Denne gangen har jeg lyst å gi en kort oppsummering av boken "The No-Asshole Rule" av Robert Sutton.

En presis definisjon er nyttig hvis du ønsker å implementere "no-asshole" regelen. (Det er mulig å si ‘ingen drittsekk regelen’, men det dekker ikke alt det dreier seg om.) Å gi en presis definisjon kan hjelpe deg å skille mellom kolleger og kunder du rett og slett ikke liker fra de som fortjener etiketten. Det kan hjelpe deg å skille folk som har en dårlig dag eller et dårlig øyeblikk ("midlertidige assholes") fra vedvarende ekle og destruktive ‘assholes’ ("sertifiserte assholes"). Og en god definisjon kan hjelpe deg å forklare til andre hvorfor denne personen fortjener etiketten.

Bennet Tepper definerer det som "den vedvarende visning av fiendtlig verbal og ikke-verbal atferd, unntatt fysisk kontakt".

  • Test 1: etter å snakke med den påståtte ‘asshole’, føler "målet" seg undertrykt, ydmyket, eller nedvurdert av den personen? Spesielt: føler målet seg verre om seg selv?
  • Test 2: Har den påståtte ‘asshole’ som mål folk som er mindre flink heller enn menneskene som er flinkere?

Vanlige hverdagshandlinger som kjennetegner ‘assholes’:

  1. Personlig fornærmelse
  2. Invadere ens personlig territorium
  3. Ikke invitert fysisk kontakt
  4. Trusler og skremming, både verbale og nonverbale
  5. Sarkastiske vitser og erting brukt som fornærmelse
  6. E-post ‘flaming’
  7. Statuskommentarer ment å ydmyke sine ofre
  8. Offentlige ydmykelse eller statusdegraderingsritualer
  9. Uhøflige avbrytelser
  10. To fjes angrep
  11. Å se på folk i en truende måte
  12. Behandle folk som om de er usynlige

Det er ikke rettferdig å kalle noen en sertifisert ‘asshole’ basert på en enkelt episode. Nesten alle av oss oppfører seg som drittsekker til tider. 

Så finnes det også folk som er sosialt ikke flink utenom sin egen skyld. Folk som har Asperger syndrom eller Tourettes syndrom er sosialt ufølsomme og kan ved et uhell opptre som drittsekker til tider. De oppfører seg rart, har dårlige sosiale ferdigheter og skader utilsiktet andre folks følelser.

En rekke kontrollerte eksperimenter og feltstudier viser at når lagene engasjerer seg i konflikten om ideer i en atmosfære av gjensidig respekt, utvikler de bedre ideer og prestere bedre. Når folk oppfører seg som en gjeng med drittsekker, lider hele gruppen.

Forskjellen mellom hvordan en person behandler de maktesløse i forhold til de flinke er så godt som det vises hvordan det menneskelig karakter er.

Effektene av drittsekker er så ødeleggende fordi de suger folk av sin energi og aktelse. For det meste skjer dette gjennom de akkumulerte effektene av små, nedverdigende handlinger, ikke så mye gjennom en eller to dramatiske episoder. Drittsekker er ødeleggende delvis fordi negative interaksjoner har en langt større innvirkning på våre stemninger enn positive interaksjoner - fem ganger mer, ifølge nyere forskning.

Fordi den sanne ‘asshole’ vanligvis ikke bryter noen lov, som beviser at målet ble misbrukt fordi han/hun "spurte om det" kan det være en vanskelig oppgave for en arbeidstager.

Enheter med de beste lederskap og medarbeiderrelasjoner rapporterte de fleste feilene: enheter med de beste lederne rapporterte så mange som ti ganger flere feil enn enheter med de verste lederne. Fordi de følte seg "psykologisk trygt" å innrømme sine feil. Sykepleierne i beste enheten sa at "feilene var naturlig og normal til å dokumentere" og at "feil er alvorlig fordi narkotika er giftig, så du er aldri redd for å fortelle lederen."

