Sprint deg selv til suksess
Hva er en sprint? Det er en kort, intens periode hvor du utfordrer deg selv til å fullføre en del oppgaver med full fokus. Du jobber uten forstyrrelse, helt i strømmen. Og du jobber bare med oppgavene du har valgt på forhånd. Oppgaver som gjør forskjellen i arbeidet ditt og i livet ditt. Som bidrar virkelig. Så på slutten av dagen får du en stor følelse av tilfredshet.
Det er måten du får energi fra arbeidet ditt. Du er sliten, men fornøyd trøtt. Mye bedre enn en sliten følelsen du kan ha etter en like lang, men mindre produktiv arbeidsdag.
En vellykket sprint krever litt forberedelse. Det er ikke vanskelig.
- Planlegg sprinten i kalenderen din. Hold dagen fri slik at du kan jobbe i full fokus.
- Velg oppgavene. Avgjør hvilke oppgaver du skal fullføre i hvor mange timer, for eksempel skrive titusen ord mellom 9:00 og 17:00.
- Pass på at timeplanen er både realistisk og utfordrende. Du må føle at du må jobbe hardt, men samtidig må du kunne vinne "kampen". Dette er viktig for å oppleve en fornøyd og tilfreds følelse.
- Vurder en belønning. For eksempel, nyt en matbit eller dra på kino. Forventing og mulighet av en fin belønning motiverer til å jobbe når du føler motstand.
- Jobb i 25 minutter med full fokus, ta deretter en 5-minutters pause. Sørg for at blodet strømmer i dette 5 minutters intervallet. Gå ut og dans, gå en runde, osv. Sett under sprinten telefonen og PC i "ikke forstyrr"-modus.
- Ta også en pause til lunsj, men ikke for lenge - slik at du ikke mister farten!
- På slutten av dagen vil du legge merke til at du er kanskje ødelagt, men fornøyd. Og ikke bare det. Du har gjort mye arbeid og har virkelig kommet nærmere til å oppnå dine mål.
Begynn med din første sprint!
Ønsker du å "kickstarte" deg selv og gjøre fremskritt raskt mot et av dine mål? Organiser en sprint. Blokker en dag i kalenderen din, og utfordre deg selv. Du kan bruke den til alle typer oppgaver.
En sprint tvinger deg til å jobbe på en fokusert måte, noe som gjør at du kommer i "flowen" raskere. Det gir deg følelsen av at du ikke lenger svømmer mot strømmen. Arbeidet blir lettere å komme i gang med. Selv oppgaver som du ikke vanligvis liker, blir morsommere fordi du lager en utfordring for deg selv.
Har du noen gang prøvd det?
Å være Positiv!
Alle ønsker vi å være positive, men noen ganger funker det ikke og må du hjelpe dine følelser litt.
1. Smil og sørg for øyekontakt
Et smil utstråler godhet. Det viser også at du er en positiv person, og sannsynligvis attraktiv.
Hils folk med et bredt smil og legg merke til hvordan den andre blir gladere.
2. Vis interesse
De fleste er glade for å snakke om seg selv. De ønsker å fortelle om jobben sin, lidenskap, hobbyer, drømmer, barn, hjem, bakgrunn og folk de kjenner. Dersom du lytter aktivt, så kan du stille spørsmål for å følge opp og vise enda mer interesse.
3. Bry deg om andre menneskes velferd
Tenk på hvert menneske som verdifullt. Innse at du ikke er bedre eller mindre enn andre. Alle er like. Hvis du tenker på det, så ser dere mer lik ut enn du skulle forvente. Alle sliter med de samme spørsmålene, problemene og usikkerhetene. Og du trenger ikke å bevise noe.
4. Pass på at du ikke trekker alt til deg
Hvis du merker at en annen interesserer seg for deg, bare prøv å snakke litt mindre og lytte mer.
5. Sett deg i en annen sin plass
"Hvordan ville det føle å være i skoene sine?" Spør deg selv dette spørsmålet regelmessig. Dette vil trene din empatiske evner. Og det hjelper deg å gjøre de riktige tingene for en annen.
La gutter være gutter
Lar dere fremdeles guttene være gutter? Gir vi dem nok plass for sin utvikling?
I dagens samfunn undertrykkes en god del atferd som vanligvis forbindes med gutter - som for eksempel spille tøff. Gutter og jenter er ganske like, men ikke det samme. Gutter må få lov til å utvikle seg i den måten som passer dem best.
