Ønsker du å være produktiv hele tiden?
Det gjør jeg! Jeg har alltid ønsket å være produktiv. Og det gav meg bare veldig mye stress. Gjenkjennelig?
Det gir faktisk mye mening å ønske være produktiv. Livet er kort, og jo mer tid du bruker produktivt, jo mer oppnår du. Du er produktiv for å gjøre livet ditt bedre. Og snart merker du at innsatsen din har effekt. Så jo mer innsats jo mer effekt: Bra jobb! Fint hus! Alt på skinner!
... og så sitter du plutselig hos legen eller psykologen med panikkanfall og utbrenthet. Hvordan er det mulig? Du gjorde vel alt riktig? Hva gjør du galt?
Jeg ville si at det er påvirkning av et kalvinistisk verdensbilde. Latskap er synd, og arbeid er en dyd. Hardt arbeid er enda bedre. Og hvis du kan gjøre det enda raskere, er det flott. Du må alltid gjøre noe, ellers vil du ikke være til nytte. Hvis folk ikke jobber hardt, ser du ned på dem. Hvis folk er late, er de ubrukelige.
Men når du ankommer reisemålet ditt, slår du av bilen. Når den neglen er i veggen, fjerner du hammeren. Hardt arbeid er bare et verktøy for å oppnå et mål. Og når målet er nådd kan du legge verktøyet bort. Verktøyet er ikke målet!
Livet fortsetter, selv om du ikke er produktiv i en stund. Noen ganger er det ganske bra å ikke gjøre noe. Det er ikke alltid like ille å slappe av, og leke. Men det kan gjøre deg til en mer balansert, lykkeligere og roligere person.
Tiden er mer verdifull enn penger og suksess.
Pass på at du ikke havner i en ond sirkel: at du oppnår dine mål, men har en følelse av misnøye fordi du tror at det ikke er nok, og trenger å gjøre mer, da blir det stress!
Jobbe hardt eller gjøre ingenting på en dag. Begge er like gode og like dårlige. Noen ganger er hardt arbeid nødvendig fordi du vil oppnå visse resultater. Men du bør ikke glemme å ta deg tid og rom til å glede deg over det du har oppnådd. Du trenger ikke alltid være produktiv. Men du må være produktiv når situasjonen krever det.
Folkemengder, stress, hele rotterasen, er ikke naturlig. Det tømmer deg, og det er ikke nødvendig for noe, eller noen. Utbrenthet er ikke det du leter etter. Og med litt avslapning i ni og ne, kan du unngå det besøket til legen.
Slapp helt av. Gjør noe ubrukelig i dag uten å føle skyld. Det vil være bra for deg.
© Copyright psyke59gradernord.com
Prosessering av sensorisk stimulans hos barn
Ett av tre til fire barn i grunnskolen prosesserer sensoriske stimuli på en ikke-optimal måte. Noen barn er for følsomme eller ikke sensitive nok til at disse barn kan delta godt i klasserommet. Det finnes verktøy som kan brukes for å stimulere oppmerksomheten til disse barna, men disse fungerer ikke alltid, og noen ganger har de til og med negative effekter hvis de ikke brukes riktig.
I hver klasse finnes det barn som vrikker i setene, som trekker seg tilbake i et stille hjørne i klasserommet, som stirrer ut av vinduet, som ikke svarer på navnet sitt, eller som eksploderer når det er travlere i klassen. Denne oppførselen kan ha å gjøre med ikke-optimal sensorisk stimuleringsprosessering. Det finnes ulike typer sanseopplevelser: synet, hørsel, lukt, taktil og smak. Hvis prosessen med sensorisk stimulering ikke er best mulig, kan dette ha konsekvenser for klasseatferd, konsentrasjon og skoleprestasjoner.
Alle behandler innkommende stimuli (lyder, bevegelser osv.) på en annen måte. Et stimuli må nå en terskel før det oppdages. Denne terskelverdien er forskjellig for alle. Noen har høy terskel og merker ikke stimuli raskt. Andre har en lav terskel og merker stimuli raskt.