Historien var helt annerledes i enhetene hvor sykepleierne sjelden rapportert feil. Sykepleiere sa ting som "miljøet er uforsonlig, hoder vil rulle", "du blir stilt for retten", og at lederen "behandler deg som skyldig hvis du gjør en feil" og "behandler deg som en to-åring".

Når jeg må jobbe for eller med en haug med drittsekker, gjør jeg ikke mye for å hjelpe. Men når jeg beundrer mine overordnede og kolleger, vil jeg gå til ekstreme lengder. Det er enda bevis på at når folk jobber for kalde og ondskapsfulle drittsekker, stjeler ansatte fra sine selskaper for å bli skuls med virksomheten. Når folk tror at de arbeider for ufølsomme drittsekker, finner de måter å komme tilbake på dem, og stjeling er en av disse måtene. Vrede er ikke pen, men det er en del av menneskets natur som drittsekker bringer ut i sine ofre.

Drittsekker avler som kaniner. Deres gift smitter raskt andre. Bli ikke del av det!

Håndheving av "no-asshole" regelen er ikke bare ledelsens ansvar men også av de ansatte og kolleger!

The No Asshole Rule: Building a Civilized Workplace and Surviving One That Isn't 

Robert I. Sutton, ISBN 0446526568

 

Høysensitive menneskers spisskompetanse er omsorg, empati og rettferdighet. De kjenner instinktivt hvem som trenger omsorg. Deres hypersensitivitet på følelser og stemninger registrerer automatisk klima, atmosfære og sinnelag. Arbeid og karriere kan være utfordrende for dem på grunn av tidspress og stadig høyere krav til tempo, effektivitet og omstilling i dagens samfunn.

Å være svært følsom er i utgangspunktet en stor ressurs. «Alle» vil ha venner som bryr seg, forstår hvordan du har det og som møter deg med omsorg og empati. Men dersom den svært følsomme ikke forstår seg selv og sin fantastiske ressurs, kan dette gjøre en enda mer sårbar og sensitiv. Høysensitive personer har ofte en sterk intuisjon, trenger mer søvn enn gjennomsnittet og blir lettere overstimulert fordi de sanser mer enn andre.

Noen - ikke minst kvinner - er opptatt av at alle skal like dem, og kan av den grunn bli sårbare i konflikter på jobben. En annen problemstilling er at det moderne arbeidslivet generelt er blitt mer komplekst og stiller høyere krav til relasjonskompetansen - det vil si evne til å forholde seg til og å kommunisere med andre mennesker. En del enklere arbeidsoppgaver der personen fikk sjanse til å være mer i fred, og som passet godt for en del mennesker, er falt bort.

Å være høysensitiv er ingen diagnose, men et karaktertrekk. 15 til 20 prosent av den friske normalbefolkningen har dette karaktertrekket. Høysensitive er like intelligente, ressurssterke og kreative som andre. Negativ respons og uforstand i omgivelsene kan imidlertid gjøre dem ekstra selvkritiske. Høysensitive personer er mennesker med et særdeles fintfølende nervesystem. Dette gjør at de er mer mottagelige for inntrykk, og de blir lett overstimulert. Av den grunn skal det mindre til før de begynner å produsere stresshormoner. 

Som sagt, arbeid og karriere kan være utfordrende for høysensitive mennesker på grunn av tidspress og stadig høyere krav til tempo, effektivitet og omstilling i dagens samfunn. Høysensitive som ikke tar hensyn til sin personlighetstype, kan risikere å bli utbrent og sykmeldt. Hurtigsamfunnet gjør at mange høysensitive har problemer med å håndtere det moderne arbeidslivet. Høysensitive kolleger er ofte ekstra følsomme for de psykiske faktorene i arbeidslivet. Vedkommende kan tåle lite tempo og konkurranseorientering, i pressede situasjoner kan mye av motivasjonen forsvinne og arbeidet blir mindre effektivt.

