Barn og Risiko
Du er fem år. Du ser et FANTASTISK klatretre, og du MÅ klatre opp i det. Der går du. Den første grenen er vanskelig å nå, men ved å dra en tykk gren under den, kan du klatre opp på den. Du kan bare legge til følgende grener. Obs! Den grenen er glatt fordi det ikke er bark på det. Du nesten faller og hele kroppen er opphisset av sjokket, hjertet ditt banker inn i brystet. Men du må være rolig og konsentrere deg godt, ellers faller du virkelig!
Læring
I de 10 minuttene som dette barnet er opptatt rundt og opp i treet har barnet lært mye:
- å tenke på en løsning for et problem (barnet når ikke opp), funnet løsningen og løste problemet (som er veldig bra for selvtilliten)
- å oppleve og regulere store følelser (for eksempel frykt)
- å få testet styrken og barnet kan være fornøyd: sterke armmuskler hindret det i å falle
- å klatre setter barn i en annen posisjon enn å stå. Forskning hos små barn viser at mye trening utføres ved å rulle og å klatre, øynene øves, og leseferdigheter fremmes av stimulering av hjernenes områder som er involvert i lesing.
Farlig
Klatring på et tre kan være farlig. Du kan falle ut og skade deg selv eller til og med brekke en arm eller et ben. I ekstreme tilfeller går det galt og et barn dør. Likevel er det svært viktig at barn ser etter og opplever situasjoner som dette. De positive effektene av risikabelt spill er helt klart dokumentert i flere atferdsstudier og faglige meninger fra forskere (se noen eksempler under). Dette gjelder sunn oppførsel av barn uten forstyrrelser. Og for akseptable farer. En baby som ikke ser dybde, men kan krype, holder du selvfølgelig unna en avgrunn.
Vi gir våre barn for lite plass til å utforske deres kropp og deres evner, for å oppdage. Barn er klok og skammelig, gjør feil, faller og legger merke til at de tåler og overlever smerte. De argumenterer med andre barn etter at tumlingen gikk for fort og gjør det opp igjen. De lager spennende ting, får seg til å hvile gjennom konsentrasjon og tar seg tid til å komme seg fra sjokk. De må gjennomgå alle disse prosessene og hvis vi beskytter dem for mye, fratar vi dem en erfaringsmessig meningsfylt barndom.
Ta risikoen!
Så la dem klatre, tumle, gjennomføre sverdkamper med pinner, lage ild, bruke verktøy (sag, hammere, lommekniver) og leke fritt i skogen (med fare for å gå seg vill). La dem teste seg selv og hva de kan. De vil vokse opp til å være fysisk og mentalt sterke voksne med selvtillit og kunnskap om sine egne evner.
Et klatrestativ med gummifliser eller sand er derfor IKKE farlig! En barnehage hvor de har disse stativene viser at de lar barna oppdage sine egne evner og hvor de ikke blir bremset.
Utvalgt litteratur:
https://www.livescience.com/36914-weird-ways-kids-injure-themselves.html
Lytt til dine følelser
Høyfølsomme mennesker tenker mye og dypt. De knytter mye informasjon sammen, de ser konsekvenser, risikoene, og utarbeider scenarier i hodene sine. Dette resulterer i et betydelig trykk i hodet. Det er ikke noe problem hvis du føler deg bra.
Mange høyfølsomme personer vet at de er intuitivt sterke, men følger for ofte til den stemmen i hodet som kontinuerlig uttrykker alle slags forventninger, advarer og kommer med bedre alternativer, eller forteller hvordan det skal gjøres. Man kan bli skikkelig lei av det!
Tillat deg frihet og plass til å føle.
Noen ganger føler du hva som er den beste løsningen eller muligheten, men det er for skummelt å gjøre. Det kan bety en endring i livet ditt, for eksempel ved å slutte med din nåværende jobb, endre forholdet ditt, eller ta deg mer tid for deg selv.
Disse endringene er ofte overveldende for en høyfølsomme person, fordi du ikke kan se hva det bringer deg og hvordan du skal tilnærme deg det. Denne usikkerheten gir stress. Det er utenfor din komfortsone. Du kan se masse risikoer. Og så, ubevisst, gjør du alt for å unngå denne forandringen som trengs (og ignorerer det som kanskje er den største risikoen).
