er den rette dosen av angst akkurat det du kan trenge for å inspirere og oppmuntre disse barns selvstendighet. Du kan ikke alltid være rundt dem. Da er det bedre å investere i å lære dem å ta vare på seg selv i stedet for å la dem kjenne at de alltid kan stole på deg. 

Ikke ta på deg for mange oppgaver alene, og vær ikke redd for å be om hjelp.

 

Til tider kan du oppleve en form for depresjon. Akseptere barnas begrensninger og den belastningen samt effekten av omsorg for et barn med mye behov kan være rett og slett overveldende.

I tillegg er det utfordrende å finne penger for behandlinger, forsikring, terapi, et omsorgssystem for skoleferier og sommerferien.

 

Ikke glem å bruke humor. Humor kan hjelpe ved å håndtere utfordrende øyeblikk og det kan være smittsomt. Barn med autisme kan fortelle når du er ulykkelig og stresset, og det påvirker deres temperament og atferd. Faktisk påvirker din humor sin humor.

 

Men familie er det viktigste i barnets liv. Ikke glem å ta tid for støtte. For eksempel: en kveld med venner eller en natt for dere to. Ikke glem at ved siden av autisme er du fortsatt en mann/kvinne, ektefelle, venn, søsken, sønn/datter, kollega, nabo, etc. Du kan fortsatt nyte de tingene du gjorde før diagnosen kom. Kanskje dere kan invitere andre til å delta i morsomme aktiviteter, at de ser hva det betyr å ha et barn med autisme.

 

Det afrikanske ordtaket "Det må en hel landsby for å oppdra et barn" gjelder spesielt med autisme.

 

Hvordan kan du takle negative følelser om deg selv og om andre? Først av alt, bør du ikke ha noen forventning om en annen, fordi en annen ikke kan møte dine forventninger.

En stor utfordring for høy sensitive personer (HSP) er å uttrykke deres sannheter. Hva føler du? Hva møter du? Følelsene du har lagt “i fryseren” for lenge siden, trenger tid til å tine. Fordi livet endrer seg og av fysisk og mental utmattelse er HSP-ere ikke lenger i stand til å fortsette på den raske rasjonelle måten. Prosessen med den følelsesmessige utvikling har begynt.

Prosessen kan bli fremskyndet gjennom ulike tiltak for personlig utvikling, men under prosessen er det spesielt viktig at du fortsetter å lytte til dine behov. Kroppen din viser de følelsesmessige prosesser som tåles på dette stadiet av personlig utvikling. Hvis du er sliten, bli sliten. Hvis du er forvirret, vær forvirret. La det bare være og lad deg selv opp med ting som gjør deg lykkelig. Sykling, golf, gå tur med hunden i naturen, lek med dine barn og kos deg med matlaging.

Når har vi mistet latteren? Antagelig skyldes det overflødig stress i hjemmet eller gjennom uløste følelser. Men vi er et eksempel for vårt miljø. Vi ønsker å tilby en plattform for andre å trives/vokse. For å vokse ville det være meget nyttig hvis vi kvitter oss først med en rekke ubehagelige og/eller begrensende tanker. Hva vil du gjøre? Hva er det som hindrer deg? Hva møter du? Hva vil du egentlig gjøre? Hvis du ikke kjenner deg selv, hvordan vet du hva du vil? Fellen er at vi ofte tror at vi ønsker noe eller at vi ikke ønsker noe. Hva føler du egentlig? Hva fører til at hjertet ditt går fortere? Hva er sann lykke? Vet du det? Har du allerede blitt kjent med det? Kanskje jakten på lykke egentlig er intensjonen å ta affære på handling.

Noen ganger blir høy følsomhet forvekslet med ADD. Hvorfor?

Som barn med ADD er en HSP også lett distrahert fordi de legger merke til så mye (selv om de kan ha sunket så dypt i tanken på at de nesten ikke merker noe). Men ADD er en lidelse, fordi det indikerer en generell mangel på tilstrekkelig "utøvende funksjoner" som beslutningstaking, konsentrasjon og refleksjon over resultater. En HSP er vanligvis veldig flink med dette, når de er i et kjent, rolig og intimt miljø.