Ifølge forskere bør det også være mer oppmerksomhet på skole for forskjeller i utviklingen mellom gutter og jenter, for eksempel, måten hvordan de lærer. Forskere advarer mot faren for at guttene, når de bremses ned for mye, også bremses i sin utvikling. De mister raskt sin konsentrasjon, får redusert motivasjon og resultatene vil gå nedover. Gutter blir også fire ganger oftere diagnostisert med ADHD enn jenter, og får fem ganger mer medisiner for det.
På skole blir gutter tre ganger så ofte refset for atferd som aksepteres hos jenter, og tre ganger så mange gutter som jenter får spesialundervisning. Gutter lærer ved å prøve ut ting. Det må være plass til det. Denne måten å utvikle seg på kommer godt med når de er voksne.
Jenter får en positivere tilnærming på skolen på grunn av sine mer utviklede sosiale ferdigheter. Guttenes atferd blir tydeligvis mindre verdsatt i vårt samfunn. Noen ganger bremses gutter for mye i sin atferd, på denne måten lærer de mindre av sine egen erfaringer og det hemmer deres utvikling.
Vi må gutter la leke og la dem gjøre som gutter gjør.
Lytt til dine følelser
Høy følsomme mennesker tenker mye og de tenker dypt. Dette kan skape mye problemer i hodet. Hvis du tenker for mye, kan det være at alle tankene tumbler over hverandre. Hodet ditt blir til en stor grublefestival, noe som øker trykket og stresset. Du kan også bli veldig trøtt av det.
Tid til å høre på dine følelser
Ikke misforstå meg, disse tanker er en slags beskyttelse, men de er ikke alltid nødvendig. Noen ganger føler du virkelig hva den beste løsningen eller muligheten er, men er det vanskelig å ta skrittet. Bare fordi det er skummelt. Fordi vi er redd for det ukjente, fordi vi ikke kan kontrollere det ukjente. Vi ønsker å kontrollere hva som skjer med oss slik at vi ikke mister grepet i visse situasjoner. Fordi vi foretrekker å ha kontroll selv og vi ikke kan la være visse ting. Fordi det starter med å slippe taket. For å gjøre akkurat det, må man ta en dukkert i dypt vann mens man ikke vet hvor det skal slutte eller hvordan det skal bli. Våg å være og lære utenfor din komfortsone.
Å lytte til dine følelser betyr å gjøre valg
Disse valgene har konsekvenser og kan medføre alle slags følelser. Du kan ikke unngå dette. Det vil være perioder med usikkerhet, frykt og panikk om det er det riktige valget. Men det vil også komme perioder med lykke, lettelse og ny energi. Alle disse følelsene er normale og menneskelige.
Ta tiden du trenger, så blir det bra!
Hvordan fungerer team performance?
Hvordan er det mulig for enkelte lag å nå sine mål gang etter gang mens det virker at andre lag ikke for det til i det hele tatt? Her er noen tanker som kan hjelpe:
Det første målet for et lag bør være et felles mål. Pass på at alle lagmedlemmene går i samme retning. Hvis dette ikke er tilfelle, da har du kanskje et lag, men ikke samme målet. For den ene kan det være svært viktig å få ned kostnadene, og en annen vil gjerne bruke mer tid, for eksempel ved å ha mer oppmerksomhet for sikkerhet.
Så er det viktig at alle er dedikert til fellesmålet. Hvis alle skal gå i samme retning, forventes av det at du er dedikert til dette målet.
En annen ting som er viktig er gjensidig ansvar. Lederen av laget finnes, men ofte har den en begrenset rolle i utførelsen. Den rollen er viktig, men (overraskende nok) ikke så viktig. Man bør være klar over at egentlig alle lagmedlemmer er ledere på ulike tidspunkter.
Et annet mål er gjensidig respekt i teamets samspill. Alle gjør det han/hun er flink til men uten å miste det felles mål fra synet.
Man ser ofte at teammedlemmer også bruker tid utenom jobben for å møtes. For eksempel at de spiser et måltid en gang i måneden eller ta et øl på slutten av uken. Det er ikke nødvendig, men et velfungerende team skaper hengivenhet på en eller annen måte. Alle finner det som best passer dem.
Og til slutt: Det første valget er selvsagt viktig for lagets prestasjoner (hvem passer best i dette laget?). Men det er enda viktigere å fremme og utvikle mulighetene til lagmedlemmene.
Jobber du i et team? Spør deg av og til: Hvordan funker det? Hva går ikke så bra? Hva fungerer veldig godt? Hva kunne gjøres (enda) bedre?
Page 54 of 62