Hvis du i tillegg ber om råd fra folk rundt deg, så vil du høre motstridende råd fra dem, basert på sine egne følelser, og sannsynligvis vil valgene dine ikke alltid matche forventningene til andre. Kanskje de er skuffet eller bekymret. Og da vil du prøve å ta hensyn til de andre. Resultatet er at du blir forvirret.
Å lytte til dine følelser betyr at du må gjøre valg som uunngåelig har konsekvenser og medfører følelser. Det vil komme perioder med usikkerhet, frykt og panikk, også vil det være perioder med lykke, lettelse og ny energi. Alle de følelsene er normale og uunngåelige.
Gi deg selv tid!
Høyt engasjement HR
Vellykkede bedrifter har vanligvis HR-systemer som har konsistente temaer og budskap.
Konsistens er ønskelig fordi den gir:
- Teknologiske fordeler: Et selskap som investerer i personalopplæring vil ønske å forebygge turnover så mye som mulig. Hvis det er on-the-job-training, er det åpenbart at erfaring er en viktig faktor, og det krever senioritet (mange års tjeneste);
- Mer troverdig melding: Organisasjonen må være konsekvent i hvordan den tilnærmer og behandler ansatte. Menneskets psykologi har en kognitiv karakter. En ansatt forutsetter at hvordan han blir behandlet og hvordan andre blir behandlet nå og tidligere som grunnlag for hvordan han blir behandlet i fremtiden.
Hvis det er konsistens med å formidle ovenstående, har ansatte et klarere og mer kraftfullt bilde av hva de kan forvente og hva som forventes av dem. Dette sørger også for attraktivitet og motivasjon og dermed vil godt passende ansatte forbli i organisasjonen.
Endringer
Selvfølgelig er det nødvendig med tilpasninger til miljøet, men gradvis endring er best. Det oppstår et dilemma når det er en tilpasning til et miljø i rask endring. Da står organisasjonen overfor et valg. Enten man justerer gradvis og følger fakta eller man betaler prisen for en radikal endring.
Høyt engasjement (High Commitment = HC) HRM er et begrep som brukes til helheten av HR-aktiviteter som tar sikte på å få mer ut av ansatte ved å gi dem mer. Denne tilnærmingen består av en rekke forskjellige og svært komplementære HR-aktiviteter, som virker eller ikke virker avhengig av fem faktorene, og som belyser mange økonomiske og sosiale psykologiske prosesser.
Mål og midler
HC-HRM tar utgangspunkt i tre dimensjoner av ansattes innsats som etterstrebes av organisasjonen:
- Ansatte jobber for organisasjonens beste, basert på sin forståelse av disse interessene.
- Visse ansatte vil også utføre tilleggsoppgaver som faller utenfor deres pakke når dette er i organisasjonens interesse.
- Medarbeidere jobber med både hender og hjerner, de forutsetter selv ting som må gjøres og bidra til å forbedre organisasjonen ved å komme med nye ideer.
Hos HC-HRM vektlegges samarbeid, likestilling (ledelse er et kollektivt ansvar), opplæring på tvers, åpen informasjon og åpne kommunikasjonskanaler som er integrerte. Hos HC-HRM ligger vekten hovedsakelig på samarbeid, likestilling, opplæring, informasjon og åpenhet.
Knytting av mål og ressurser til HC-HRM
Målet med HC-HRM er å ha dedikerte og fleksible medarbeidere som jobber med hender og hjerner. Det finnes flere konkrete tiltak for å oppnå det ultimate målet:
- Ansatte må ansettes på ferdigheter og innsatsen de kan gjøre.
- Opplæring må gis for å fylle hull i kunnskapen.
- Ansatte må få anledning til å gjøre den nødvendige innsatsen.
- Ansatte må være motiverte for å gjøre en innsats.
HC-HRM gir en grad av autonomi til arbeidere. Som et resultat vil det ofte være vanskeligere å bli enige om strategien. Men implementering av endringer er ofte enklere.