 

Barn med ADHD kan være:

  • Uoppmerksom, men ikke hyperaktiv eller impulsiv.
  • Hyperaktive og impulsive, men i stand til å ta hensyn.
  • Uoppmerksom, hyperaktive og impulsive (den vanligste formen for ADHD).

Barn som bare har uoppmerksomme symptomer ved ADHD er ofte oversett, siden de ikke er forstyrrende. Men symptomene på uoppmerksomhet har konsekvenser: problemer med foreldre og lærere fordi barn ikke følger med; underytelse på skolen; eller krangel med andre barn fordi spilleregler ikke følges.

Ved fire eller fem år, har de fleste barn lært å ta hensyn til andre, å sitte rolig når de bli bedt om det, og for ikke å si alt som kommer opp i hodet. Så da barn når skolealder, skiller de med ADHD seg ut i alle tre atferd: uoppmerksomhet, hyperaktivitet og impulsivitet.

Ikke alle barn med ADHD er hyperaktive. Noen barn med ADHD er hyperaktive, men mange andre med oppmerksomhetsproblemer er ikke det. Barn med ADHD er ofte i stand til å konsentrere seg på aktiviteter de liker. Men uansett hvor hardt de prøver, har de problemer med å holde fokus når oppgaven er kjedelig eller repeterende.

Barn med ADHD kan gjøre sitt beste for å være bra, men fortsatt ikke være i stand til å sitte stille, holde seg rolig, eller være oppmerksom. De kan vises ulydige, men det betyr ikke at de oppfører seg slikk med vilje.

ADHD ofte fortsetter inn i voksen alder, så ikke forvent at barnet vokser ut av problemet. Behandling kan hjelpe barnet å lære å håndtere og redusere symptomene. Medisinering er ofte foreskrevet for ADHD, men det er kanskje ikke det beste alternativet for barnet ditt. Effektiv behandling for ADHD inkluderer også utdanning, atferdsterapi, støtte hjemme og på skolen, mosjon og riktig ernæring.

 

Tips for foreldre som har barn med ADHD

Hvis barnet ditt er hyperaktive, uoppmerksom eller impulsive, kan det ta mye energi for å få ham eller henne til å lytte, gjøre en oppgave, eller sitte stille. Konstant overvåking kan være frustrerende og utmattende. Men du kan gjenvinne kontroll over situasjonen, samtidig hjelpe barnet ditt gjøre det meste ut av hans eller hennes evner. Det finnes effektive foreldrestrategier som kan gå en lang vei å korrigere problematferd. ADHD blir ikke forårsaket av dårlige foreldre!

Barn med ADHD trenger struktur, konsistens, klar kommunikasjon, og belønninger og konsekvenser for sin oppførsel. De trenger også masse kjærlighet, støtte og oppmuntring.

Det er mange ting foreldre kan gjøre for å redusere tegn og symptomer på ADHD uten å ofre den naturlige energien, lekenhet, og undring som er unike i hvert barn:

  • Hold deg selv positiv og sunn
  • Etabler struktur og hold deg til den
  • Sett klare forventninger og regler
  • Oppmuntrer til bevegelse og søvn
  • Hjelp barnet ditt å spise riktig
  • Lær barnet ditt hvordan å få venner

 

Skoletips for barn med ADHD

Tenk på hva skoleinnstillingen krever av barn som må gjøres: Sitt stille. Lytt stille. Følg med. Følg instruksjonene. Konsentrer deg. Dette er de tingene som er vanskelig for barn med ADHD; ikke fordi de ikke er villige, men fordi hjernen ikke vil la dem.

Men det betyr ikke at barn med ADHD ikke kan lykkes på skolen. Det er mange ting både foreldre og lærere kan gjøre for å hjelpe barn med ADHD å trives i klasserommet. Det starter med å vurdere hvert barns individuelle svakheter og styrker. Deretter, gjelder det å komme opp med kreative strategier for å hjelpe barnets fokus, holde seg på oppgaven, og lære til hans eller hennes fulle evne.