Sikkerhet eller Velvære?
"Jeg føler at jeg vil gjøre mer med hendene og hjertet, men jeg sitter fast i jobben der jeg bare jobber med hodet."
"Jeg kan ikke hjelpe familien med å starte min egen virksomhet, så jeg blir i en jobb som tapper meg av energi."
"Jeg er bokstavelig talt syk av den giftige stemningen i arbeidsmiljøet mitt, men jeg vet ikke hva annet jeg kan gjøre, enn å ignorere problemene jeg har med alt her og fortsetter med jobben."
Gjenkjennelig?
Høysensitive ansatte er ofte i situasjonene ovenfor. Det er viktig at du har en funksjon, et arbeid og et arbeidsmiljø som passer deg. Og for en svært følsom person er det som "second nature" å føle eller vite om en jobb er passende og om arbeidsmiljøet er godt. Dette er ofte tydelig på det første introduksjonsmøtet.
Dilemma hos HSP: Trygghet? Eller velvære?
Dette er ikke bare et dilemma, men et uunngåelig stort dilemma: dagens situasjon er usunn, men endringene som må gjøres er for skumle. Mange HSP-er unngår disse situasjonene. Mer enn en ikke-sensitiv person.
Hvis du er ærlig med deg selv og andre, vet du virkelig hva du vil. Men du har lagt det valget til side på forhånd. Ønsket om et eget selskap, en annen funksjon, en karriereomkobling blir egentlig ikke vurdert. Årsaken er ofte ønsket om sikkerhet, lojalitet og trygghet, mens kroppen din gir helt andre signaler.
Du er sannsynligvis også flink til å unngå den ubehagelige, spennende følelsen som følger med å lære nye ting, ta valg, uttrykke hvor dine virkelige behov og ønsker ligger, og gå til å gjøre noe annet. Og unngår du valg på forhånd, kan du selvfølgelig aldri bestemme trinnene for å faktisk komme dit på en løsningsorientert måte.
Hvordan er det mulig?
- Hjernen din vil først veie risikoen, gå gjennom mulige scenarier og vise den tryggeste oppførselen for deg i den situasjonen. Men hjernen er mer fokusert på negative scenarier.
- Frykten for det ukjente er større enn sikkerheten. Du tar stresset og frustrasjonen over å unngå valget ditt for gitt.
- En feilplassert ansvarsfølelse for familien. For eksempel fordi partneren din også tjener nok.
Hva kan du gjøre med det?
- Lær å fokusere på positive scenarier og utfall.
- Lær å håndtere frykt ved uvitenhet/ved å ikke vite om problemer.
- Bestem når det er nok for deg. Gi deg tid til å bli vant til det ukjente.
- Hvilken fordel og interesse har familien din i ditt valg? Arbeid sammen på en løsningsorientert måte om eventuelle innvendinger. Du kan også be den andre personen om hjelp.
- Du er mer enn din jobb.
Du trenger positivitet
Dessverre skjer ikke endring automatisk. Du må jobbe med det selv. Men kanskje er det å være utbrent faktisk nødvendig for å vekke deg at du ikke vil ha dette igjen. Arbeidet ditt har ikke endret seg, så du må endre deg selv. Da blir valget plutselig veldig enkelt.
Å velge for usikkerhet og frykt forbundet med endring, er å velge for å lære, oppleve og vokse.
© Copyright psyke59gradernord.com
HSP og tristhet
Å si farvel gjør vondt, mye vondt. Spesielt når noen plutselig dør. Noen som kanskje ikke har vært så gammelt ennå og hadde et helt liv foran seg, med planer og mye annet. Vi forventer alle at vi kan bli minst 100 år og at vi får nok tid til å være med våre kjære. Men… hver dag dør det mennesker som også trodde at de hadde god tid. Og hver dag er det folk på avskjeden som, som meg, trodde tiden ikke var over ennå.
Alle opplever tristhet ved begravelser. Den ene mer intenst enn den andre. Men for en høy sensitiv person (HSP), kan tristheten forsterkes av energien fra andre tilstedeværende mennesker. Tristhet i ordene som er talt eller i en kroppsholdning. Tristhet fra følelser fra en som taler eller fra musikk. Tristhet som finner en vei ut i form av tårer.
I tillegg til din egen sorg, kan den andres sorg komme hardt inn på en HSP. HSP-folk gråter ikke kontinuerlig, men når det er tristhet, er det intenst.
Noen mennesker kjemper mot tårer. Ønsker ikke å være klynket, ikke den patetiske personen og absolutt ikke vise innsiden eller eksplodere i et hysterisk gråt av for langt inneholder tårer. Men de tårene? De kan være der! Det er nødvendig, for ellers flommer alt før eller senere. Det er nødvendig å lindre stress og sorg. Å kjempe eller motstå det gir mye spenning i kroppen, du slår allerede av følelsen og hele energisystemet ditt blir blokkert. Så ille at du ikke lenger føler de fine tingene.