Sensitive kollegaer kan gi inntrykk av stor sosial forståelse og har mye empati og omsorg. I en travel jobbhverdag får de ofte tempoproblemer. Tilbaketrekking, demotivasjon, reservasjon og i verste fall sykemelding på grunn av stress er mulige utfall.

Høysensitivitet i balanse

  • Først, aksepter at du er høysensitiv. Les mye om det og opplev anerkjennelse, noe som gjør at du føler deg mindre alene.
  • Ikke skam deg for høysensitivitet. Det har mange fordeler og dessuten, ingen er perfekt.
  • Snakk om det, spesielt med partneren din, og med folk som elsker deg eller dem som det er viktig å vite. Forståelse kan sikre aksept og aksept sikrer fred og ro.
  • Lær å sette grenser. Vær ærlig mot deg selv og til en andre, du bestemmer mengden av stimuli som kommer mot deg.
  • Spør deg selv, når du blir overveldet av ubehagelige følelser, hvorfor du føler det slik. Er det dine egne følelser eller følelser av en annen som du la inn?
  • Lytt nøye til signalene fra kroppen din. Har du behov for å hvile? Trekk deg tilbake. Prøv å finne en måte å gjøre det. Om nødvendig, skap et rom for deg selv hjemme, hvis du har en travel familie. Diskuter dette med partneren din. Dessuten vil han eller hun se en mer munter partner etter en stund.
  • Prioriter. Er du allerede trøtt og har du en sosial forpliktelse du vet som kommer til å koste deg mye energi, prøv å flytte den eller bryt den av. Ikke føl deg skyldig fordi du ikke kan holde avtalen. Avtaler på lang sikt er noen ganger vanskelig å oppfylle, fordi du rett og slett ikke kan se inn i fremtiden. Kanskje du har den uken før det en veldig travel uke med uventede ting som kommer din vei.
  • Finn og vedlikehold din egen balanse.
  • Så hardt som det er, eller vises, til slutt er det viktig å finne og enda viktigere å vedlikeholde din egen balanse. Fordi høysensitivitet har en varierende grad, er hver erfaring forskjellig. Så du trenger selv å finne deg en god måte å håndtere din følsomhet.
  • Ikke forvent for mye av deg selv i for kort tid når du kommer til å jobbe med deg selv. Ofte går det med to skritt frem og deretter ett skritt tilbake. Vær tålmodig med deg selv og dine medmennesker, de vil også trenge tid til å lære deg å forstå.

Og aldri glem: Vær fornøyd med deg selv. Høy følsomhet er en vakker egenskap, hvis du er og blir i balanse.

 

For ikke lenge siden hadde jeg et intervju og da vi var ferdig kunne jeg bare tenke en ting: "Ut, ut, ut, lukk døra og løp!"

Jeg vil ikke si mer om det, bare at jeg er psykolog og derfor er kjent med og gi råd om mobbing på jobb.

Flere har problemer etter en forandring i organisasjoner. Denne forandring er sikker til å mislykkes hvis den ikke blir utført sammen med de ansatte. Mange organisasjoner går fra den ene til den andre organisasjonsendring. Ansatte føler seg ofte usikre og forstår ikke alltid hvorfor. Forskere er skeptiske og hever jevnlig at de fleste organisasjonsendringer ikke oppfyller forventningene.

Det finnes et forhold mellom oppfatninger av mange ledere om organisering og hvordan de ledere løser organisatoriske endringer.

Tilbake til mine erfaringer ved intervjuet… Da jeg stod ute igjen måtte jeg tenke på historie om frosken: Hvis du putter en frosk direkte i varmt vann, vil den hoppe ut. Men hvis du setter den i kaldt vann som sakte begynner å koke ville den gjerne sitte der til den er kokt. Det er en gammel analogi med jobb: Vi ofte fortsetter i en jobb selv om kulturen på jobben gjør oss ulykkelige. Det som startet som en god jobb og et positivt arbeidsmiljø kan endre seg over tid. Kanskje det kommer en ny leder eller miljøet endres, og før vi vet ordet av det, koker vannet, og begynner vi å bli kokt i en giftig lapskaus.