Barn som har vanskeligheter med prosessering av sensorisk stimulering, får noen ganger et hjelpemiddel som en balansepute eller lyddempende hodetelefoner fordi de antas å hjelpe til med å regulere stimuleringsprosessen ved å legge til stimuli (balansepute) eller fjerne dem (lyddempende hodetelefoner). Men bruk av verktøy uten å ta hensyn til sensorisk stimulansbehandling kan føre til dårligere ytelse. Og for barn som naturlig får nøyaktig informasjon fra miljøet, kan hjelpemidler ha motsatt effekt: De kan føre til unødvendig tilsetning eller fjerning av sensoriske stimuli og derfor dårligere prestasjon.
Det er derfor bra for lærerne hvis de kan bestemme på en forsvarlig måte om elever har en ikke-optimal behandling av stimuli og hva som fungerer og ikke fungerer for å forbedre situasjonen. Det anbefales også samarbeid med ergoterapeut med kompetanse på dette området.
© Copyright psyke59gradernord.com
Alltid fortsette å gå
Jeg møter jevnlig HSP-folk som er stresset. Folk som vil for mye, gjør for mye og klarer ikke å stoppe. De er de såkalte High Sensation Seekers (HSS). De kan virke litt som folk med ADHD. De hopper fra en aktivitet til en annen uten å gi seg hvile og tid til å gjenopprette.
Og selv om det virker som om de er over-stimulerte, er de faktisk understimulert. For å unngå den irriterende følelsen av å være understimulert forblir de aktive og fortsetter å gå. Men hvis du føler deg bra, kan du opprettholde en bedre balanse mellom handling og hvile.
Hvorfor fortsetter du å gå?
Du er opptatt på jobb. Men du liker ikke virkelig hva du gjør, det gir deg ikke tilfredshet. Når du er fri, fokuserer du på aktiviteter som gir deg energi til å kompensere for energitapet ditt. Men disse aktivitetene virker bare midlertidig og på et tidspunkt gir de ikke lenger energi.
Kjenner du deg selv i dette? Så er det på tide å gjøre noe med jobben din! Er det mulig å bytte avdeling eller oppgaver? Er det mulig å legge mer av deg selv i arbeidet ditt? Det kan hende du må bytte jobb.
Kanskje du er redd for å bli avvist, og du reagerer ved å være perfeksjonist eller vil ha kontroll over alt. Husk at hjernen din har et større behov for gjenoppretning. Tillat deg ro og avslapning.
Har du følelsen av at du alltid må være opptatt? Og fra hvem skal det være? Du vil sannsynligvis alltid tilpasse deg den andre personen. Det koster energi! Hva skjer hvis du sier "nei"? Eller delegerer? Velg avslappende aktiviteter som sport eller dans, kreative aktiviteter eller bare gjør ingenting og stirr fremover. Husk at veien til målet er noen ganger vakrere enn målet selv.
© Copyright psyke59gradernord.com
Slutt på ferie: 5 tips for å komme tilbake på jobb uten stress
Alt kommer til en slutt. Forhåpentligvis hadde du en fin ferie, og kom du til hvile.
Ser du frem til å gå tilbake på jobb? Lider du av uro og stress om hva som vil komme til deg igjen? Eller sprudler du av energi og kan ikke vente med å komme tilbake på jobb?
Tilbake til jobb uten stress?
Et vanlig problem når du kommer tilbake på jobb etter ferien er en overfylt epostkasse. Eller kollegene dine er ivrige etter din tilstedeværelse og er glade for at du er tilbake. Eller det er på tide at de drar på ferie, og da er det meningen at du fortsetter med ting. Enten du begynner med mer eller mindre lyst, er en ting sikker: det vil utvilsomt være alle slags handlinger som venter på deg som har samlet seg mens du var borte. Dette kan forårsake mye (ubemerket) stress. Spørsmålet er: hvordan holder du det fint for deg selv i den viktige perioden?
1. Kom sakte i gang
Hvis du har muligheten: ikke begynn i starten av en ny arbeidsuke, men for eksempel halvveis. Da blir din første arbeidsuke ikke en hel uke, men bare noen få dager. Det er veldig fint som en overgang fra ferie til arbeidsmodus. På den måten tar du deg tid til å akklimatisere.