I denne verden har vi en tendens til å se fremover og lage planer. Så mange mennesker utsetter vanskelige valg, forblir lojale mot feil arbeidsgiver, venn eller kjæreste. De tar ikke valg og det kan gå på bekostning av seg selv. I morgen... Ja i morgen skal jeg gjøre det. Å glede seg? Ja, det vil jeg gjøre når jeg skal på ferie eller når det er helg. Først et øyeblikk... Skal bare…
Men hva hvis det ikke er noen morgendag i det hele tatt?
Tenk selv over hva som er viktig. De små enkle tingene, livets klisjeer, det å være sammen med partneren din, barna, familien og vennene dine, kos deg med de små tingene. Bekymre deg? Det er også mulig i morgen!
© Copyright psyke59gradernord.com
Gjør høytiden til en glede
Ferie kan være en travel og kaotisk periode, spesielt i juleperioden. Hvordan sikrer du at desembermåned blir og forblir en virkelig glede?
Jeg ble født den 21. desember og synes den festlige måneden er superkoselig med lys, juletrær, levende lys, julemusikk, god mat, sjokolade og snø. Men etter hvert som jeg ble eldre, la jeg merke til at denne måneden var utrolig travel. Alt kom samlet i en kort tidsperiode: høytider, bursdagen min, gaver, jobb og trang til å gjøre alt ferdig før jul.
Min første tanke var å planlegge desembermåneden bedre og starte tidligere med forberedelsene. Men det hjalp ikke. Så i dag gjør jeg det annerledes. Lær å få tilbake ro og fred rundt den eneste "stille natten", slik at vi kan starte det nye året rolig, istedenfor stresset.
1. Fokuser på det som er viktigst
Det høres ut som en klisjé: det handler om å tilbringe tid med dine kjære. Men det er til slutt noe av det mest meningsfylte til å gjøre. Fordi alle andre ting i livet føles til å være veldig viktig - helt til du plutselig mister noen. Og da vet du at du tok feil. Arbeid er ikke viktigere enn barna dine. Vennskap er viktigere enn suksess. Så hold det enkelt: La det handle om menneskene rundt deg denne måneden og gjør alt annet mindre viktig.
2. Gjør det enklere
Finn essensen i alt, og konsentrer deg bare på denne essensen. Vi kjøpte et kunstig juletre med lys, vi henger baller i det og ferdig! Ingen problemer med ekstra støvsuging fordi det treet mister nåler. Og du trenger ikke å stappe deg full av mat som plutselig blir dobbelt så dyr i julen, og dessuten må komme langt fra og er derfor i tillegg miljøbelastende. Noen ganger er det mer sjarm i enkelhet enn i alle de hysterisk dekkede bordene på Pinterest og Instagram får deg til å tro.
Mindre er ofte bedre. Fordi det er mer tid, oppmerksomhet og plass igjen til å bare glede deg med dine kjære. Du kan velge. Enten du setter seks retter på bordet og har ingen å snakke med fordi du er stresset på kjøkkenet. Eller du kan gjøre det litt enklere og hygge deg med gjestene dine.
3. Ikke glem deg selv
Desember er, for noen, en måned med overskudd. En måned full av mat, materialisme, latskap og veldig mye alkohol.
Så ikke glem å ta vare på deg selv. Jeg deltar ikke i: "Jeg spiser og drikker alkohol så mye jeg vil, men jeg skal slanke meg igjen i januar". For kroppen din er Desember bare en måned som alle de andre. Altså: ikke drikk alkohol, eller drikk i moderate mengder. Spis mer frukt og grønt, begrens overskuddet av søtsaker og usunn mat, fortsett å trene og bevege, får nok søvn.
Jeg liker å gjøre livet til en fest. Men ikke glem at livet føles spesielt festlig når du føler deg sunn og i god form.
4. Kos deg
Desember har en glans og hygge som du ikke finner i januar og februar. Sitter du sammen med kjære ved bordet? Innse at dette øyeblikket er unikt, at det aldri kommer tilbake, at det ikke er noe selvfølge i dette, og at du har mye å være takknemlig for.
Desember er en sprø måned. Selv er jeg glad når januar kommer. Fordi januar har sin egen sjarm, stillhet og enkelhet etter det overskytende. Men januar er bare der når den kommer. Gjør ditt beste for å virkelig glede deg over denne spesielle desembermåneden. Du vet aldri hvor ofte du får sjansen til å feire jul sammen med dine kjære.
© Copyright psyke59gradernord.com
Er du nedslått eller har du en depresjon?
Føler du deg trist, kjedelig og sløv for øyeblikket? Da kan du lide av depresjon. Men ikke få panikk. Kanskje trøster dette litt: Du er ikke den første som føler seg deprimert, og du er absolutt ikke den eneste. Det er viktig å innse dette. Depresjon er vanlig, og forekommer mye oftere enn du tror. Nesten alle opplever en eller flere nedslåttheter eller depresjoner i livet.
Medisin = løsning?
Det er ganske avhengig, og det bør ikke være en automatikk. Noen ganger blir unødvendig medisinering gitt, og i noen situasjoner gir medisinering til og med flere problemer enn det løser. Men det er også mange situasjoner der medisiner er akkurat den løsningen du trenger. Vi lever i det 21. århundre, som betyr at vi har muligheten for å bruke medisiner.