Introduksjon av HC-HRM understreker betydningen av symboler og prosesser som representeres av noen grunnleggende meldinger:
- Medarbeiderne er herre om sin egen fremtid;
- Vi sitter alle i samme båt;
- Gode ideer kan komme fra hvor som helst;
- Vi må stadig forbedre.
Det er bare fornuftig hvis hjerter og sjeler til de ansatte står bak dette. Tross alt er HC-HRM ikke lett og et system som trenger konstant vedlikehold.
Å Forebygge Stress og Overbelastning
Problemer er relative. Og fordi de er relative, kan du også lære å håndtere dem eller gjøre dem bedre.
- Du kan prøve å planlegge små hvilestunder i løpet av dagen. Perioder hvor du ikke skal gjøre noe, men bare kan være.
- Skriv ned hva som plager deg. Dette hjelper deg å sette ting i perspektiv.
- Hold deg opptatt med de tingene du liker i livet ditt.
- Tenk på fordelene med dine problemer. Vi fokuserer ofte på ulemper. Men hvis vi også tenker på fordelene, kan vi se at situasjonen ikke bare er irriterende, og at livet er mindre irriterende enn vi trodde.
Noen ganger kan du gjøre ditt beste for å forebygge kilder til stress og fortsatt oppleve for mye stress, for eksempel fordi du bekymrer deg uendelig for elendighetene i livet ditt. Da er det viktig å ta avslapping på alvor. Bare avslapping sikrer at du føler deg glad og sunn. Å gjøre ingenting er verdifullt.
- Har du et travelt og kaotisk liv? Ta noen minutter å lage en ukentlig plan. I den ukeplanen kan du planlegge ledig tid til deg selv.
- Å redusere stress tar tid. Noen uker stress kan ikke løses ved å slappe av en kveld. Du trenger daglig tid til å slappe av.
- Pass på at du er mindre opptatt med nyheter, media, tv, sosiale medier, smarttelefoner og spill. Slike ting bidrar til at du blir stresset. Du bør heller lese en bok eller gå en tur.
- Lag tid til å leke. Ha det gøy, gjør galne ting bare fordi du nyter det. Å leke hjelper mot stress.
- Sport oftere hvis du går gjennom en stressende periode. Sport hjelper deg å redusere stress.
- Ta stress-signaler på alvor. Snakk om det med folk i området ditt, og hvis det ikke hjelper, snakk med legen. Du kan tenke at du ikke har tid til å slappe av, men utbrenthet koster mye mer tid!
Stress kan gjøre livet vanskelig for deg, men ved å håndtere det bevisst kan du forhindre mange problemer. Og det gjør livet mye bedre!
Barn og angst
Angstlidelser er vanlig hos barn og ungdom. Studier har vist at et barn med angstlidelse har en til fire ganger mer sannsynlighet til å også lide av en angstlidelse i voksen alder (Beidel & Turner, 1997), men de har også en høyere risiko for depresjon.
Hva er det?
En angstlidelse hos barn er annerledes sammenlignet med frykt hos barn som passer en bestemt utvikling. For eksempel kan separasjonsangst i en alder av ett til to år være ganske normal. Hvis barna har en trygg oppvekst og føler seg trygge i sitt hjemmemiljø, vil disse symptomene nesten spontant forsvinne.
Angstlidelse er den vanligste av psykiske lidelser hos barn. Særlig fordi tidlige angstsymptomer ofte eskalerer, er rask påvisning samt tilgjengelig og tilstrekkelig behandling svært viktig. Hvis ingenting gjøres, kan barn ikke bare utvikle mer alvorlige angstsymptomer, men også få flere angstlidelser sammen.
Behandling
Alt i alt er kognitiv terapi den mest passende behandling. Et seks år gammel barn er svært godt tjent med dette. I tillegg er atferdsterapi svært viktig. Det er viktig at foreldrene involveres i terapien. I noen tilfeller vil behandlingen skje hjemme. Dette gjelder spesielt for barn som er litt eldre (ti/tolv år).
Viktig: bruk av beroligende midler og sedativa hos barn frarådes. En enkelt anvendelse kan være nødvendig, men langtidsbruk fører til avhengighet, særlig hos små barn.
Page 52 of 62