Hvis du føler deg stresset eller ulykkelig, kan det være godt å ta en sjekk og se etter tegn på en giftig kultur på jobben.

Se etter:

  1. Umoralske eller ulovlige aktiviteter. Dette er et stort rødt flagg. Hvis selskapet eller en enkeltperson gjør noe galt, trenger du ikke å være en del av det. Kom deg ut så fort som mulig. Personen som ser en forbrytelse kan være like skyldig som den som begår den.
  2. Fysisk stor fare. Hvis du eller andre blir satt i fare på grunn av usikre arbeidsforhold, bør du gå så fort som mulig. Ingen jobb er verdt livet ditt.
  3. Åpenbar urettferdighet. Du har sannsynligvis hørt: "Ingen har sagt livet er rettferdig". Dette er sant, men du bør forvente en viss mengde av rettferdighet på arbeidsplassen. Hvis kollegaer stjeler dine ideer eller arbeid og tar æren for det, eller gjør feil og skylder på andre, kan dette være et tegn på et meget giftig arbeidsmiljø.
  4. Fornærmende sjefer eller kolleger. Seksuell trakassering, rasisme, eller en annen form for diskriminering skal ikke bli tolerert. Dette kan også omfatte høy aggresjon eller mobbing, trusler, urimelige forventninger, eller åpenbar mangel på empati.
  5. Dysfunksjonelle relasjoner. Noen ganger er det kombinasjonen av personligheter i et selskap som kan resultere i et giftig miljø, skape sladder, baksnakking, favorisering, nag, og uberettiget kritikk.
  6. Gripende dårlig kommunikasjon. Hvis du får lite eller ingen tilbakemelding, bare negative tilbakemeldinger, hvis du ikke får viktig informasjon, eller sjefer og kollegaer er svært kaldt og fjernt, kan det også bidra til en giftig arbeidsplass.
  7. Kronisk høy stress. Noen jobber er mer stressende enn andre, men hvis du blir rutinemessig utsatt for høye stress situasjoner med ingen mulighet for å slappe av eller når du blir mobbet fordi du trenger å gjenopprette deg fra stressende situasjoner, da kan det også være giftig. Hvis det forventes hele tiden at du jobber mer enn 40 timer per uke uten ekstra kompensasjon og du ikke har mulighet å ha balanse mellom arbeid og fritid, skulle du kanskje vurdere å finne en annen jobb.

- Å forvise angst og tidstenking

En mor fortalte om sin fem år gamle sønn som har en rik fantasi. Han lever ofte i sin egen verden.

Enkle ting, som å ta på seg sko, kan ta veldig lenge, fordi han har glemt at han ble bedt om det. Noen ganger må mamma be ham tre ganger.

Mitt forslag er å gå med ham til gangen og følge ham i dette. Dette førte opp til det faktum at hun synes det er vanskelig å gi sine barn individuell oppmerksomhet. Hvis hun ville gå med sønnen til gangen, ville datteren av tre og et halvt år nemlig følge.

Hvordan man kan gi barn individuell oppmerksomhet, har å gjøre med identifisering av grenser og tydelig kommunikasjon.

 

- Å håndtere dominerende maskuline energi

En mor fortalte om sin datter i barneskolen. Når hun går inn i gangen som fører til garderoben for hennes klasse, må hun av og til forbi noen pappaer. Hun bremser ned og deretter gjemmer seg bak mor. Samtidig ber hun om et fast grep. Hun ønsker definitivt ikke å gå alene langs disse pappaene.

Her ville jeg ha tatt hennes behov i betraktning.

En annen mor hadde opplevd noe lignende med hennes jenter som ville ikke si farvel til en onkel.