Husk: 1 - 2 - 3
Tre ting er viktig å huske når du har en depresjon:
- Depresjonen din er delvis bare en tilstand i kroppen din. Du blir ikke gal, du lider bare av en tilstand. Akkurat som du også kan lide av en betent tå eller en smertefull tann.
- Du er ikke deprimert, men du har en depresjon; du kan bli kvitt den.
- Du kan gjøre praktiske endringer for å redusere depresjonen din.
Å jobbe med dette
Så? Så begynn å endre, om nødvendig i små trinn.
- Sørg for et sunt og balansert kosthold. Dette gjør at du føler deg mer energisk, bedre og sterkere.
- Begynn å trene - selv om du ikke har lyst. Løping, rask gåing og sykling i frisk luft. Dette er din daglige beskyttelse mot nedslåtthet. Synes du at det er vanskelig å komme i gang? Ved å ta dette i små trinn gjør du det mindre utfordrende, noe som betyr at du vil lykkes denne gangen. Og fordi du lykkes, føler du deg bra over deg selv. Dette motiverer deg til å gå en ekstra kilometer i morgen. Fokuser på dagen i dag og gjør det du kan gjøre.
- Depresjon er en tilstand. Du er ikke dum. Du er ikke "uhyggelig". Du har en tilstand der hjernen din har et mørkere synet på virkeligheten. Og du er ikke den eneste som går rundt med dette - selv om det noen ganger føles slik. Vær snill mot deg selv, aksepter virkeligheten og gi deg selv tålmodighet, oppmerksomhet og rom til å komme deg ut av depresjonen din.
- Reduser vaner som ikke tjener deg. Du føler deg ikke bra - så slutt å forårsake enda mer skade. Du vil bli bedre, ikke gå dypere inn i den negative spiralen. Slik som overdreven spising av usunn mat, overstadig se på tv serier (eller reality tv!), overdreven spill, smarttelefonavhengighet, shopping for å føle deg bedre, pirre og klage… De tingene lar deg bli båret bort i det uendelige av dine mørke tanker, fortsetter å bekrefte for deg selv hvor elendig alt er. Kommer du inn i en negativ tankespiral? Ta en dypt pust flere ganger og se etter distraksjon. Jo mer elendighet du ser, jo mer begynner hjernen din å tro at verden er elendig. Begrens negativiteten og fokuser på ting som går bra.
- Hvis du føler deg deprimert, har du sannsynligvis en tendens til å isolere deg fra menneskene rundt deg. Det hjelper deg ikke å komme ut av depresjonen din. Forklar dine kjære at du sliter med depresjon. Du kan finne støtte hos venner, familiemedlemmer og kollegaer. Andre mennesker som kan tilby deg støtte er legen din og eventuelle sosionomer eller psykologer. Terapi tilbyr deg et trygt sted til å jobbe med deg selv og gir muligheter til å vokse, slik at du kan komme deg ut av depresjonen din.
Til slutt
Livet er ikke alltid lett. Men livet trenger absolutt ikke alltid være vanskelig. Du kan redusere depresjonen din i små skritt og komme ut som en sterkere, roligere og lykkeligere person.
© Copyright psyke59gradernord.com
Å ha autisme kan være en fordel
Autisme sees fortsatt på som et handikap. Mange tror at en person med autisme har en feilkobling i hjerne. Mennesker med autisme er stive, liker orden, er enkle.
Men hva hvis vi ser på autisme på en annen måte?
Du kan si at autister har det vanskeligere for å behandle alle stimuli som de tar inn. Tenk på alle lydene, alt du kan lukte og se. Alle disse ting kommer inn og du må gi et navn til enhver stimulans. Nå. I dette øyeblikket. Jeg kan forestille meg at det blir kaos. Slik er det i hodet til noen med autisme.
Se for deg at hver dag er den samme: du står opp, pusser tennene, spiser frokost. Og alt er på samme sted. Men i tankene til en autist kan det plutselig være en knekk. Noe er galt. Og så viser det seg for eksempel at en plantepott er blitt snudd. Noe som "normale" folk vil overse. Men den vridde plantepotten i hjernen til en autist kan føre til at noe blir galt: det går ikke som det skal være fordi noe har endret seg. De kan bli opprørte over det.
Dette gjør autister (men også for eksempel høysensitive personer) til systemtenkere; de ser mønstre i hver minste detalj. Det er så å si en sjette sans. Og vi ser det ikke fordi vi ikke har øye for det. Først når vi trener oss til å virkelig se og absorbere detaljene, ser vi hva de ser. Og hvor vi kan trene for å se hva de ser, er autister enda mer i stand enn oss til å skape orden i det kaoset av inntrykker.
Er dette handikapet egentlig et handikap? Der vi må jobbe hardt for å se mønstre og relasjoner mellom ting, kan autister se dette på et øyeblikk. Ikke rigid, men enkel.
Vi kan ha stor nytte av dette i en verden som utvikler seg stadig raskere. Så det er på tide at vi ikke ser autister som mennesker med nedsatt funksjonsevne, men med en fordel!
© Copyright psyke59gradernord.com
Page 39 of 62