2. La fraværassistenten stå på
På denne måten styrer du forventningene til personer som sender deg en e-post. Du er sannsynligvis ikke i stand til å svare på nye e-postmeldinger umiddelbart. Så hvis avsenderen tror du fremdeles er fraværende, forventer han eller hun ikke et øyeblikkelig svar. På denne måten sparer du litt tid.
3. Blokker de første to arbeidsdagene
Sørg for eksempel at du ikke har noen møter på disse dager. Så får du tid til å oppdatere deg først, uten alle slags nye handlinger og oppgaver som følger av møter og avtaler.
4. Ha det gøy!
Forsikre deg om at det er hyggelig å møte kollegene dine igjen. Ha det bra og ta deg tid til å dele de beste feriefortellingene dine. Du tilbringer mye tid med kollegene, så det er fint om du har et godt forhold til hverandre.
5. Fokus!
Bruk energien din på gode, meningsfulle ting. Fokus sikrer at du gjør arbeidet ditt effektivt, ikke bare blir forstyrret, slik at du kan oppnå mål og fullføre en oppgave med tilfredshet.
Lykke til!
Hvis du skal bruke disse tipsene, kan du jobbe uten stress og ha fokus etter ferien. Du overvåker fred for deg selv og utnytter energien som oppnås optimalt.
© Copyright psyke59gradernord.com
Sommerferie: På tide å ta opp balansen
Sommerferien er rett rundt hjørnet. På tide å se hvordan livet ditt ser ut. Hva er du fornøyd med? Hva vil du gjøre annerledes?
Trinn 1 - Sitt ned
Finn et sted hvor du kan hvile, legg bort telefonen og pass på at du ikke blir forstyrret. Hold penn og papir tilgjengelig for å skrive ned hva som kommer i tankene du fremdeles vil gjøre, slik at du kan parkere dem.
Trinn 2 - Se tilbake
Sjekk de siste månedene i tankene. Hva gikk greit, hva gjorde ikke det? Hva var tingene som gjorde deg lykkelig? Hvilke ting gikk mindre bra? Det er nå tid å undersøke dette. Skriv ned de viktigste tingene.
Trinn 3 - Sjekk hva som gir deg energi
Kan du fortsette med de tingene som ga deg energi i den kommende perioden? Kanskje til og med utvide disse? Er det noe du vet passer deg, som det ikke var plass til?
Trinn 4 - Hva gir deg ubehagelige følelser?
Hva har du ikke et hyggelig minne om? Hva var grunnen til det? Noe trist kan ha skjedd. Det kan også være at noe kom på din vei som kostet deg en enorm mengde energi uten å gjøre deg lykkelig. Da er det godt å se hva du kan kvitte deg med eller endre.
Trinn 5 - Ta opp balansen
Se nå på balansen i livet ditt. Hva var forholdet mellom jobb og fritid? Kunne du være oppmerksom på avslapning og vennskap på en måte som passet deg? Se hva som skal til for å komme nær en ønsket situasjon, og undersøk om det er mulig. Hva er muligens i veien? Hva er du egentlig ansvarlig for og hva kan du muligens delegere? Er du redd for å miste kontrollen hvis noen andre overtar en oppgave fra deg? Eller frykt for avvisning hvis du dropper en oppgave? Eller frykt for å miste et forhold? Vær kreativ når du skal undersøke hvilke alternativer som kan være tilgjengelige. Små trinn kan utgjøre en stor forskjell.
Trinn 6 - Snakk om det
La den nye "årsplanen" synke inn over natten. Diskuter det med en god venn eller din partner. Spør dem hvordan de ser på deg, hva ønsker de deg for den nye sesongen.
Trinn 7 - Bli vant til idéen
Fantaser over hva du vil gjøre annerledes og hvordan det føles.
Trinn 8 - Gjennomfør det
Nå som du har utgjort balansen for deg selv, er det på tide å faktisk implementere den. Heldigvis er du ikke alene!
© Copyright psyke59gradernord.com
Page 34 of 62