Alle disse mennene har minst én ting til felles: de utstråler en dominerende mannlig energi og de ønsker ikke å ha noe å gjøre med det.

I noen kulturer er dette ikke tillat. Du må respektere de eldre og du bør hilse dem. Men denne mor har tatt i betraktning jentenes behov og fikk dermed dommene over seg.

 

Å oppdra barn er en utfordrende jobb!

 

Er det noen gang at du går med bly i skoene til jobben? Er det vanskelig å komme seg ut av sengen? Mange er ikke fornøyd med sitt arbeid. Hvis du jobber primært for å tjene penger, da er utfordring og moro underordnet.

Men hva om du liker å nyte jobben din?

Noen ganger merker du at arbeidet ditt suger og det er ikke morsomt å jobbe. Det kan endre seg hvis du velger å se annerledes på din jobb.

Din jobb endrer seg ikke, men hvordan du ser på jobben gjør det. Og dermed kan det hver dag være mye mer moro å jobbe.

Disse tipsene vil gjøre arbeidet morsommere. Du kan bruke dem til å gjøre arbeidet morsommere og å få mer lyst til å jobbe.

  • Sjekk om du har et konkret mål for dagen. Når du vet hva du skal gjøre da har du ofte mer lyst til å jobbe enn hvis du bare la jobben skylle over deg.
  • Utfordre deg selv. Selv om du finner din jobb dødelig kjedelig, finnes det måter å utfordre deg selv. Prøv for eksempel å fullføre ditt arbeid innen en viss tid, prøv å øke kvaliteten eller utfordre deg selv til å få gjort mer enn normalt.
  • Fokuser på dine kollegaer. Mange synes arbeidet deres er ikke så spesiell, men synes at det er teamet og samarbeid som holder dem motivert.
  • Ta ansvar for noe sosialt. For eksempel å organisere et bedriftsarrangement, julelunsj eller påskebrunsj.
  • Bruk ditt arbeid som en personlig lekeplass der du kan utvikle deg selv. Du kan bruke ditt arbeid som et testmiljø. Øv dine sosiale ferdigheter på kollegaer, tren din kjærlige side ved å prøve å føle kjærlighet for denne kollega du hater.
  • Gå til sengs i tide. Hvis du er uthvilt ser du positivt på verden.
  • Finn ut hvilke aspekter av jobben du ikke liker. Hvilke aspekter av jobben synes du irriterende? Kanskje du liker selve jobben men er det en bestemt ting som du må utføre hver dag.
  • Snakk med sjefen din. Forklar at du ønsker mer utfordring i jobben. Forklar også hvilke aspekter av jobben du virkelig liker, og hva du ønsker/ha lyst til å gjøre mer. Forklar hvilke aspekter du ønsker å oppleve mindre. Det er ikke alltid mulighet til å tilpasse arbeidet ditt, men ofte er det.
  • Invester i en inspirerende hobby. Arbeidet ditt trenger ikke å være din hobby. Hvis du tar litt tilfredsstillelse fra jobben din, let etter en hobby som gir deg mer tilfredsstillelse. En morsom hobby kan gi deg tilfredsstillelse du leter etter, mens du jobber for å tjene penger.
  • Bli mindre avhengig av din lønn. Har du denne jobben hovedsakelig for pengene? Se om du kan jobbe mindre.
  • Lag en plan for deg selv. En dum jobb uten utsikt er slitsom. Men en dum jobb som et middel mot et bedre liv er super inspirerende. Kanskje du trenger litt penger slik at du senere kan betale opplæring for å starte din drømkarriere etterpå. Eller kanskje du ønsker å starte en egen bedrift, og bruker din nåværende jobb som et praktisk springbrett.

Hvis du ikke kan endre jobben din, så bare forandre deg selv. Se annerledes på arbeidet ditt og se hvordan det blir mindre irriterende. Og fordi du utfordrer deg selv og investerer tid med dine kollegaer, er arbeidet ditt kanskje også morsomt!